Presedintele Comisiei de la Venetia: Cerem Romaniei sa respecte statul de drept!

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 18:22
5411 citiri
Presedintele Comisiei de la Venetia: Cerem Romaniei sa respecte statul de drept!

Presedintele Comisiei de la Venetia a reactionat la solicitarea Curtii Constitutionale din Romania si si-a exprimat sustinerea fata de magistratii romani, cerand autoritatilor de la Bucuresti sa respecte deplin Constitutia si standardele internationale legate de independenta sistemului judiciar si statul de drept.

"Am aflat cu profunda ingrijorare despre tentativele de exercitare de presiuni asupra Curtii Constitutionale din Romania si de a-i submina independenta. Curtea Constitutionala a cerut sustinerea Comisiei de la Venetia in acest aspect", se arata intr-un comunicat remis de presedintele Comisiei, Gianni Buquicchio (foto), si citat de Digi24.

CCR se plange forurilor europene despre atacurile la adresa sa

"Comisia de la Venetia a subliniat in repetate randuri rolul fundamental al Curtii Constitutionale ca garant al ordinii constitutionale a statului si al drepturilor fundamentale. O Curte Constitutionala care ia acest rol in serios uneori trebuie sa ia decizii care nu sunt salutate de majoritatea zilei. Legitimitatea sa de a face acest lucru deriva direct din Constitutie. Acest lucru trebuie acceptat de celelalte organisme ale statului si nu se poate justifica in niciun fel ingerinta in independenta Curtii", se mai arata in comunicatul citat.

Presedintele Gianni Buquicchio mai subliniaza: "Amintesc ca independenta si inamovabilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale sunt garantate conform Articolului 145 din Constitutia Romaniei. Reprezentantii coalitiei la putere au spus acum ca nu exista nicio intentie de a implementa masuri care ar putea ameninta independenta Curtii si a judecatorilor ei".

"Cer Romaniei, stat membru al Comisiei de la Venetia si a Consiliului Europei, precum si al UE, sa respecte deplin Constitutia si standardele internationale legate de independenta sistemului judiciar si statul de drept", se mai arata in comunicatul citat de Digi24.

De ce vrea USL sa il suspende pe Basescu: A initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei - LIVE

Expert anticoruptie: Romania nu mai e stat de drept, asistam la mineriada penalilor Interviu Ziare.com

Artemiza Tatiana Chisca, seful Diviziei Institutii Democratice a Comisiei de la Venetia, a declarat la postul de televiziune citat ca acest mesaj a fost remis Curtii Constitutionale din Romania, serviciului de presa al Consiliului Europei, precum si presei de la Strasbourg.

Aceasta a precizat ca reprezentantii Comisiei urmaresc cu foarte mare atentie ce se intampla in Romania, iar acest comunicat a fost formulat inainte ca guvernul Ponta sa emita, miercuri dimineata, ordonanta de Urgenta prin care i s-a luat Curtii Constitutionale atributia de a verifica de constitutionalitate hotararile Parlamentului.

E oficial: Guvernul a luat dreptul CCR de a aviza hotararile Parlamentului!

Comisia de la Venetia este un organism consultativ al Consiliului Europei, format din experti independenti in domeniul legii constitutionale. A fost infiintata in 1990 dupa caderea Zidului Berlinului, la acel moment din dorinta de a acorda asistenta in domeniul constitutional Europei Centrale si de Est.

Comisia are in prezent 58 de state membre, dintre care cele 47 de state din Consiliul Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Comisia Venetia CCR Romania, #Comisia Venetia revocari Romania , #decizii