Presedintele CCR: Decizile Curtii sunt general obligatorii de la publicarea in Monitorul Oficial

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 17:49
3708 citiri
Presedintele CCR: Decizile Curtii sunt general obligatorii de la publicarea in Monitorul Oficial
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va participa la Consiliul European din 28-29 iunie, in ciuda faptului ca magistratii Curtii Constitutionale au decis miercuri ca cel indreptatit este presedintele tarii. Augustin Zegrean, presedintele CCR, a subliniat ca deciziile Curtii sunt general obligatorii imediat dupa ce sunt publicate in Monitorul Oficial.

La finalul sedintei CCR, presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a facut cateva precizari suplimentare, la solicitarea jurnalistilor, spunand ca motivarea deciziei Curtii trebuie mai intai redactata, iar acest lucru nu se va intampla astazi.

"Trebuie sa o scriem mai intai, nu astazi, sa o citim in plen si sa o publicam in Monitorul Oficial.(...) De la data publicarii in Monitorul Oficial este general obligatorie", a subliniat Zegrean, fara sa ofere explicatii suplimentare.

In ciuda acestui fapt binecunoscut, Victor Ponta a declarat public ca va fi prezent joi la Consiliul European, in ciuda deciziei Curtii Constitutionale.

CCR a decis - Basescu merge la Bruxelles. Ponta: Ba merg eu!

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca presedintele Romaniei reprezinta tara la reuniunile Consiliului European, premierul participand doar cand exista o delegare expresa in acest sens din partea sefului statului.

"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea Guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe Presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie 2012.

In exercitarea atributiilor constitutionale, Presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre Presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Guvernului", se arata in comunicatul CCR remis Ziare.com.

#Augustin Zegrean Ponta Bruxelles, #decizie CCR Bruxelles, #CCR Romania Consiliul European , #decizii