Ziare.com

Presedintele CCR: Curtea poate opri suspendarea presedintelui - Interviu (I)

de Lucian Lumezeanu
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 13:14

   

Presedintele CCR: Curtea poate opri suspendarea presedintelui - Interviu (I)
Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, a acordat un interviu Ziare.com, in care a explicat care sunt prevederile legale referitoare la suspendarea presedintelui.

Zegrean a explicat ca legea adoptata in 2010 da noi puteri Curtii Constitutionale, acordandu-i atributii in verificarea constitutionalitatii hotararilor Parlamentului, iar votul pentru suspendarea presedintelui e un act al Parlamentului. Mai mult, el spune ca si un vot impotriva suspendarii poate fi atacat la Curte.

Presedintele CCR ne-a vorbit si despre referendumul din 2009 si a spus ca rezultatele sale vor trebui aplicate, intrucat nu pot fi amanate la nesfarsit. El a adaugat ca ar trebui sa existe o prevedere referitoare la aplicarea rezultatelor unei asemenea consultari si a spus ca "legea referendumului e facuta zob".

In opinia sa, Constitutia Romaniei nu are foarte multe neclaritati, intrucat cele mai multe dintre ele au fost lamurite in cei 20 de ani de la adoptarea primei Constitutii postdecembriste.

Citeste mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale

Ce parere aveti de faptul ca unele prevederi considerate neconstitutionale de CCR au fost, totusi, incluse in proiectul de Constitutie trimis Parlamentului?

Decizia noastra a fost in mare masura consultativa, in aceasta faza. Presedintele putea sa tina seama de propunerile Curtii sau sa nu tina. A ales ca in unele situatii sa nu tina seama de decizia noastra si sa sesizeze Parlamentul cu forma in care a venit proiectul de revizuire a Constitutiei de la Presedintie.

Asta nu incurca cu nimic lucrurile pentru ca, pana la urma, cei care vor decide in legatura cu revizuirea Constitutiei vor fi tot parlamentarii.

Parlamentul va decide, Parlamentul va avea sesizarea venita de la presedinte, proiectul de revizuire a Constitutiei si va avea decizia noastra in care ne-am exprimat parerea in legatura cu acest text pentru ca, dupa ce se va adopta o lege de revizuire a Constitutiei, daca se va adopta, va veni din nou la Curte, care o va verifica din nou si atunci decizia noastra va fi obligatorie.

Daca vor fi adoptate texte care vor fi gasite de Curte ca neconstitutionale, proiectul se va intoarce in Parlament si vor trebui sa puna de acord propunerea de modificare cu decizia Curtii.

Dar are neclaritati Constitutia noastra, duce la confuzii?

Nu cred ca are prea multe neclaritati pentru ca, in cei 20 de ani de la infiintarea Curtii Constitutionale, Curtea a cam lamurit lucrurile care erau neclare sau mai putin intelese de cei care se ocupa de adoptarea legilor, deci de parlamentari. Dar vremea trece, lumea e intr-un proces formidabil de schimbare.

Constitutia a fost adoptata in 1991, am facut parte din comisia care a scris Constitutia in 1991. Atunci asa gandeam, atunci asa era, veneam din Revolutie, dupa 60 de ani de dictatura. Lucrurile s-au schimbat, suntem membri NATO, suntem in Uniunea Europeana, trebuie sa gandim altfel, trebuie sa ne adaptam, sa ne corelam cu constitutiile din Uniunea Europeana desi, cand am facut Constitutia, am studiat 27 de constitutii europene.

Atunci, Comisia de la Venetia, care da avize pe constitutii, a apreciat Constitutia Romaniei ca fiind cea mai avansata constitutie a Europei. Dar lucrurile se mai schimba. Se pune problema limitarii deficitului bugetar la 3% in Constitutie, atunci nu s-a pus problema.

Plus ca a fost referendumul acela in care poporul a spus "vrem un Parlament unicameral, vrem un Parlament din 300 de oameni". Trebuie sa se tina seama de parerea poporului intr-o astfel de situatie.

Cat poata fi amanata aplicarea unui astfel de referendum? A votat populatia, Parlamentul nu accepta - ce se poate intampla?

Din pacate, nu avem un termen. Nu e scris nicaieri un termen in care Parlamentul sa fie dispus sa faca ce a hotarat populatia prin vot. In stiinta dreptului constitutional se apreciaza ca rezultatul referendumului e doar consultativ, dar intr-un stat civilizat, normal, politicienii nu pot sa nu tina seama de parerea poporului pentru ca, cel putin afirmativ, ei sunt reprezentantii poporului. Ei asa spun - "noi venim la Parlament, noi suntem reprezentantii poporului". Ei trebuie sa tina seama de cei care i-au votat.

Eu sunt convins ca vor tine seama de rezultatul referendumului. Nu stiu cand. Daca se vor duce in campania electorala si o sa-i intrebe lumea "de ce n-ati facut asta, eu am votat asa", ce-o sa raspunda?

Cu alte cuvinte, nu poate fi amanat la nesfarsit?

Nu, pentru ca vine vremea scadentei, te intreaba omul, cel care a votat "domnule, eu am votat la referendum sa reduceti Parlamentul la 300 si sa faceti o singura camera, de ce nu faceti asa?"

Credeti ca intr-o viitoare Constitutie ar trebui introdus si un termen clar in care se vor aplica rezultatele unui referendum?

Ar trebui. Problema referendumului ar trebui mai bine reglementata, nu neaparat in Constitutie, dar in lege. Din pacate, legea referendumului e acum facuta zob, a fost foarte mult modificata, incat la ora asta e foarte greu sa te descurci in legea referendumului. Poate ca, daca la nivel constitutional s-ar spune ca Parlamentul e obligat sa tina seama de rezultatul referendumului, n-ar fi rau.

Vedeti, am avut situatia aceea cu suspendarea presedintelui, in 2007. Poporul a dovedit atunci, prin vot, ca Parlamentul a gresit ca l-a suspendat pe presedinte si Parlamentul n-a avut nicio consecinta. In Austria, de exemplu, daca se intampla asa ceva, Parlamentul se dizolva.

Sunt prea multe situatii in legislatia romaneasca in care anumiti actori ai politicii, ai vietii sociale nu au nicio raspundere.

S-a spus, in anumite situatii, ca se ajunge la situatii in care CCR pare ca ar legifera. Spre exemplu, in cazul in care domnul Basescu a refuzat sa numeasca in functii oameni propusi pentru functii de ministru, iar Curtea Constitutionala practic a inovat, a decis ca presedintele poate sa-l refuze pe primul, dar nu pe al doilea. Credeti ca e nevoie de o redefinire mult mai clara a atributiilor CCR?

Nu. Acolo lucrurile erau foarte clare, nu s-a vrut sa fie intelese. Dupa Constitutie, presedintele numeste Guvernul in baza votului de investitura dat de Parlament.

Trebuie sa existe o consultare. Institutiile statului trebuie sa colaboreze in mod loial. Nu poti sa te duci tu, prim ministru, la presedinte, sa-i spui "pune-l pe asta ministru, ca il vreau eu". Atunci care mai e rolul presedintelui? Este rolul presedintelui doar sa semneze, ca postasul? Nu se poate. Textul constitutional e foarte clar acolo si nu mai are nevoie de nicio precizare.

S-a plecat de la un text care exista, in privinta numirii procurorului general, ca CSM face o propunere si presedintele poate sa refuze, motivat, o data. S-a plecat de acolo si s-a dat si aici aceeasi solutie. Poate era bine sa se fi scris, pur si simplu, ca presedintele poate sa refuze numirea. Altfel, ministrul se numeste la partid, pana la urma primul ministru e reprezentantul unui partid, partidul hotaraste "il punem pe asta ministru" si te duci la presedinte si el semneaza decretul. Nu se poate.

Credeti ca atributiile CCR sunt bine definite in legislatie?

Atributiile noastre sunt bine definite si nu simtim nevoia de a avea alte atributii sau mai multe atributii. Poate avem chiar prea multe. Este atributia aceasta care s-a introdus in anul 2003, cu solutionarea conflictelor juridice dintre institutiile statului.

E o atributie care ne-a dat multa bataie de cap, niciodata nu vor fi multumiti de judecata noastra pentru ca judecam marile institutii ale statului - e vorba de conflicte intre Parlament si Presedintie, intre Parlament si Guvern, intre presedinte si primul ministru. E foarte greu sa dai o solutie prin care sa-i multumesti pe toti. Trebuie sa fie o decizie foarte bine motivata pentru ca cel care pierde sa inteleaga de ce nu i s-a dat dreptate.

Foarte multi parlamentari critica Curtea Constitutionala ca e influentata politic si cate altele, dar anul trecut ne-au mai dat inca o atributie - ne-au modificat Legea de organizare si functionare a Curtii si ne-au dat inca o atributie - de a verifica constitutionalitatea hotararilor Parlamentului.

Daca una din camerele Parlamentului sau chiar Parlamentul in sedinta comuna adopta o hotarare si un grup parlamentar sau presedintele uneia din camere considera ca hotararea e neconstitutionala, sesizeaza Curtea Constitutionala. Am avut recent, acelea cu demiterea domnului Mircea Geoana, cu alegerea domnului Blaga la presedintia Senatului si am mai avut si altele.

Asta dovedeste ca parlamentarii simt nevoia unei institutii care sa le rezolve aceste situatii. Acolo ar trebui rezolvate, in Parlament ar trebui sa fie mai multa negociere, mai multa intelegere intre grupurile parlamentare. Dar sunt situatii cand nu le pot rezolva si atunci au simtit nevoia sa se adreseze unui for judecatoresc, s-au adresat Curtii Constitutionale. Bineinteles ca dupa aceea ne-au criticat deciziile.

Cum e pana la urma - Puterea si Opozitia se contrazic - poate bloca Curtea Constitutionala suspendarea lui Traian Basescu in momentul in care este votat de Parlament sau are doar aviz consultativ?

Tocmai v-am spus ca ne-au marit atributiile si ne-au dat in atributii si verificarea constitutionalitatii hotararilor Parlamentului. Conform Constitutiei, in situatia in care se initiaza procedura de suspendare a presedintelui, unul din pasi e si obtinerea unui aviz consultativ din partea Curtii Constitutionale.

La precedenta suspendare s-a dat avizul si s-a spus "faptele care se imputa presedintelui nu sunt de natura a atrage suspendarea, dar Parlamentul poate gasi si alte fapte care sa justifice aceasta". In situatia de acum, cand noi putem sa verficam si hotararile Parlamentului, daca s-ar pune problema suspendarii si Parlamentul ar hotari, ar fi o hotarare.

Parlamentul se pronunta prin hotarare, ia o hotarare de suspendare, sa zicem. Hotararea aceea va putea fi atacata la Curte. Atunci, decizia Curtii nu mai e consultativa, e obligatorie.

Cu alte cuvinte, CCR poate opri procesul de suspendare a presedintelui

CCR poate opri procesul pentru ca asa spune legea. Pe de alta parte, si in situatia in care Parlamentul ar lua hotararea sa nu suspende presedintele, intrucat nu sunt motive de suspendare a acestuia, cei nemultumiti ar putea sa atace si acea hotarare la Curte, pentru ca si aceasta poate constitui obiect al controlului de constitutionalitate.

Iar CCR ar putea spune ca sunt, impotriva a ce a votat Parlamentul?

Asta e o discutie in care n-as vrea sa intru pentru ca nici mie nu mi-e foarte clar la ora asta, pana la urma nu CCR dispune suspendarea presedintelui, Parlamentul poate sa-l suspende, dar la asta se ajunge de cand ne-au dat in competenta verificarea constitutionalitatii hotararilor Parlamentului. Sa fim bine intelesi, legea nu face nicio distinctie in privinta hotararilor care pot fi atacate sau nu pot fi atacate. Pur si simplu spune "hotararile Parlamentului".

Urmariti marti a doua marte a interviului cu Augustin Zegrean numai pe Ziare.com

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13299 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
84 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Actuala majoritate obtinuta prin defectarea UNPR-ista a securizat

cumva pozitia presedintelui.

Sa vedem cum vor justifica defectorii lui Oprea si

Diaconescu acest lucru in fata celor care i-au trimis in

Parlament cu o anumita culoare politica si ei le-au

tradat increderea.

 

Am primit I mesaji de la dom Presedinte Sef Basescu!

In care zicea: ba Zegrean ia iesi tu pa ziarecom a lui Eulian Urban si da coraj la securisti nostri ca nu ma poate sa ma suspendeze nimeni! Asa co sasi iea plata fara gres sa pozteze in continoare!

Dupe acea a venit Cadou Constiptutiii care ni lea trimes dom Presedinte de la bucataria Cotrocen!
Adeca cei 3 porci prajiti intregi, 5 damjene de polinka, 10 de vin, 40 lazi de bere si cele 50 kilo de slana grasa ardeleneasca! Cu usturoi si ceapa si mamaliga! Care can leam mancat am facut toti gaze! Si neam simtit ca acasa! Care Cadou Constiptutiii leati trimis sa ne simtem bine la Curtea Constipationala si sa votam cum trebe! Am mancat porcii de na ramas ninica! Da palinka erea prea tare si neam imbatat! Si neam dezbracat si am dansat goi pe mese! Iulia Antonela Motoc, pretena lu EBA, care ati aleso Dumniavouastra la Curtea Constiptutiii se mozolea dupa fisete cu unu de la SPP! Si am strigat gata cu mozolu! Ca vrea opozantu sal suspendeze pa SEFU!....

 

Si atunci USL scoate 2000 de golani sa vandalizeze in jur

Mie greata de USL. Stiam ca sunt corupti dar sa ajunga atat de jos ca impreuna cu Voiculescu si Vantu sa cheme o mana de indivizi sa arunce cu bolovani in Politie nu-i credeam in stare. Sper ca s-a lamurit toata lumea de ce sunt in stare inconstientii astia de Ponta si Antonescu!

 

@Dan

de ce nu te legi de faptul cum a ajuns aceasta jivina membru al ccr? Doar pentru ca este pupinbasist notoriu trebuie sa-l ridici in slavi? Ai controlat ce a fost el inainte de '89? Parca Nentu Basescu a condamnat comunismul? Cum de a impis aceasta jivina la ccr?

Romania lovita de mafia cu dosare grele

Romanii se bat pentru interesele altora.E un proverb romanesc foarte vechi care spune:
-Boierii se bat iar iar taranii se aleg cu capetele sparte!
Cine este de fapt impotriva lui Basescu?
Prin reducerea salariilor,Basescu si-a facut un dusman din FMI care spera sa dea imprumututri mai mari romaniei.

Mai mult decat atat.Basescu incepuse sa scoata la iveala dosarele unor capete mari,urma Fenchiu,Hrebenciuc si altii.Cat de curand urma sentinta pentru Adrian Nastase pe care iliescu il apara tare.Profitand de faptul ca FMI-ul nu-l prea mai iubeste pe Basescu,Moscova nici atat,gaska iliesciana a scos lumea in strada si incearca pe toate caile sa-l dea jos pe Basescu.Teama de puscarie e mare.Daca lui Basescu ii reusa sa-l incarcereze pe nastase,cu siguranta acesta ar fi vorbit impotriva lui iliescu,omul pentru care nastase a furat.Basescu acum este incoltit din toate partile si numai trezirea natiunii mai poate salva ceva.Oare se vor trezi romanii vreodata? Greu de spus.Intodeauna cand sau trezit a fost prea tarziu.Ce fac romanii acum neiesind in strada sa-l apere pe Basescu, isi taie singuri creaca de sub picioare,ii apara pe cei care au jefuit romania fara sa-si dea seama.

Uite ca am verificat acum

A fost consilier juridic la nu's ce societati 'inainte'..deci care e problema, daca nu-ti place ce zice nu ataca persoana sau tu-l preferi pe Voiculescu care inainte controla comertul exterior si conturile iar dupa Revolutie le-au gasit pe toate goale si pe Voiculescu mare magnat de tembeliziuni?!

@mgm. Consider postarea d,voastra inadecvata,

Fol9ositi cuvinte jignitoare unui judecator al CCR.
Nu mai existabun simt in noi, ne-am SALBATICIT in halul acesta ? O sa va reclam la moderator.

Adevarul

USL nu e o organizatie de stanga. Partide de stanga sunt si la noi, sunt si in alte tari din Europa sau din lume. Peste tot, principiile democratiei functioneaza si se manifesta, in general, prin alternarea la putere. Vin popularii, aplica masuri de dreapta, dure si starnesc nemultumirea populara. Vin apoi socialistii si aplica programme de stanga, mai soft, dar continuand sa respecte legile elementare care asigura progresul tarii respective. Altfel spus, stanga sau dreapta, toti au un interes comun : interesul national.

Spuneam ca usl nu e de stanga si nu e nici macar o organizatie ; usl este un cartel infractional cu ideologie bolsevica. La prima vedere, intre comunisti si bolsevici nu e decat o diferenta de nuanta. Nu. Comunisti sunt peste tot in lume, chiar si in tarile cu traditie democratica. In Franta sau Spania, in Grecia sau in Italia, comunistii au partide puternice. Ce ii deosebeste pe comunistii europeni de uslasii romani ? Bolsevismul. Bolsevismul nu este comunism, ci este fratele de doua ori geaman al fascismului si al nazismului. Cele trei curente au mers mana-n mana si s-au caracterizat prin aceleasi elemente extreme. Ca si nazistii/fascistii, bolsevicii nu recunosc nimic din ceea ce este democratic, nu accepta concurenta politica si acced la putere prin lovituri de forta, complot, minciuna si inselatorie. Desigur, violenta si exterminarea fizica a oponentilor politici sunt si ele instrumentele de baza ale « politicii » lor.

Veti spune, ca fundasul Ponta, ca nu pot fi bolsevici oameni tineri, dintre care unii chiar nu au prins ca lumea perioada comunista. Gresit ! Bolsevicii nu sunt in mod obligatoriu continuatori ai unei politici violente pre-existente. Bazele neo-bolsevismului au fost puse in 1990 incepand cu primele demonstratii anticomuniste anihilate prin contra-manifestatii de tip SD nazist. Mineriada din 13-15 iunie 1990 a plantat adanc radacinile ramificate ale bolsevismului. Pana cand bolsevicii si-au consolidat pozitiile si pana si-au cumparat constiinte, servicii, organizatii etc., Romania a mai fost martora Batalioanelor de Asalt (SD) a minerilor si nu numai. Au urmat anii sfidatori ai dominatiei rosii, cu un Bulanel ca prim-ministru si cu fetele lui puse in functii de secretari pe la Guvern. Hotia fiind apanajul bolsevicilor, ea se comitea aproape legal, pe fata. Dar a intervenit o “defectare": Bulanel a ratat Presedintia. De aici incolo, bolsevicii si-au inceput activitatea invatata de la mentorul lor, “dictatorul cu fata umana", ilici. Calomniile au curs, minciunile, tradarile, inselatoria cea mai josnica – toate au iesit in forta la iveala. Rezultatele asteptate n-au aparut. Asa apare tentativa de lovitura de stat cunoscuta sub numele de « actiunea celor 322 »

Iata ca eventuala aberanta intentie a cainilor rosii si galbeni de a

uzurpa pe actualul presedinte,chiar si motivat(ceea

ce nu a fost si nu este cazul cu Traian Basescu)poate

fi atacata chiar daca exista un singur vot impotriva!

Prin urmare adunarea de semnaturi,sau si votul unui

parlament format din maidanezii lui Ponta si Antonescu

nu este litera de lege pentru eliminarea celui mai

bun presedinte al Romanieei,care de altfel,impreuna

cu

premierul Emil Boc au adus Romania pe linia de plutire

in plina criza mondiala,fiind apreciati in UE!

Ati vazut aseara ce stiu si pot face ...sustinatorii

USL!

Bleah!

@maguldelarasarit-adevarul

?????Faceti confuzii impardonabile domnule de la rasarit.
Sunteti mai de la rasarit de moscova?Va zic una buna:
"Invatati,invatati,invatati".E de la tatucul Lenin care se deosebea mult de Stalin ca idei si conceptii si de Marx si de Engels si de dumneata.Academia Stefan Gheorghiu(infiintata de Ana Pauker) nu s-a desfiintat,functioneaza inca,numai ca e sub o alta denumire dar scopul ei este cam acelasi.Daca ai sa citesti din curiozitate biografiile alesilor neamului ai
sa vezi si ai sa constati ca alesii neamului au facut si
cate o halta in fieful acestei institutii.

Ca să fie clar,nu-i așa?

Judecătorul Augustin Zegrean - un vechi fost activist FSN, PD si PDL dar si apropiat al lui Traian Băsescu din vremea cand seful statului era liderul pedistilor.O bună parte dintre judecătorii ***tii Constitutionale pot constitui un grup PD, fiind numiti la propunerea portocaliilor si a lui Băsescu. Acestia sunt: Augustin Zegrean, Iulia Motoc, Petre Lăzăroiu si Stefan Minea.

Trăiască corupția,mafia și jaful portocaliu condus de Băsescu și Zegrean! Uraaaaaaa!!!

Era de asteptat sa se faca dezordine in tara

Daca ne uitam cine sunt cei care au fost chemati la DNA de la inceputul anului,nu e greu sa ghicim cine sta la baza "protestelor". Nu Lolek si Bolek sunt organizatorii. Ei nu au aceasta capacitate.

Organizare

da. exista o organizare. cine sunt. o sa se afle. totusi nu cred ca oamenii astia sunt nemultumiti. mai curand par bine platiti si instruiti. nu pentru dreptul de a proteste in asemenea mod am luptat. orice om are dreptul de a protesta. dar nu sa dea cu pietre. unde sunt indivizii astia la alegeri? se prezinta la vot? pentru ca asta e prima forma de lupta impotriva unui individ ca Basescu.

Lolek si Bolek si-au pus pe capătani dresurile

nevestelor si s-au alăturat vagabonzilor. In fond, au retrăit momente asa cum sunt din nastere, educatie si instruire. Ei vor să sară din boscheti direct in functiile cele mai mari din statul cu democratie originală KGB.
P.S. Astăzi sunt invitati la Elias de domnul Iliescu să le dea să pape ostropel de polipi. Poate nu peste mult timp le va da tot aici si o bucată mare de chiscă.

Pe surse aflam ca numitul@mos ion roata,instalat

mereu in frunte pe forum,nu este altcineva decat

Ion Antonescu Ponta Victor!

Romania vanduta de mafia lui iliescu prin manipularea populatie

USL-istii au mirosit ca uniunea europeana nu-l inghite prea mult pe Basescu in ultima vrme intrucat tari ca franta,mai precis acel Sarkozy,Anglia,Grecia si altele au fost afectate de taria cu care sa impus basescu pentru a apara interesele romaniei.In primul rand,Basescu sa opus frantei si germaniei sa obtina niste contracte in Romania care erau in favoarea lor si numai a lor.Basescu a impus deschidere minelor de aur in Romania,lucru deloc pe placul magnatilor din vest care nu au putut sa obtina contracte in Romania asa cum vroia mafia din vest.Basescu a facut afirmatia ca grecia trebuie sa se administreze mai bine,asa cum a procedat si Romania cand a redus salariile bugetaruilor si pensiile.Reducerea salariilor si pensiilor nu a fost de loc pe placvul FMI care la aceasta data datorita initiativelor guvernului Boc FMI-iul imprumuta mai putini bani Romaniei facand afaceri slabe pentru ei.Deschiderea minelor sub Basescu ar fi ridicat nivelul de trai sub PDL lucru deloc placut pentru mafia iliesciana.La acest moment USL-istii si-au dat seama ca Basescu are o sustinere slaba din parte UE datorita influientei FMI si ei la randul lor au o sustinere puternica din parte moscovei,moscova pentru care Patriciu,SOV,Nagy,Codrut Seres,Iliescu,Dan Voiculescu,Nastase,Fenechiu , Vosganian si altii spioneaza de ani de zile.
Romanii nu realizeaza ca nesustinandul pe Basescu acum,nu isi sustin cauza.Daca basescu va fi dat jos,Nastase care are un proces pente cateva saptamani nu va ajunge dupa gratii.Procesele lui Nastase,Hrebenciuc si Vosganian sunt spre finalizare iar acestia daca nu cade Basescu vor merge dupa gratii cu siguranta iar dupa ei si altii in scurt timp.Aceasta lupta care se duce acum este sa-i salveze de puscarie pe acesti criminali si tradatori de tara.Totul depinde acum de vointa romanilor de a sti sa-si apere interesele.

 

@martorana

Du-te si te cauta fato ca esti bolnava rau cu caputul! Iti funge pamintul de sub picioare? Simti cum nentu si undroaica vor ajune sa dea socoteala pentru putreziciunea in care au impins Romania? A venit vremea sa mai dati socoteala!

Ramane de vazut

Ramane de vazut daca golanii de Crin Antonescu,Varujan Vosganian si Fenechiu vor fi trasi la raspundere ca au participat la o manifestatie de protest fara permis.
Justitia romana sa-si faca datoria.

Ce tare,ca vandalismul sustinatorilor lui Ponta

Ántonescu nu este consemnat la ziare.com!

Ma uit cu drag si constat ca ...

...@ adevar este Monica Ridzi iar, ... @ martorana este Sorina-Luminita Placinta doua piese de baza din structura portocalie asa ca nu ne mai ramana de cat sa "uram" pe Traian Basescu ...

ultimele ramsite ceausecoide se zvarcolesc in vapaia democrati

ei.
fiecare jivina cu putina putere se crede dumnezeu.
daca un om la acest nivel este atat de totalitar in gandire si concepte atunci ce mai vreti de la marinar?
d-apoi de la trogloditzii astia de pa net care aduna ideile de pe peretii veceurilor publice scrise cu degetul galben?fx7

@martorana

Cind iti spun ca esti rau cu caputul nu ma crezi! Unde a fost Antonescu in strada? Ai luat-o rau pe aratura!

sper ca voiculescu si impreuna cu el toata gashka

de infractori sa fie bagati la puscarie si everile confiscate .

Iar voi sa ramaneti someri , sa fiti nevoiti sa alergati cu limba scoasa dupa ceva de lucru .

Visul astora joi jockeri de a-l suspenda pe Presedinte este spulberat . si atunci provoaca razmerite , haos pe strada .

Cativa investitori strategici cazati la Inter au plecat cu prima cursa .
Au aparut in schimb cei specializati pe vinderea cu toptanul , Romania iarsi se vinde pe nimic .

Plateste Lolek sau Bolek pt asta ?
Nu . Noi platim .

Catre infantila mgm

Tie trebuie sa-ti explic ca la copii mici,nu degeaba esti sustinatoare a celor care au facut crime la mineriada si care au jefuit Romania.Crin Antonescu nu a fost in strada dar a facut declaratii prin mass-media care este ceva mai periculos decat a iesi in strada.Vosganian si fenechiu iesind in strada nu au putut fi vazuti decat de cateva sute de oameni dar antonescu facand declaratii prin mass-media a fost vazut/ascultat de cateva milioane.
hai si-ktir tar-fa ordi-nar-a ,tavalita de mafia tradatoare de tara!

Adevarul...

Asa apare tentativa de lovitura de stat cunoscuta sub numele de « actiunea celor 322 » : suspendarea fortata si fara un motiv real. Votul popular a fost covarsitor, iar « pucistii » au inregistrat o prima infrangere, nu si cea din urma. Si asa am ajuns in anul 2009, an marcat de manifestatii violente sau nu, dar josnice si, unele, fara obiect ; nu si fara obiectiv. Toate aceste manifestari de forta, cu motiuni golanesti de cenzura si soldate cu debarcarea primului guvern Boc sunt singurele arme la care bolsevicii pot apela. Au urmat alegerile prezidentiale soldate cu « un fleac ; i-am ciuruit » si imediat, inainte de rezultatele finale, bolsevicii anuntau suspendarea ca modalitate de a-l indeparta pe castigatorul alegerilor democratice de fotoliul prezidential. Nu conta ca si enuntarea suspendarii ca posibilitate de lupta era o infractiune ce trada premeditarea (se stie ca suspendarea presedintelui este nu o arma politica, ci o sanctiune aplicata unui presedinte ULTERIOR comiterii unei infractiuni la ordinea constitutionala). Cum pentru bolsevicii romani « cartea » a fost mereu un opozant, niciodata « suspendata nu e gata » si asa ajungem in ziua de azi.

In urma cu zece zile aparea pe Facebook o « cauza » bizara care ne cerea sa ne opunem privatizarii si/sau desfiintarii SMURD. Multi am inteles imediat ca asistam la o intoxicare, dar n-am reactionat considerand ca este o alta « cauza » fara obiect, cum sunt si altele. In urma cu cateva zile, “buboiul" se sparge si Romania este invadata de aversiune fata de privatizare SMURD, privatizare pe care nimeni n-a propus-o si care ar fi si imposibil sa se faca. Pana aici e limpede, Presedintele cere retragerea proiectului de privatizare a sistemului de sanatate, iar logica spune ca totul trebuie sa inceteze. Dar NU ! Bolsevicii au obiectivele lor : schimbarea violenta a lui Basescu. Asa apar « manifestantii » care se indreapta impotriva Palatului Cotroceni, in incercarea de a reitera « Asaltul asupra Palatului de Iarna » al lui Eisenstein ; daca aveau creier, nu aduceau betivi si cocalari ca figuranti in sub-productia asta, dar unii cu creier si care sa puna botu’ la litra lor de trascau n-au avut de unde sa ia.

Asadar, usl se plaseaza, alaturi de national-socialistii germani, fascistii italieni si omologii lor – bolsevicii rusi, in randul marilor organizatii criminale ce lupta nu pentru poporul din care s-au ridicat, ci impotriva lui si pentru propriile vise de marire si parvenire

Daca nici acum presedintia si guvernul nu va

explica lumii,adevarata...ratiune a huliganilor lui

ponta si antonescu-obtinerea puterii prin forta, fara

alegeri

atunci isi merita soarta de neputinciosi

Pentrul @ Dan Sterian ....

... dar daca acei borfasi au fost trimisi de serviciile secrete basiste la recomandarea acestuia pentru ca puterea sa aiba motiv sa rupa oasele celor ce manifesta pajnic.

acus ne vom bucura de inmormantarea lui ilici...

si drept "omagiu" ar fi interesant sa rasadim ceva trandafiri in pieptul celui ce a trasportat urgent minerii la bucuresti si a demis pe cel ce s-a opus acelui act criminal!

sau kagebistilor si securistilor... cu bucurie!

Dupa parerea domnului Zebrean Curtea poate orice, ...

...daca muschii domnului Base vor lucrul respectiv, si nu poate nimic, atunci cand Crucisatorul e pe invers!
Nu conteaza, daca romanii isi recapata, incet, incet, demnitatea si dorinta de dreptate, vor sterge pe jos cu toti nemernicii, inclusiv cu otrepele astea de pe la diverse curti si ocoluri!

 

Romanii au nevoie de altceva de la politicieni

Au nevoie sa fie micsorat pragul de intrare in Parlament de la 5% la 3% iar numarul minim de membrii sa fie scazut pe la 10.000. Si atunci vor putea tinerii sa-si faca partide si sa candideze, nu doar sa voteze ce pun partidele pe liste..'tineri' ca vulpoiul de Antenescu care are 20 de ani in politica!

Vreti 3% pentu ca asa vrea Base ...

... cu prag de 5% nu mai intra in parlament nici UNPR-ul nici UDMR-ul nici DDDirect si nici frumoasa Miscare Populara. Referitor la Curtea Constitutionala ce au facut din 1992 incoace. Doar trei lucruri. Au aparat niste Presedinti dornici de foarte multa putere, au aparat niste majoritati parlamentare pline de interese mai putin ortodoxe si au aparat acele guverne incompetente care ca sa dovedeasca ca "e" baieti destepti au condus tara prin ordonante si asumari. Asa ca daca aceasta curte a fost infiinta la indemnul marelui Ilici poate fi si desfiintata la indemnul mult iubitului nostr conducator Traian Basescu.

Aha

Am inteles. Vreti 3% ca sa intre si pdl-ul si unpr-ul in parlament. Bine baieti, dar ma tem ca si 3% e cam mult pentru voi.

Huliganii care au creat violente in piata unirii

din capitala sunt acum prezenti pe ziare.com Aseara Romania tv ne anunta in jurul orei 22,45 ca criminalul Traian basesuc este ascuns in capitala si coordoneaza violentele huliganilor care atacau jandarmi,ziaristi.Aseara oamneii il indentificase pe huliganul Valentin Udrea printre batausi,numia ca jandarmii nu l-au putut captura ,era bine pazit de politia politica a criminalului Traian Basescu.

pentru MagulDelaRasarit

Dom'le Magule, taica, pe cuvant si cu sinceritate iti spun ca ca imi place modul in care scrii si-ti expui teoriile. Istoric vorbind sunt logice, se leaga intre ele si sunt chiar bine documentate. Numai ca adevarul are intotdeauna doua taisuri, iar in cazul de fata, cel al manifestarilor actuale, se dovedeste (deocamdata) a fi oarecum ambiguu, plasandu-se pe undeva, pe la jumatate. Fiindca realitatea, judecata dupa faptele care se deruleaza concret, este aceea ca ambele tabere politice pot castiga cate ceva din aceste proteste manifestate cu violenta. Basescu ar demonstra astfel ca protestul popular actual nu e decat un act de huliganism al catorva drogati care vor sa tarasca Romania catre anarhie si, in acelasi timp, i-ar indeparta din Piata Universitatii pe manifestantii seriosi, care ar prefera sa stea acasa de teama sa nu se aleaga cu oasele rupte si capetele sparte. Pe de alta parte, si tabara adversa ar gasi in haosul creat (exact asa cum ai si precizat) un prilej nimerit sa iasa cu pieptul in fata la televiziune, sa se dea drept salvatorii natiunii si sa preia puterea prin forta. Exact asa cum a procedat mentorul Iliescu in '89. Prin urmare, adevarul inca nu este suficient de clar pentru a putea fi afisat drept certitudine si a fi judecat ca atare. Va fi, poate, scos la iveala mai tarziu, dar din pacate mult prea tarziu ca sa mai aiba vreo importanta majora. Un exemplu: azi, dupa 22 de ani de la schimbarea de regim din 1989, se stie sigur ca atunci a fost vorba de o lovitura de stat data pe fondul unei revolte populare care, desi a fost reala, a fost totusi provocata pentru a avea loc. Toata lumea vorbeste despre faptul acesta si nimeni nu se mai osteneste sa-l conteste. Si? Il vezi cumva pe Iliescu luat de urechi, adus in fata natiunii si tras la raspundere pentru ca le-a confiscat miilor de morti si de raniti revolutia si actul de sacrificiu? Nu. Iar asta fiindca romanul nostru are memoria a naibii de scurta si chiar nu il mai intereseaza adevarul celor petrecute acum 22 de ani. Si ca sa revin la situatia actuala, mai am doar o observatie de facut. In primul rand, de ce nu a iesit Basescu la rampa, asa cum ar fi fost absolut normal sa faca presedintele unei tari aflata in pragul unui haos general? Oare ca sa nu fie nevoit sa dea niste explicatii pertinente pe care inca nu le poate da acum, ci doar dupa ce se va vedea cum vor iesi treburile in final? Si-n al doilea rand, de ce a iesit Antonescu la rampa, facand declaratii publice de solidaritate nu din prima clipa a manifestatiilor, ci abia cand acestea au inceput sa fie violente, de natura sa clatine Puterea? Oare fiindca a simtit ca atunci a venit momentul sa dea lovitura si sa preia puterea prin forta? Cum spuneam, deci, adevarul judecat dupa cele ce se petrec in realitate inca este pe undeva, pe la mijloc. Parerea mea.

Nu e nevoie de curtea constitutionala

Poporul il va judeca si executa pe dictatorul Basescu

Insul Zegrean Augustin eun impostor numit de teorristul si

criminalul Traian Basescu in fruntea Curtii Constitutionale a Romaniei.In proclamatia de la Bucuresti se cere si demisia imediata a acestui complice cu criminalul Traian Basescu,numitul Zegrean Augustin.Traian Basescu este indentificat international ca si complice cu teroristul Viktor Bout,Traian Basescu atenteaza si-n aceste zile la siguranta nationala a Romaniei,aseara ii coordona pe huliganii din piata unirii care bateau ziaristi(sursa Romania tv) ziaristi si sa creere premizele unui nou genocid si Zgrean nu-l vrea suspendat pe criminalul traian Basescu !!!!

Drojdia societatii Romanesti,

Se aduna in piata si protesteaza ca le-au fost luate subventiile de trai parazitar,ca sint trimisi sa munceasca in alte locuri pe care pina mai ieri le considerau ca apartinindu-le pina la pensie.Asta este libertatea domnilor bugetari ! Trebuie sa va invatati a trai precum cei din sectorul privat ! Azi esti invatator miine poti fi electrician, nu este nimic imoral si anormal in acest lucru ! Tine de normalitate.

 

Asta ai inteles din protestul oamenilor?

Eu intelege ca propaganda portocalie are o misiune, dar pentru a fi credibile ar trebui sa reflecte realitatea. In schimb, ea seamana foarte mult cu cea a lui Ceusescu. Ca sint in strada foarte multi oameni este si din cauza deciziilor politice luate de CCR. Sa ne aducem aminte de Legea educatiei, respinsa, in prima faza, dar dupa un artificiu numai de ei cunoscut, au facut-o constitutionala. Oricum, cu cit inaintam constatam ca nemultumirea oamenilor creste, iar politica dusa de catre PDL seamana tot mai mult cu cea a unei dictaturi. Chiar S. Voinescu o spunea: ne vom aseza la masa dialogului si cu partidele din Opozitie. De ce? A intrat frica-n voi?

Ce are propaganda portocalie cu realitatea?

Nimic, sau cam tot atata cat are scula cu prefectura. Ei au uitat ca marele lor carmaci ne-a spus candva foarte patruns de truismul debitat, ca iarna nu-i ca vara, dar propaganda portocalie se face ca a uitat si incearca sa ne convinga exact contrariul, si anume ca iarna E ca vara. Asadar nu mai cauta nici o legatura intre propaganda portocalie si realitate pentru ca toate intrebarile legate de acest subiect sunt retorice. Totul este asa cum le convine lor si tupeului lor nemarginit ca sa fie la un moment dat, iar realitatea nu este un termen in ecuatia lor.
Oricum eu pot face un pariu cu absolut oricine ca Basescu nu mai rezista mai mult de 3 luni la putere si spun asta pentru simplul motiv evident ca Basescu nu stie cum sa procedeze ca sa ramana la putere. M-as mira daca intr-una din zilele urmatoare nu va comite o tampenie majora in stilul lui caracteristic,intre doua hahaieli stupide, reusind astfel sa-si puna toata tara in cap. Basescu nu este un om al pacii sau al reconcilierii pt ca singurul lucru la care se pricepe este dezbinarea si injunghiatul pe la spate al propriilor colaboratori. Acuma va incepe sa culeaga ce seamana de ani buni, adica dezbinare si razboi pe toate planurile. Nu este omul care sa stie sa se retraga atunci cand trebuie, sau sa o dea la pace, asa ca va cadea foarte curand in urma unor manifestatii masive, nu ca cele de pana acuma. Vorba proverbului Romanesc care spune ca fiecare pasare pe limba ei piere. Ha, Ha, Ha....

cititi, foarte misto

http://www.cotidianul.ro/sobolanii-169851/

Cei ce care urau pe jandarmi cu foc si piatra ...

... erau frumosii baieti din trupa domnului Gigi Netoiu si s-au comportat la fel ca dumnealui. Si tot sa nu uitam ca domnul Gigi Netoiu este o piesa de baza in angrenajul UNPR-ului. Totul se leaga.

)..OMULE..Aroganta face rau sanatatzii..(

Sa stii ca hranindutzi ,,Egoul" cu Ingamfare nu demonstrezi nimanui cu un gram de ,,Inteligentza" ca esti superior{..ps..spune asta si celorlaltzi..},Ba invers.

Iar te infigi mai mosule cu gura ta mare, ce nu spune numai....

...minciuni ?
Hahalere sunt destule aici nu mai hauli si matale.
Ce destept esti matale sa ponegresti un judecator CCR !

Uite, domnule cine vorbeste ! Admiratil pe Mos Ionica !

 

Pe cine am ponegrit eu draga ORD???

Ca nu prea am inteles, ce judecator si de la care curte?

Inca nu te-ai dezmeticit din somn copile...

Trezeste-te, citeste si abia dupa aceea comenteaza.

O zi buna iti doresc!

@mos ion roata-pe cine am....

La 7,01 spuneai ceva de defectarea UNPR-ului.Cred ca ai vrut sa zici defe-carea.Si tot nu inteleg.Care era reactivul folosit si care era purificarea obtinuta?!Sau
te refereai la motz-ul fesului purtat de acesti strumfi
(elfi) care ne conduc?Ca sunt traseisti,treaba lor,dar ca
li s-a dat voie sa EXISTE sub aceasta denumire in parlament asta e si treaba noastra,pentru ca deja ne-au
calcat pe bataturi.Si ei si restul parlamentarilor si chiar si CCR.Si daca te-au confundat cu Ioan din Chicago
ar trebui sa te simti magulit.Din cate am vazut eu pana acum e un tip foarte popular(asta inseamna cateodata si
simpatic nu??!)

parerea mea

Lasa-l, nene, ca asta s-a trezit de dimineata (daca intr-adevar s-a trezit) cu o obsesie pentru judecatorul ala de la CRC. Iac-asa i s-a pus lui pata sa-i ia apararea cu inversunare si zel patriotic, cu toate ca nimeni nu l-a acuzat cu ceva in comentariile postate. O fi avand si omul o dambla a lui, daca nu cumva un interes. Si apropo: acest frumos username, ORD, nu vine cumva de la ord-inar?

Mos Ioan Roara este IOAN din Chicago,in travesti de avatar si nik.

Arunca masca Ioane.

 

@Mcgogosica, bineinteles ca ma onoreaza asocierea

cu distinsul nostru coleg de forum.

Ce ma sacaie si jigneste este acuzatia ca as folosi

mijloace nedemne. Si crede-ma, chiar nu e cazul...

Mosulica fii ce ai fost . Fara masca esti mai demn

'

 

Imi pare rau ca trebuie sa va dezamagesc baieti, dar eu

am un singur nick si nici o masca.

E grav???

Daca ati cazut in dizgratia cuiva , e numai din..

....vina matale !

Acum ... regula estwe schimbatrea nik-ului ori.......provincia.

@Mos Ion Roata

Prin tonul ponderat-echilibrat ati intrat in gratia mea.Si eu folosesc un singur nick si o singura masca acordata de administrator(aleatoriu banuiesc)

@ORDD

Si in ce este comentariul meu inadecvat, sau injurios? Jivina face parte din DEX. Mai citeste. Dupa parera ta cine este impotriva putrerii este "inadecvat"?

 

@ Acinol, si daca sunt chiar din provincie? Si asta e grav?

Care e urmatoarea pedeapsa? Pot sa imi ia "b.oii

de la bicicleta"? Vaaaaai de capul meu, asta-mi mai

lipsea...

Nu va ia nimeni acele animale blajine.

Ramaneti la coada lor !

mgm

In DEx gasesti si vuvintele :,,desteapta,, si...proasta, Omul trebuie sa stie fcdum si cand sa le foloseasca cu mult realism.

@ ORDD, multumesc, m-am linistit!

Dii mai Tohan, dii Carpati!

Hai ca mai avem un pic si ajungem la Tragoviste.

Cine stie, poate dam de Basescu...

Traiasca Curtea Constitutionala!

Individul Zegrean Angustin nu a fost niciodata judecator,nu

are habar despre dreptul constitutional.Acest individ de o mediocritate strigatoare la cer a fost toata viata lui consilier juridic si-nca unul cu dosare penale la activ,de aceea a si fost racolat de criminalul Traian Basescu.

 

 

Felicitari, d,le MikeG pentru adevarul spus.Dar fara tigani !

Asa este frumos !

@mike

gofuckyourselfmotherfuckersuckmydickandeatmyshitbitch

De unde ne cunosti limba tu?.. cel care ne numesti asa.

Pasamete ca esti vreun capsunar care te ai lasat dus de val, si te crezi ceea ce nu esti.Pacat, zi care iti este meseria? asa e ca nu ai,si iti este ciuda pe cei care sant calificatzi si sant buni profesionisti?Sa stii ca si afara doar cei care nu sant buni trec de la Profesori la electricieni,Cat priveste privatzii din Romania{Pardon celor cinstiti si demni}sant niste ,,bisnitzari Ordinari"

Tt Mirlanii de Romania

Citeste ...."Munca" de La Bruere....nu mai tin minte cine a scris-o

 

..CE va intereseaza pe voi ce strainii?..

Hai *** occidentalule asta este o treaba a noastra a ,,Romanilor"

Mai mult de jumatate din populatia tzarii e pentru suspendare!

Daca nu-l suspenda pe Base o sa facem noi alegeri anticipate!
Parlamentarii astia sunt doar pt ei acolo, totzi si-au dublat averile in 4 ani de mandat!
Trafic de influentza pe voturile noastre!
Mosii de la Curtea COnstitutzionala nu fac nici un serviciu democratiei,...doar iau salarii babane!

 

Care noi? Voi sunteti noi?

Dupa ce-ati facut in centrul Bucurestiului e clar ce puteti si ce vreti. Rusine!

Rusine..este interzis acest cuvant pentru voi?

Asistati de ani buni la toata porcaria mafiota care se dezvolta sub ochii tuturor,si mai avetzi,,Tupeul"sa luatzi o astfel de atitudine,,Itzi spun daca cumva nu stii totzi banii din lume nu iti pot spala constiinta de pacate, va va pedepsi ea daca nu credetzi in nimic decat in bani"

Este clar maxi! Ce zici, să fie vreo 27 de jumătăti in

favoarea suspendării?

Politrucii

Si acest domn intervievat are o ascensiune profesionala
la fel ca alti tovarasi de partid.Stau si ma intrebce
merite deosebite a avut acest "tovaras" dupa '90,ca a
ajuns presedintele CCR,dintr-un simplu consilier juridic de la o baza de aprovizionare(BJATM-COMAT) sau
o minuscula fabricuta(Electrica-Bistrita),la presedentia Comisiei Juridice a Senatului s.a.m.d.Am
cunoscut si eu pe unul asemanator,pe care inainte de
"revolutie"il chema Ceausescu si se mandrea iar dupa
revolutie si-a schimbat rapid numele in Lazaroiu si
a ajuns culmea tot pe la CCR.O hahalera din toate
punctele de vedere.Revin cu o idee mai veche,Justitia
trebuie depolitizata si sa-si aleaga ea cadrele de
conducere pe baza profesionalismului si competentelor
pentru care exista unitati de masura specifice.Numai
asa vom avea o justitie "corecta !!!" si impartiala.
Astfel vom avea si o separatie distincta a puterilor
in stat.

 

Cutea cu doua ograzi

Ar fi fost urat sa spun ca ei sunt oameni cu doua fete. O fata zambitoare, catre poporul care-i voteaza parerile dlui. Basescu, si alta, incruntata, catre poporul care se revolta, nemaisuportand abuzurile. Astfel, CCR se prevaleaza de votul din 2009, spunand ca e al poporului. Astazi, poporul cere nu suspendarea, ci plecarea presedintelui. CCR, de data asta, spune ca poate bloca aceasta plecare a presedintelui. Acum nu mai e poporul. Poporul e doar atunci cand e favorabil pdl si presedintelui lor. CCR trebuie sa se intrebe, in lumina noilor evenimente, daca poporul nu vrea cumva sa isi reinnoiasca votul din 2009. De atunci s-au schimbat multe, iar CCR trebuia in 2009 sa ceara imperios aplicarea votului poporului. Acum s-ar putea ca poporul sa doreasca altceva, si CCR ar trebui sa respecte votul poporului, asa cum bine spune in interviu dl.Augustin Zegrean, presedintele CCR. Sau "poporul" nu este altceva decat o taraboanta cu care politicienii isi cara propria mizerie, la tomberon, doar atunci cand au nevoie?

 

@comment

De acord!Bine spus!


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor