Ziare.com

Presedintele sesizeaza Comisia de la Venetia pe Legile Justitiei: Ce urmeaza si care sunt consecintele posibile Interviu

de Camelia Badea
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 17:17

   

Presedintele sesizeaza Comisia de la Venetia pe Legile Justitiei: Ce urmeaza si care sunt consecintele posibile Interviu
Sesizarea presedintelui Iohannis adresata Comisiei de la Venetia va fi publicata pe site-ul comisiei impreuna cu Legile Justitiei traduse in engleza si va primi un raport la finalul lunii iunie, iar, daca Romania nu va tine cont de recomandarile ce vor fi facute, risca sa isi piarda dreptul de vot in Consiliul Europei, iar CCR sa fie exclusa din Conferinta Europeana a Curtilor Constitutionale.

Afirmatiile transante sunt facute de Augustin Zegrean, fost presedinte al CCR, intr-un interviu acordat Ziare.com in care vorbeste despre ce urmeaza dupa anuntul facut miercuri de presedintele Iohannis si consecintele acestui demers.

Citeste mai multe despre: Iohannis trimite Legile Justitiei la CCR si sesizeaza Comisia de la Venetia

Spuneti-ne mai intai daca exista un termen bine stabilit, un numar maxim de zile, in care CCR trebuie sa ii dea un raspuns presedintelui, incepand din momentul in care este inregistrata sesizarea.

CCR solutioneaza dosarele in ordinea inregistrarii lor, dar dosarele pe controlul legilor care trebuie trimise la promulgare se solutioneaza cu prioritate. In general, in astfel de cazuri nu trece mai mult de o luna. Cel putin cand eram eu presedinte al Curtii asa era.

Legea 47/1992 prevede procedura: Se cer puncte de vedere de la Parlament si de la Guvern, dupa care se intocmeste raportul si apoi se judeca. Dar sa stiti ca niciodata nu mi s-a cerut cat am fost presedinte la Curte sa dam mai tarziu solutia, toti voiau sa o dam mai repede.

Daca la CCR nu exista un deadline, in schimb stim exact cand e viitoarea sesiune a Comisiei de la Venetia - 22/23 iunie - si, de asemenea, presedintele Iohannis are un termen maxim in care este obligat sa promulge o lege.

Da, un termen de 10 zile dupa ce va primi raspunsul de la CCR. Dar in timpul acelor 10 zile presedintele mai poate sa ceara o noua reexaminare in Parlament....

Ce urmeaza dupa ce presedintele Iohannis sesizeaza oficial Comisia de la Venetia?

Daca se face sesizarea din partea presedintelui Romaniei, Comisia de la Venetia va stabili o echipa de 2-3 juristi, membri ai comisiei, iar acestia vor primi tot materialul de la Presedintie si vor face un raport, care va fi supus comisiei in data de 22 iunie, cand va fi sesiunea.

Dar pana atunci ei lucreaza, nu stau degeaba, poate chiar vor veni aici.

Citeste si: A gresit presedintele Iohannis cand a decis sa nu sesizeze Comisia de la Venetia? Cine o poate face si cu ce efecte

Si comisia de monitorizare a APCE a decis zilele trecute sa sesizeze Comisia de la Venetia. Cu acea sesizare ce se intampla?

Probabil ca le vor conexa, vor judeca impreuna lucrurile. Dar nu vor face o sesiune extraordinara nici in acest caz, pentru ca sunt 90 de oameni in CV, care trebuie sa fie adunati, iar asta costa bani....

Citeste si:

Care ar putea fi consecintele in cazul in care Comisia de la Venetia semnaleaza public ca in Legile Justitiei exista aspecte care nu sunt tocmai in regula?

Rapoartele Comisiei de la Venetia nu sunt obligatorii, sunt consultative, dar, de regula, cel care cere le si respecta.

Dar in cazul de fata cel care cere este presedintele, insa Parlamentul e cel care ar trebui sa respecte recomandarile comisiei.

Parlamentul nu poate fi obligat de nimeni sa faca intr-un anumit fel, dar daca Curtea Constitutionala zice ca ceva nu este in regula, el trebuie sa revina asupra unor decizii. Iar o dispozitie dintr-o lege deja declarata neconstitutionala nu mai poate fi introdusa in alta lege.


Daca Comisia de la Venetia spune clar "Acest articol nu este in regula", iar CCR fie nu se pronunta, fie zice ca, dimpotriva, articolul este in regula, potrivit Constitutiei Romaniei, ce se intampla?

Greu de crezut asta, pentru ca am avut experienta bogata in raport cu Comisia de la Venetia, incepand de la redactarea Constitutiei, in 1990-1991. Am fost in contact permanent si ei stiu bine Constitutia Romaniei. La fel, in 2015, cand a existat comisia de revizuire a Constitutiei.

Dar, dar acum avem o alta componenta a Curtii Constitutionale, pe care multi o suspecteaza ca face jocuri politice.

Nu, nu face jocuri Curtea Constitutionala, pentru ca acolo sunt specialisti. Nu se compromite nimeni pentru interesele cuiva.

Citeste si: CCR nu e mai presus de lege: Hotarare definitiva fara precedent. Curtea Neconstitutionala a Romaniei

Prin urmare, dvs sunteti convins ca CCR va tine cont de opiniile care vor fi exprimate de Comisia de la Venetia.

Eu spun doar ca CCR nu este obligata sa astepte raportul respectiv si ca, in general, CCR tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia. Deciziile sunt in concordanta pentru ca tot ce face Comisia de la Venetia se publica pe un portal si toate Curtile din Europa se uita acolo inainte de a da o decizie, cand au unele indoieli.

Deci se tine seama, pentru ca nu e o joaca. Daca nu tii cont de ce spune ea, Comisia de la Venetia poate sa faca un raport la Consiliul de ministri al Consiliului Europei, iar el are la dispozitie masuri de a constrange intr-un fel statele sa respecte regulile.

Este exact situatia de la CEDO. Daca o decizie a CEDO nu e respectata, intervine Consiliul de ministri.

Si ce poate sa faca acest consiliu?

Poate sa faca multe, poate sa mearga pana la excluderea din Consiliul Europei. Bine, ei propun si Parlamentul decide. Dar rar s-a ajuns la asa ceva sau poate niciodata...

In schimb, iti pot retrage dreptul de vot. Si Curtea Constitutionala din Belarus a fost exclusa din Conferinta Europeana a Curtilor Constitutionale (are doar statut de membru asociat - n.red.), care are o legatura stransa cu Comisia de la Venetia, tot pentru ca nu au fost respectate regulile de drept constitutional.

(Belarus a avut statutul de invitat special (fara drept de vot) in Consiliul Europei, premergator celui de membru, dar l-a pierdut din cauza nerespectarii statului de drept, n.red.).

Credeti ca parlamentarii si membrii CCR sunt constienti de ce ar putea urma?

Ei stiu asta. Eu am avut o relatie foarte buna cu Comisia de la Venetia. Mai mult, la fiecare Curte Constitutionala exista un agent de legatura cu comisia.

Plus ca il avem chiar pe ministrul Justitiei membru al Comisiei de la Venetia, iar dansul este chiar specialist in drept constitutional. Daca lucrurile astea s-ar fi intamplat intr-o tara oarecare din Consiliul Europei, probabil ca ar fi fost chiar trimis acolo sa vada ce se intampla.

Deci apasa o mare responsabilitate pe umerii domnului Tudorel Toader.

Ca membru al Comisiei de la Venetia, da.

Sa ne asteptam la o reactie rapida din partea CV?

De regula da, ei reactioneaza rapid. Probabil ca vor urca imediat pe portalul lor sesizarea facuta de presedintele Romaniei si toata Europa va sti de ea. Si Legile Justitiei vor fi trecute acolo, in limba engleza.

Comisia de la Venetia nu va da un raport oficial pana nu este sesiunea, pentru ca raportul trebuie votat acolo. Si probabil ca la sesiunea din iunie Romania va fi reprezentata de domnul Tudorel Toader.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11560 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
36 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnule Zegrean, cu manusi si cizme albe nu se merge prin noroaie...

"Nu, nu face jocuri Curtea Constitutionala, pentru ca acolo sunt specialisti. Nu se compromite nimeni pentru interesele cuiva."

Aveti dvs.o explicatie plauzibila pentru frecventele flagrante derapaje ale CCR actuale?

 

Publicarea acestor "legi" pe situl oficial al Curtii de la Venezia

este un proiector de lumina de care coalitia socialista ar fi vrut sa se debaraseze. Nu sunt specialist ca sa ma pronunt asupra acestor legi, dar sunt sigur ca daca 80% dintre ele sunt relativ corecte, restul de 20%, "pe ici pe colo, adica in punctele esentiale", sunt articole cu dedicatie care ruineaza intregul ansamblu.

Ceea ce s-a intamplat deja cu Belarus, se poate intampla si cu Romania, cu consecinte infinit mai grave. Coruptia ESTE un atentat la securitatea Romaniei si o amenintare la statul de drept. Responsabilitatea parlamentului si a guvernului este foarte mare si se apropie din ce in ce mai mult de o acuzare formala penala !

 

ANTI psd+alde+udmr+minoritati

Infractorul Dragnea si ciuma rosie PSD ne-a adus la nivelul "democratiei" din Belarus?!?!....

 

numai rusii va mai salveaza de

dragnea si tariceanu!

Aviz Maneliștilor din PSD .. Luați din FAȚĂ 😂

"Mutul" din Sibiu vio trage.....
Și va deveni Președintele țări incă 5 ani!

Luați din față ..., nu stați la rand!

Cum s-a făcut de ras K. Iohannis pe Legile Justitiei arătand că nu le-a parcurs. CCR deja s-a pronuntat deja din ianuarie 2018 pe sesizarea Comisiei de la Venetia.
Presedintele Klaus Iohannis a făcut astăzi aprecieri pe marginea legilor Justitiei, pe toate cele 3 legi, 303, 304 si 317, anuntand că le trimite inapoi la Curtea Constitutională si va sesiza Comsia de la Venetia, desi doar o singură lege se află pe masa presedintelui, intrand in termen de promulgare, respectiv legea 304. Legea 317 se află incă la Curtea Constitutională iar legea 303 se află in Parlament.
Culmea este că in insăsi motivarea ***tii Constitutionale pe legea 304, declarată constitutională si care se află pe masa presedintelui se scrie negru pe alb la punctele 54 si 55 ce se poate si ce nu se poate face in privinta Comisiei de la Venetia.
Cum presedintele si probabil nici consilierii presedintelui nu au citit, iată ce scrie deja din ianuarie 2018 in movitarea CCR pe legea 304, motivare de care pană acum nu au aflat, desi este publică, general obligatorie si publicată deja in Monitorul Oficial:
*Motivare DECIZIA nr.33 din 23 ianuarie 2018 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară
*Punctul 54. “Cu privire la cererea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Național Liberal din Camera Deputaților și Senat privind solicitarea punctului de vedere al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), plenul ***ții, analizand motivele pe care se intemeiază cererea, constată că acestea nu constituie altceva decat critici generice de neconstituționalitate ale legii, care se suprapun, parțial, cu criticile formulate de autorii sesizărilor de neconstituționalitate in prezentele dosare aflate pe rolul ***ții. Punctul de vedere despre care fac vorbire Grupurile parlamentare ale Partidului Național Liberal vizează competența principală a Comisiei de la Veneția, aceea de a oferi statelor membre solicitante consiliere legală, sub forma opiniilor legale/avizelor exprimate cu privire la proiecte de acte normative sau legislație aflată in vigoare, care este supusă revizuirii. In acest caz, Curtea observă că sesizarea Comisiei se realizează de statul membru (parlamentul național, guvernul sau șeful statului), in temeiul art.3 pct.2 din Statutul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, adoptat de Comitetul de Miniștri la 21 februarie 2002, la cea de-a 78-a Reuniune a Miniștrilor adjuncți."

"CCR deja s-a pronuntat din ianuarie 2018 pe sesizarea CV"

"Deja, deja"... din lumea trepanaților lui Gadea :)
Ia din față, pană faci spume...
CCR poate doar să ignore cu nesimțire și tupeu ce spune CV, nu are cum să se pronunțe pe ceva emis de CV, fiindcă nu are vreun fel de autoritate internațională.
Nu-i vorbă că nici pe plan intern nu mai fac doi bani aberațiile lor anti-constituționale...
Te doare mintea de cat de abrutizați sunteți de propaganda Cloacei3. Mai ești și agramat, după ce că ești incoerent.

Sa speram ca cei din ccr vor rezista presiunii facute de

mafiotii infractori alde psd (in frunte cu drakknea si tradiceanu) si vor tine cont de ce spune comisia de la Venetia ! Asta mai lipsea Romaniei: sa aiba legi cu dedicatie pentru salvarea tuturor infractorilor politicieni sau nu ...

....ma rog.....s-a dus iohitler al nostru....sa ii pirasca pe

....aia pusi de ailalti pe care i-a pus aia "de la venetia" in '45 gratis sa mai asupreasca o era saracul si obiditul popor roman.....si acu stam cu klaunel+alinurza_matahari dupa 2016 si ne chinuim geaba tot ca pin acu.....si ne tot vaitam hopless si ne prefacem ca traim.....tzplrrrrrrrr.......mare brinzet mare....ma ntreb ce boacana a o sa mai faca la alegeri....ca tare ma tem ca ne ndretam spre un alt deceniu de "pedeapsa".....

