PNL si USR au constestat la Curtea Constitutionala Legea privind combaterea spalarii banilor, votata cu scandal saptamana trecuta in Camera Deputatilor, decizionala.
Proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost votat de mai multe ori la rand in Camera Deputatilor, dupa ce a picat prima oara la vot.
In timp ce Opozitia a acuzat incalcarea procedurilor legale in vigoare, alesii Puterii au sustinut ca de vina ar fi fost sistemul de vot electronic.
Citeste mai multe despre:
"Presedintele PSD Liviu Dragnea, prin majoritatea PSD-ALDE, a transformat o Directiva europeana intr-un act profund discriminatoriu si care va bloca activitatea societatii civile din Romania.
Aceasta lege a fost votata in mod repetat pana a iesit cum a dictat Liviu Dragnea. Astfel, majoritatea PSD-ALDE a incalcat Regulamentul Camerei Deputatilor, deoarece nu se poate repune un proiect de lege la vot decat printr-o alta procedura alternativa de vot. Cum se face ca prima data sistemul nu era functional, iar a doua oara a functionat perfect?", a declarat miercuri Raluca Turcan, liderul deputatilor PNL.
In plus, aceasta a reamintit ca Directiva europeana privind spalarea banilor a fost adoptata in 2015 si ea trebuia transpusa in legislatia nationala pana la data de 26 iunie 2017.
"Ea putea fi transpusa in legislatia nationala fara a se ajunge la declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei in luna iulie 2018. Din nefericire, Guvernul a ales calea legislativa cea mai lunga - abia pe 31 mai 2018.
In plus, aceasta lege incalca prevederile constitutionale privind transpunerea legislatiei europene, incalca articolul din Constitutie privind viata privata si de familie pentru ca sunt puse in pericol date cu caracter personal, iar asociatiile si fundatiile sunt tratate in mod discriminatoriu pentru ca cele apartinand minoritatilor nationale sunt exceptate de prevederile acestei legi", a mai spus Raluca Turcan.
De asemenea, aceasta a amintit ca prin legea adoptata de Camera Deputatilor ONG-urile "sunt asimilate societatilor comerciale si vor fi nevoite sa raporteze date pe care nu le pot gestiona".
"In loc sa ajute oamenii aflati in dificultate, ONG-urile vor completa declaratii si vor da cu subsemnatul la Oficiul pentru Prevenirea si Spalarea Banilor. Speram ca CCR sa declare aceasta lege ca fiind neconstitutionala deoarece majoritatea lui Dragnea ar lasa zeci de mii de beneficiari ai acestor asociatii in suferinta, boala si saracie", a mai declarat deputatul liberal.
C.B.