Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

PDL, PP-DD si UDMR sesizeaza CCR cu privire la modificarea Legii finantelor publice

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 16:55
2005 citiri
PDL, PP-DD si UDMR sesizeaza CCR cu privire la modificarea Legii finantelor publice

PDL, PP-DD si UDMR au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la modificarea Legii 500 privind finantele publice, adoptata saptamana trecuta in plenul Camerei Deputatilor, deoarece noul actul normativ ar limita dreptul parlamentarilor de a formula amendamente la proiectul de buget.

"Am avut o discutie cu liderul grupului PDL si impreuna am decis sa atacam la Curtea Constitutionala legea privind modificarea Legii 500 privind finantele publice. In esenta am considerat ca este neconstitutional sa limitezi dreptul parlamentarilor de a formula amendamente la proiectul de buget. Si, intrucat esenta activitatii parlamentare este legiferarea si, in cadrul legiferarii, propunerea de amendamente, aceasta masura arbitrara care a fost adoptata de majoritatea USL nu face altceva decat sa taie posibilitatile Opozitiei de a interveni pentru corectarea unor alocari bugetare pe care a apreciat ca nu sunt regula", a declarat liderul deputatilor PP-DD, Daniel Fenechiu.

Fenechiu a adaugat ca sesizarea la Curtea Constitutionala a fost facuta impreuna cu PDL si UDMR.

"Asteptam solutia Curtii si credem ca va fi favorabila, intrucat sunt si nereguli de ordin procedural. Nu este corect ca prin legea bugetului sa se intervina asupra mecanismului parlamentar. Ieri (luni - n.red.) am comunicat cele 25 de semnaturi pe care le-am strans pentru atacarea la Curtea Constitutionala, conform intelegerii pe care am avut-o cu PDL si UDMR", a adaugat liderul deputatilor PP-DD.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a confirmat demersul derulat impreuna cu PP-DD si UDMR.

"Prin legea de modificare a legii finantelor publice nu ai voie sa intervii sa soliciti o suplimentare decat daca obiectivul respectiv sau ceea ce soliciti se regaseste in buget. Deci, ne ingradeste dreptul nostru, chiar cand vorbim de legea bugetului, sa intervenim, sa avem propuneri. Nu se accepta decat ceea ce a spus Guvernul si atata tot. Ma refer la amendamente si la orice modificari de buget", a declarat Mircea Toader.

Liderul deputatilor UDMR din Camera, Mate Andras, a confirmat, la randul sau, demersul privind legea finantelor publice.

Deputatii au adoptat saptamana trecuta proiectul de lege de modificare si completare a Legii 500/2002 a finantelor publice. Potrivit actului normativ la articolul 17, dupa alineatul (2) s-a introdus un nou alineat, alineatul 2 indice 1, cu urmatorul cuprins: "Parlamentul va lua in dezbatere numai amendamentele prin care se propun modificari sau completari la proiectul legii bugetare anuale si la anexele la acesta, la creditele bugetare si/sau de angajament prezentate de Guvern in structura prevazuta de art. 36 alin. (1) ".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#lege finate publice CCR, #lege finante contestatie CCR , #decizii