Curtea constitutionala a Romaniei nu este mai presus de lege.

Trebuie sa respecte in primul rand constitutia Romaniei.
de aici trebuie sa plece discutiile. pentru ca intre timp a devenit Curtea neconstitutionala a Romaniei

 

Parere gresita!

Sa va vad cind aceasta Comisie ...peste 1-2 ani cind o veni rindul sa studieze prostia lui Joiannis va spune OK? Ce o sa spuneti attunci stimabililor? Veti recunoaste ca sinteti frinari si atit?

multumiri fie aduse colectivului de

moderatori care de circa 7 ani,ma faulteaza sistematic prin faptul ca nu imi permite sa scriu cu litere citete si cu majuscula acolo unde gramatica limbii romane o cere!
de punctaj nu ma intereseaza(cred singura publicatie online care foloseste o regula fantasmagorica) !
desi sunt copil cuminte si printre cei mai activi cititori!

Dacă

Tudorel Toader s-a dovedit pană acum de partea infractorilor, la ce ne-am putea aștepta de la el la CV ?

 

dar cea mai tare...epigrama din toata beletristica

alde-psedista post decembrista,ramane raportul lui tudorica tudorel ,de 2o de pagini A-4 !

Gresit!

t.t.este membru al comisiei venetia deci a respectat ce vrea aceasta comisie. Ceea ce face acum Joiannis nu-i decit o frinare a intrarii in vigoare a legilor justitiei care sint aliniate la cele mai inalte cerinte din Europa. Deci un mare fis al presedintelui ....care de azi merita sa i se spuna Verner Frinaru!

Te roade pizma, komisare !

Pe tine nu te-ar alege nimeni ca primar, darmite ca presedinte.

Bai nene din ce put al gindirii tip Bobu ai scos

tu chestia asta ca Putorel a respectat ce vrea comisia pentru ca este membru al comisiei. Inca nu stim ce vrea comisia, si nici nu stim inca in mod exact cit de mult schimbarile legislative propuse se abat de la normele jurifice europene. Dar stim deja ca Putorel si comisia Ciordache si-au bagat piciorul in recomandarile comisiei cu privire la independenta magistratilor.

tt

tt a fost pus pe considerente politice nu pe profesionelism si integralitate

Loserii iar s-au inflacarat degeaba! )))))

"Eu spun doar ca CCR nu este obligata sa astepte raportul respectiv si ca, in general, CCR tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia."

Dupa ce au vazut ca NICIUNUL nu e in stare sa gaseasca un articol cu probleme, Statul Paralel a schimbat tactica! "Trageti de tiiiiimp!" striga Werner!
Numai incompetenti in Opozitie..))))) Dupa ce Comisia de la Venetia va va urechea la cine mai cereti parerea?

marin666:"..si ca, in general, CCR tine cont de.."

problema, in aceasta propozitie, este intre virgule :)))))))))))
adica in toate cazurile in care CCR nu tine cont de nimic, in afara de indicatiile pretioase ale lui draknea.

atenti, a inceput sa ti se umfle o vana... sa nu cumva sa-ti plezneasca...
calm, cici, calme !

Luați din FAȚĂ 😂.... Maneliști PSD din Sud

le propun să se pregătească pentru inca 5ani cu un Președinte lent dar educat.
Este clar că codurile penale nu vor trece așa cum iși dorește Penalul Zdragnea și ceata lui de hoți Maneliști 😂😂😂

Sluga

Marine nu esti numai scrieci, sluga a criminalilor, ci si ***. Looser esti tu si turma de rumegatoare asemeni tie. Tu si *** ca tine ne-ati adus ciuma PSD la carma. Si nu pricepi, ca vita ce esti, sau chiar ca sacal, ca si tu vei manat de macelarii rosii spre abator, nu numai noi, ceilalti. Iudele ca tine platesc scump. Fi sigur de asta.

multumiri domnului Zegrean,

a aparut o schimbare,foarte vizibila,actualul ministru al justitiei s-a convertit,la anticonstitutional.

 

buze-reci s-a convertit la prostitutional.

sa ramanen precisi in exprimare :)

Oameni buni

urmatorii indivizi:Marin2134, Android, Hamurabi, bengosu2007, Vintage, Pensula, si altii sunt trolii.....sunt platiti sa fie "Gica contra" sa impastie minciuni si aberatii, deci cel mai bine ar fi sa-i ignorati.Si acum un mesaj pentru ei: By, By Moscova:)))

 

Eu nu stiu, ce are lumea asta cu Sasul? )))) Cica nu stie ca

CCR s-a pronuntat deja pe indicatiile Comisiei Venetia! ))))))

"Critici dure lansate de jurnalista Sorina Matei, pe Facebook, la adresa presedintelui Klaus Iohannis după anuntul făcut de seful statului privind trimiterea pachetului legilor justitiei la CCR si Comisia de la venetia. Matei sustine că Iohannis s-a făcut de ras nestiind că CCR deja s-a pronuntat deja din ianuarie 2018 pe sesizarea Comisiei de la Venetia."

Dar cit de roman esti tu ?

Bati cu litere chirilice.
Domnul Iohannis e aici de 40 de generatii, dar de unde vii tu ?

Sorina Matei, habar nu are ce vorbeste, dar

gaseste gugustiuci ca tine sa se uite-n gura ei. Ne amintim bine istericalele si nesimtirea nu numai fata de presedinte, dar si fata de colegii ei de breasla. O tata cu atitudine de precupeata certareata.

marine....marine...

ce a facut ma-ta din tine

legea lui ciordache este gravida. a insarcinat-o tudorel buze-reci.

lumanarea, la acest viol, a fost tinuta de nicolicea, iar bricheta a fost adusa de dracnea. va iesi un avorton. cu patru ochi, ca aragazu'

cand se intoarce veorica la gradina zoologica?
sa-l ia si pe tudorel cu ea, sa faca tumbe, sa stea in cap si in limba...

 

Cred ca a participat si psd-ista sorina matei la viol !

Este la fel ca firea si olguta ... nu-i jurnalista !

"numai rusii va mai salveaza"

Sa nu mai facem bascalie,sa nu ne mai dam cu f.undul de pamant de atata voie buna.
Mimata!

-CCR a primit o decizie care-i aminteste ca puterea ei nu este discretionara!
-Presedintele Iohannis ii retrage increderea tovei Dancila.
-Presedintele Iohannis sesizeaza Comisia de la Venetia pe Legile Justitiei.
Actiunea ,cu atata elan inceputa de coalitia la putere,nu numai ca nu s-a finalizat rapid pe gustul penalilor corupti,dar a reliefat si gradul jalnic de topaiala inculta a pesedeilor.
Suna un proverb cam asa:...se ineaca la mal!
Sau:
"Si-n incheiere doar doua cuvinte":douazeci-douazeci.

 

...........................nu demult Johannis declara ca,....

...'nu mai este timp pentru a cere Parerea Comisiei de la Venetia'!De de
de unde timpul asta in plus?Fara iluzii, cei care au fost Votati de catre romani [cred!] vor Face ceea ce cred ei ca este Bine pentru Votantii Porkari!In Tara Porkarilor!Hai Dragnea!Mai plesneste-i odata!Cu Dracila in frunte,spargem munte dupa munte!Chiar daca nu prea sint munti prin Videle si Teliormania!...towarasa lia de stoenesti drumul care moskova este ca oglinda!!!

E grav daca Romania de dreapta

a ajuns sa ia lumina de la numaratorul de baterii de la BJATM Bistrita.Gauleiterul GEG trimis de Merkel nici macar nu cunoaste limba romana.Spune el in cuvantare-Am retrimis pachetul de legi -inapoi- la Curtea constitutionala nestiind inca de cand e presedinte ca legile NU vin de la ograda politica.

 

Banditii

Cu talharii nu trebuie folosite manusi. Ticalosii stiu doar de bata, de par, de catuse. Din cauza asta sunt acum turbati, pentru ca simt ca li se pregateste rasplata. Care va veni repede daca se actioneaza rapid, fara crutare, fara mila. Mai ales ca parte dintre ei merita plutonul de executie din plin, desi nu-l ,ai avem. Ca prim pas, dejucarea criminalelr planuri de a distruge justitia si legislatia. Toti cappo, si toate slugile lor judecati pentru subminarea statului. Toti in puscarii !

 

Membrii ai comisiei care pot simpatiza cu prezidentul

Enumar doar statele: kosovo, albania,azerbaijan, costa rica !, kazastan, kirghistan, tunisia si poatte turcia. hai venetia cu sfaturi islamiste.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor