Ziare.com

Premiera in Romania - CCR a constatat ca Parlamentul a incalcat legea si un principiu al statului de drept

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 13:31

   

Premiera in Romania - CCR a constatat ca Parlamentul a incalcat legea si un principiu al statului de drept
Principiul statului de drept a fost afectat prin adoptarea de catre Parlament a Hotararii privind desemnarea membrilor in Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), arata Curtea Constitutionala a Romaniei in motivarea deciziei sale din 26 septembrie.

Judecatorii au apreciat ca cele 8 locuri alocate grupurilor parlamentare ar fi trebuit sa fie ocupate de candidatii propusi de toate grupurile potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament.

CCR a publicat motivarea deciziei din 26 septembrie prin care a admis sesizarea formulata de PDL si a constatat ca Hotararea Parlamentului nr.28 din 26 iunie privind desemnarea membrilor CA al SRTv este neconstitutionala in ceea ce priveste desemnarea candidatilor de catre grupurile parlamentare reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului.

"Prin hotararea adoptata, plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a incalcat in mod vadit dispozitiile art.19 alin.(2) lit.a) teza finala din Legea nr.41/1994, cele 8 locuri alocate grupurilor parlamentare trebuind a fi ocupate de candidatii propusi de acestea, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament. Ca urmare, Curtea retine ca incalcarea legii are drept consecinta imediata nesocotirea art.1 alin.(5) din Constitutie, care prevede ca respectarea legilor este obligatorie. Incalcarea acestei obligatii constitutionale atrage implicit afectarea principiului statului de drept, consacrat prin art.1 alin.(3) din Constitutie", sustin judecatorii.

Curtea retine ca Hotararea Parlamentului isi pastreaza prezumtia de constitutionalitate pana la data publicarii prezentei decizii in Monitorul Oficial, astfel incat actele juridice adoptate de CA al SRTv pana la aceasta data raman valabile, sub acest aspect.

"Avand in vedere cele constatate prin prezenta decizie, Hotararea Parlamentului isi inceteaza efectele juridice in privinta celor 8 candidati desemnati de catre grupurile parlamentare la data publicarii prezentei decizii in Monitorul Oficial. Tot ca efect al caracterului general obligatoriu al deciziilor CCR, Parlamentul urmeaza sa stabileasca procedura de desemnare a membrilor CA al SRTv in privinta celor 8 locuri alocate grupurilor parlamentare cu respectarea intru totul a dispozitiilor imperative ale art.19 alin.(2) lit.a) din Legea nr.41/1994", se spune in motivare.

Intelegere la nivel de grupuri, plenul trebuia sa invalideze ce s-a intamplat la comisii

Pe de alta parte, in privinta hotararilor legislativului care prin obiectul lor vizeaza organizarea si functionarea autoritatilor si institutiilor de rang constitutional, Curtea a retinut ca norma de referinta, in cadrul controlului de constitutionalitate exercitat, poate fi atat o dispozitie de rang constitutional, cat si una infraconstitutionala, tinand cont de dispozitiile art. 1 alin. (5) din Constitutie.

"O atare orientare a Curtii este data de domeniul de maxima importanta in care intervin aceste hotarari - autoritati si institutii de rang constitutional -, astfel incat si protectia constitutionala oferita autoritatilor sau institutiilor fundamentale ale statului trebuie sa fie una in consecinta. Prin urmare, hotararile plenului Camerei Deputatilor, plenului Senatului si plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului care vizeaza organizarea si functionarea autoritatilor si institutiilor de rang constitutional pot fi supuse controlului de constitutionalitate chiar daca actul normativ pretins incalcat are valoare infraconstitutionala", spune Curtea.

In document se arata ca, potrivit procesului-verbal al sedintei comune a comisiilor pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, precum si stenogramei sedintei comune a Camerei Deputatilor si a Senatului din 26 iunie, s-a adus in discutie intelegerea liderilor de grupuri parlamentare de a nu permite grupurilor parlamentare ale PDL sa nominalizeze persoane pentru audierea in comisia comuna, cererea acestui partid in acest sens fiind respinsa, fiind audiati doar candidatii propusi de PSD, PNL, UDMR, UNPR, presedintele Romaniei, Guvernul, de personalul angajat al SRTv si de grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Curtea mai retine ca in privinta candidatilor nominalizati la nivelul grupurilor parlamentare reunite din cele doua Camere nu au fost audiati la comisiile de specialitate si cei propusi de PDL, astfel incat lista candidatilor nominalizati pentru a face parte din CA al SRTv nu i-a cuprins si pe acestia.

"Desigur, o atare neregularitate putea fi acoperita prin votul plenului reunit al celor doua Camere in sensul completarii listei potrivit configuratiei politice si ponderii grupurilor parlamentare in Parlament, insa, in cauza de fata, acest lucru nu s-a intamplat. (...)Asadar, plenul reunit a aprobat si si-a insusit ceea ce au propus comisiile de specialitate in sedinta reunita, desi avea competenta de a infirma hotararea luata in comisiile de specialitate", mai precizeaza CCR.

Curtea subliniaza ca, in jurisprudenta sa, a statuat ca aceste comisii permanente sunt organe interne de lucru ale Camerelor Parlamentului, a caror activitate are caracter pregatitor pentru a oferi forului deliberativ toate elementele necesare adoptarii deciziei, natura juridica a avizelor adoptate de acestea fiind aceea a unui act preliminar, de recomandare.

Obiectul sesizarii de neconstitutionalitate l-a constituit Hotararea Parlamentului prin care au fost desemnati in Consiliul de administratie al SRTv pentru 4 ani membrii titulari Anne Rose-Marie Juganaru, Claudiu Brinzan, Cristian Nitulescu, Claudiu Saftoiu, Lucia Hossu Longin, Irina Radu, Levente Zoltan Nagy, Nicoleta Nicolicea, Gabriela Romina Surugiu, Gabriel Tufeanu,Valentin Nicolau, Sorin Burtea si Raico Cornea si membrii supleanti Luminita Violeta Ristea, Andrei Mihai Cernea, Vasile Arhire, Dida Dragan, Daniela Barsan, Cristina Iancu, Istvan Peter Rostas, Marius Costel Oblu, Mihai Radulescu, Ioana Catalina Popescu si Andreea-Julika Ghita.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie, se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si se publica in Monitorul Oficial.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5588 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@ Base, CCR-ul e ca PDL-ul si ca domnul Guvernator "LINGE BAROS" ...

... stiu un singur lucru sa linga disciplinati de jos in sus. De aceia cetatenii Romaniei au devenit cobaii Europei. Se pare ca pe 9 decembrie "poporul roman" va arunca pe toti lingaii Romaniei de la mic la mare in haznaua istoriei. Sigur comentariul adreseaza insulte si trebuie sanctionat ... ma gandesca ca nu chiar cu 200.000 de lei.

 
 

 

romani, vreti politica?

desfintati parlamentul ca-i neconstitutional.
singurul lucru constitutional este basescu cu pdeul sau.
teva-ti democratia pedista.

 

Mai e un hop, din pacate

PDL va face tot posibilul sa puna cvorum la votul pe noua Constitutie care va lasa CCR fara obiect. Ne asteptam iar sa manance *** Barosso si restul fascistilor europeni, ca iar se pun institutiile "democratiei" in pericol - adica pericolul ca poporul furios sa le desfiinteze prin vot - sa speram ca de data asta cvorumul va fi desfiintat si CCR va disparea din peisajul politic, vor ramane doar niste lingai in robe discutand la o cafeluta la o masa aurita (3 sunt oameni, 6 sunt lingai, lingaii au majoritate calificata).

Imaginatie bogata

Hai sa mai facem un exercitiu de imaginatie. Presupunem ca nu exista cvorum, se aproba constitutia cu doua voturi. O constitutie jenanta ( dupa spusele Marelui PSD-ist, cantaret, folkist, cum ca poporul roman nu le are pe ... alea cu legile !!!) votata de majoritatea prezenta, CCR n-o sa aiba drept decizional asupra legilor votate de parlament, parlamentarii sunt tot romani ( vezi ce scriam mai sus despre Vasile Seicaru), astfel ca, daca unul dintre ei propune un proiect ca, de ex, cetatenii romani sa circule pe unde vor ei, acesta se va aproba - in vederea aceluiasi principiu enuntat de acelasi mare lautar ( sa nu uitam ca si el este roman daca, intre timp, nu si-a schimbat limba materna), astfel ca, legea circulatiei va iesi din uz pentru ca soferii nu vor indraznii sa-i calce pe cei care vor circula pe strazi ca prin ograda, pentru ca exista o lege care le da acest drept ! Si va curge lapte si miere in RO !!! Felicitari ...

Mare noutate! In Romania guvernul face boacane ilegale! Asta

se numeste pleonasm! Va explica dottore Ponta termenii de specialitate ._))))

pupincurist basist

sal pupi in *** pe ponta si pe toti din usl

Si?

In 2010 PDL promova, printr-o OUG, evident, o modificare legislativa prin care "mansardarile" sa poata fi realizate fara acordul tuturor proprietarilor dintr-un imobil. CCR insa a hotarat ca aceasta prevedere incalca dreptul de proprietate - garantat prin constitutie - si a declarat articolul respectiv neconstitutional.
Urmarea? PDL a promovat in continuare modificarile acestei legi, si cu largul concurs al USL avem acum o lege care se bazeaza pe OUG initiala a guvernului Boc, fara sa respecte prevederile CCR...

(referinte: decizia 1514 a CCR din 15 nov. 2011, legea 133/2012. articolul neconstitutional si totusi prezent in lege, in forma publicata in iulie 2012: 45)

 

Deciziile CCR trebuiesc respectate cu sfintenie

Asa ne invata domnul Barroso.
Trebuie repusa imediat fosta conducere. De asemenea, sa se anuleze transmisiunile meciurilor de fotbal din luna iunie 2012 de la campionatul european, sa fie cedate toate viitoarele transmisiuni sportive unor micro-televiziuni care se vad numai pe anumite cabluri, sa se reinfiinteze toate posturile cu TVR Info si TVR 3 in frunte si sa se faca un imprumut de 100 de milioane de euro la FMI special pentru acoperirea costurilor televiziunii publice la care tot romanul contribuie (prin factura de curent electric).

 

Kiatra ! Ati luat-o in bot, voi SABOTORII statului de drept

CCR va obliga sa va lingeti fecalele .

 

@ Doresc disparitia PSD

Si sa ne intoarcem la partidul unic????????

Mai era czul, sa li se arate de cate ori au incalcat legea ?

Nu pot sa uit, cum imediat dupa ce sa instalat noul consiliu de administratie la tvr.,baragladinele de la ant. 3,cei ce-si zic "analisti"politici, au unplut tvr-ul cu dezbateri, fix ca, la canalul Hazna3. Chiar am scos programul tvr, ne-maifiind pe obtiuni. Luoativa bocceluta, oameni ai lui Voiculescu si mergeti la hazna.

 

@Kiatra-Neamt

Interesant punct de vedere !!! Si neinspirat !!! In Germania stiam ca se respecta legile !!! Si nici n-am auzit sa fi fost pusa la indoiala vreodata "judecata" Curtii Constitutionale !!! Nu credeti ca decat niste legi facute cu traseisti, mai bine mergem cu totii la vot si ne alegem noii parlamentari (multi dintre ei vor fi vechi, dar nu asta-i important) care vor avea apoi legitimitatea sa schimbe si sa voteze legi noi !?!?!?

 

@ Kiatra neamt --- minte de gaina.

@ Tara Vrancei--- opa existi? credeam ca esti bot. Ca mi-am gasit comentariile de pe alte site-uri luate cu copy -paste de tine. Macar puneai si tu ghilimele sa stie lumea ca sunt marca Irukandji :)

Legea CCR trebuie sa fie consolidata!

In toata lumea aceasta, curtile constitutionale judeca doar in raport de textul constitutional. Atat!
In raport de legi, judeca completele de judecata din sistmeul juridicar: judecatorii, tribunale, curti de apel. Asa cum completele de judecata comune nu pot judeca in raport de Constitutie, nici CCR nu poate judeca in raport de lege. Doar Constitutia!
In ultima vreme, CCR a inceput sa judece in raport de lege, asa cum face acum. CCR functiile completelor de judecata. si trebuie modificata legea de organizare si functionare a CCR pentru aintroduce acolo o dispozitie expresa conform careia CCR nu judeca decat in rapot de textul constitutional si i s einterzice sa judece in raport de legea comuna. Altfel, ajungem toti la balamuc.
Este adevarat ca Hotararea Parlamentului este ilegal, ea incalca vadit art.19. Dar ea trebuia sa fie desfiintata de un complet de judecata. Ce facem altfel, ajungem sa judece CCR cazuri comune de incalcare a legii?
Este periculos si baerant ce se petrece.

 

@catelusu

Trecem pe langa faptul ca exemplul cu circulatia e absurd. Intr-adevar, un parlament necontrolat de o curte constitutionala va putea sa incalce Constitutia. Dar CCR-ul celor 9 incalca chiar spiritul democratic al Constitutiei. De fapt, asa a si facut Basescu constant, a exploatat scaparile Literei impotriva Spiritului.

Si consider ca, e mai democratic sa lasam cateva sute de reprezentanti alesi sa incalce Constitutia, ca barem i-am ales noi, decat 9 smecheri pe care nu i-a ales nimeni si care se erijeaza mai degraba in 9 satrapi pusi in functie de un Imparat.

Ce nu intelegeti voi pedelistii, e ca oamenii nu mai sunt interesati de lapte si miere. Romanii sunt perfect constienti ca Romania nu-si va mai reveni VREODATA.
Romania e cu mult prea mult in spatele Vestului, nu vom avea niciodata salarii sau nivel de trai ca al lor. Nicio guvernare postdecembrista nu a avut drept obiectiv cresterea accelerata a salariilor pentru recuperarea decalajului fata de Europa. In afara de asta, am avut si 7 ani de guvernari antiromanesti (4 de CDR si 3 de PDL), axate pe distrugerea nivelului de trai.
Oamenii au vieti de trait, nu mai au timp sa mai astepte nimic. Emigrarea e orizont de viata. Chiar si eu am fost o vreme plecat. Asta nu mi-a domolit pozitia anti-Basescu. Le-am spus tuturor prietenilor mei de afara cum Romania este o dictatura ascunsa in mijlocul UE.

Romanii vor respect si democratie reala, si dincolo de toate, RAZBUNARE pentru nesimtirea si abuzurile regimului basescian. Ei stiu ca USL nu va aduce lapte si miere. Dar vor respect. Vor ca puterea sa fie macar in mainile reprezentantilor alesi, nu in mana unui singur "Sauron" care stapaneste, in loc sa fie presedinte, si, cu atat mai mult, nu vor ca 9 oameni pe care nu i-a votat nimeni sa treaca peste vointa celor cateva sute de reprezentanti alesi, in conditiile in care Parlamentul actual se si suprapune pe sondajele de opinie fiind sincronizat cu vointa poporului, doar pentru majoritatea dintre ei se inchina "Sauron"-ului de la Cotroceni. Romanii vor o Romanie democrata, in care este respectata vointa celor multi, exprimata prin vot, nu vointa celor putini, care nu mai sunt sustinuti de mai nimeni din tara.

Voi, pedelistii, vreti Romania lui Ceausescu. Nu-i mai vroia nimeni pe comunisti si pe securisti, si mai ales pe Elena, dar ei se incapatanau sa ramana la putere in dispretul tuturor, pana cand "plopul va face pere". Si uite ca plopii au facut pere...

In incheiere, precum Plinius cel Batran, tin sa aduc aminte tuturor:

Si totusi trebuie sa distrugem Curtea Constitutionala!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor