Peste 90% din sesizarile depuse la Curtea Constitutionala sunt nefondate

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 13:18
2691 citiri
Peste 90% din sesizarile depuse la Curtea Constitutionala sunt nefondate
Foto: 9am.ro

Curtea Constitutionala a fost nevoita sa solutioneze in ultimii doi ani circa 15.000 de dosare, fata de maximum 500 de dosare pe an la inceputurile activitatii sale. Si asta in conditiile in care la CCR sunt 9 judecatori si 15 magistrati-asistenti activi.

Informatiile au fost oferite de presedintele CCR, Augustin Zegrean, intr-un amplu interviu acordat pentru Agerpres, in care vorbeste pe larg despre activitatea Curtii si in care precizeaza ca peste 90% dintre sesizari sunt respinse, multe dintre ele fiind facute doar pentru tergiversarea unor procese aflate pe rol.

"S-a inceput de la 400-500 de dosare pe an, in primii ani de functionare a Curtii. Anul 2009 a fost anul cu cele mai multe dosare, aproximativ 10.000. In 2010 au fost inregistrate peste 4.800 de dosare si sigur ca am incercat sa tinem pasul. Procedura de solutionare a unui dosar a fost in medie de trei - patru luni(...) Deci nu este o gluma cu privire la numarul mare al dosarelor inregistrate la Curte, daca impartim pe sedinte de judecata o sa vedeti ca ajungem la 100-120 de dosare pe sedinta", a declarat Augustin Zegrean.

Presedintele CCR spune ca exista situatii in care de la depunerea sesizarii de neconstitutionalitate si pana la rezolvarea ei trece o perioada mult mai lunga, dar spune ca acest lucru se intampla din cauza ca dosarele cu pricina raman blocate in instante.

"Am avut chiar un dosar de la Judecatoria Bacau care a stat trei ani la ei, dupa invocarea exceptiei de neconstitutionalitate, si numai dupa aceea l-au trimis la noi. Am sesizat chiar si CSM in legatura cu aceasta situatie", a exemplificat judecatorul.

Presedintele CCR a explicat ca acesta a fost si motivul pentru care plenul Curtii a cerut modificarea legii astfel incat procesele sa nu mai fie suspendate in asteptarea unei decizii.

"Sigur ca s-a abuzat de acest drept si cand s-a ajuns la concluzia ca foarte multe sesizari care ni se adreseaza sunt facute tocmai in scopul de a se tergiversa dosarele, Curtea Constitutionala a initiat o propunere de modificare a legii de organizare a CCR in sensul de a nu se mai suspenda cauzele in fata instantelor de fond in momentul in care se invoca o exceptie de neconstitutionalitate(...)

Initiativa a fost preluata de actualul Guvern si legea a trecut. Astfel ca, in septembrie 2010, legea a fost adoptata si de la intrarea in vigoare dosarele nu se mai suspenda in momentul in care se invoca o exceptie de neconstitutionalitate. Asta se observa si in activitatea noastra pentru ca a scazut oarecum numarul de dosare", a mai explicat magistratul.

In Franta, toate legile organice sunt verificate constitutional inainte de promulgare

Totodata, presedintele CCR subliniaza ca peste 90% din sesizarile depuse sunt respinse, procentul de admitere fiind undeva sub 10%.

"Dar acesta nu este un procent mic, este un procent mare de admitere intrucat, ca efect al unei decizii de admitere a unei exceptii de neconstitutionalitate, legea se pune de-o parte, iar Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, este obligat sa puna de acord legea cu decizia Curtii si cu Constitutia.

Admiterea exceptiilor nu trebuie sa fie regula, pentru ca o astfel de situatie poate avea consecinte dramatice. Sunt cazuri cand o exceptie este invocata la cativa ani dupa aparitia legii si, in urma controlului de constitutionalitate, legea sa fie declarata neconstitutionala. In tot acest timp, in temeiul acelei legi s-au nascut, modificat si consumat nenumarate raporturi juridice", mai atrage atentia presedintele CCR.

In aceste conditii, se pune problema verificarii obligatorii a constitutionalitatii legilor inainte de promulgare.

"Sigur, drumul parcurs de o idee pana a ajunge lege este foarte lung si foarte complicat. (...) Sunt tari in care legile organice cel putin, de exemplu in Franta, sunt verificate obligatoriu de Curtea Constitutionala inainte de promulgare. La noi nu este reglementata aceasta atributie a Curtii", a mai spus Augustin Zegrean.

In opinia acestuia, introducerea unei astfel de masuri ar fi utila si in Romania in conditiile in care exista acte normative noi in care se includ texte declarate anterior neconstitutionale.

"Parlamentul fie ca uita, fie ca nu are timp, fie ca nimeni de acolo nu se ocupa de aceasta problema si, prin urmare, nu se mai face aceasta punere de acord a legii cu decizia Curtii si cu Constitutia. (...)

Mie mi se pare utila acea masura, dar nu pot eu sa sugerez Parlamentului acest lucru pentru ca si asa ni se spune ca ne arogam drepturi sau puteri care nu ne-ar apartine", a mai atras atentia presedintele Curtii.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Augustin Zegrean Curtea Constitutionala, #decizii Curtea Constitutionala, #magistrati CCR , #decizii