Ziare.com

Proiectul lui Iordache ce stabileste termen pentru sesizarea CCR, respins in Senat si dupa reluarea votului

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 20:24

   

Proiectul lui Iordache ce stabileste termen pentru sesizarea CCR, respins in Senat si dupa reluarea votului
Senatul a respins, luni, in calitate de Camera decizionala, prin reluarea votului din 7 mai, propunerea legislativa initiata de social-democratul Florin Iordache privind instituirea unui termen de cel mult 15 zile in care hotararile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constitutionala.

S-au inregistrat 64 de voturi "pentru", 27 "impotriva" si 7 senatori nu au votat, numar insuficient de voturi favorabile pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic (69).

Initiativa a fost votata si respinsa in 7 mai, dar grupul PSD a solicitat reluarea votului pentru ca plenul nu era in cvorum, a explicat luni presedintele Senatului, Teodor Melescanu, care a si condus sedinta de plen.

Actul normativ a fost inscris de atunci de mai multe ori pe ordinea de zi a plenului, iar Opozitia, de fiecare data, a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi. Luni, propunerea de retragere de pe ordinea de zi a fost supusa votului si a fost respinsa.

"Sesizarea Curtii Constitutionale asupra hotararilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputatilor si al celor doua Camere ale Parlamentului se formuleaza in maximum 15 zile de la publicarea acestora in Monitorul Oficial", prevede proiectul.

In prezent, in Legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, in procedura jurisdictionala a controlului constitutionalitatii actelor Parlamentului nu este stabilit un termen in care cei indrituiti sa sesizeze CCR sa isi poata exercita acest drept.

Conform proiectului adoptat de Camera Deputatilor si respins de Senat, Curtea asigura controlul constitutionalitatii legilor, a tratatelor internationale, regulamentelor Parlamentului, hotararilor plenului Camerei Deputatilor, hotararilor plenului Senatului si hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, precum si a ordonantelor Guvernului.

Curtea Constitutionala pronunta decizii, hotarari si emite avize, dupa cum urmeaza: se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere, ale unui grup parlamentar sau unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.

Potrivit proiectului, sesizarea CCR asupra hotararilor plenului Camerei Deputatilor, ale plenului Senatului si ale plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului se formuleaza in maximum 15 zile de la publicarea acestora in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia se pronunta cu votul majoritatii judecatorilor Curtii si se aduce la cunostinta Camerei al carei regulament sau hotarare au fost dezbatute.

Daca prin decizie se constata neconstitutionalitatea unor dispozitii ale regulamentului sau hotararii criticate, Camera sesizata va reexamina, in termen de 45 de zile, aceste dispozitii, pentru punerea lor de acord cu prevederile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile din regulament sau hotarare declarate neconstitutionale sunt suspendate. La expirarea termenului de 45 de zile, dispozitiile declarate neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice, mai prevede proiectul.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 6580 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iordache, Iordache .....ma trepadusule.......

Tzz, tzz, tzz, rautate mica.

Tu cind te duci invirtindu-te ca un prost.
Ca Dragnea. Ca tot PSD-ul...

 

Jigod_ia asta nu se lasa. Lucreaza cu spor la distrugerea

statului roman. Numai ticalosii a facut acest var indepartat al lui Dinca din Caracal. Toate legile lui sunt facute sa distruga statul. A scos 600.000 de romani in strada cu legile lui prin care apara infractorii, cei mai buni prieteni ai lui. Si acum aflam si ca are afaceri cu firmele de paza ale interlopilor de la Caracal. Deci legile lui in favoarea hotilor nu au fost mosite degeaba.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor