Ziare.com

PNL a atacat la CCR modificarile Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului

Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 15:03

   

PNL a atacat la CCR modificarile Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului
Senatorii PNL au atacat, vineri, la Curtea Constitutionala modificarile si completarile la Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, sustinand ca este incalcata o decizie anterioara a CCR, potrivit careia data referendumului trebuie stabilita printr-o lege distincta.

Senatorii PNL apreciaza ca forul legiuitor nu a pus continutul Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, in deplin acord cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 612 din data de 3 octombrie 2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 922 din 23 noiembrie 2017, mentinand in cuprinsul legii prevederi neconstitutionale, incalcand astfel dispozitiile art. 147 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, se arata intr-un comunicat de presa.

"Intrucat Curtea a stabilit expressis verbis prin Decizia nr. 612/2017 ca Parlamentul este indreptatit sa stabileasca printr-o lege distincta data referendumului, legiuitorul nu putea interveni asupra textului in modul in care a facut-o fara a nesocoti puterea de lucru judecat a deciziilor Curtii Constitutionale", se mai arata in comunicatul liberalilor.

Citeste si: Parlamentul a adoptat Legea referendumului pentru schimbarea Constitutiei. Presedintele este eliminat din schema.

In opinia acestora, continutul alineatului (4) al articolului 6 adoptat in urma reexaminarii cuprinde norme contrare celor hotarate prin Decizia nr. 612/2017 evidentiind intentia clara a Parlamentului de-a pastra solutia legislativa constatata a fi afectata de vicii de neconstitutionalitate.

Conform documentului, in urma Deciziei nr. 612/2017 care a declarat neconstitutionala abrogarea art. 15 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 3/2000 pentru faptul ca aceasta abrogare impiedica Parlamentul sa stabileasca printr-o lege distincta data referendumului, Parlamentul nu avea competenta sa reglementeze intr-o forma si cu un nou continut diferite art. 15 alin. 1 lit a) din Legea nr. 3/2000, intrucat acesta a ramas in vigoare ca urmare a declararii neconstitutionalitatii abrogarii.

Semnatarii sesizarii de neconstitutionalitate mai apreciaza ca daca legiuitorul constituant ar fi dorit sa stabileasca o data fixa pentru organizarea referendumului in raport de data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire, nu ar fi stabilit un termen maximal de cel mult 30 de zile, avand optiunea unei determinari calendaristice ca "referendumul sa fie organizat in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre PNL CCR lege referendum
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1231 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cată parsivitate la PNL

Ei au facut praf toate legile pe cand erau cu PSD ...in USL si acum fac pe mironosițele!

 

...

Dupa astia de la PNL, constitutia este neconstitutionala.
Neconstitutionalitatea este constitutionala.
Si uite asa legalul a devenit ilegal, iar ilegalul a devenit legal.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor