Ziare.com

Rapoartele ANAF nu mai pot fi folosite ca mijloace de proba in anchetele penale, potrivit unei decizii CCR

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 16:42

   

Rapoartele ANAF nu mai pot fi folosite ca mijloace de proba in anchetele penale, potrivit unei decizii CCR
Procesele-verbale realizate de inspectorii ANAF dupa inceperea urmaririi penale intr-o ancheta, la solicitarea organelor de urmarire penala sau a procurorilor, nu pot constitui mijloace de proba, deoarece prevederea a fost declarata neconstitutionala. Aceste probe sunt folosite in dosarele de evaziune fiscala si spalare de bani.

Asa s-ar traduce o decizie a Curtii Constitutionale care a stabilit, marti, ca sintagma "care constituie mijloace de proba" din doua acte normative care stabilesc modul in care inspectorii Fiscului colaboreaza cu politistii sau procurorii este neconstitutionala. Inspectorii Fiscului pot face in continuare constatari in astfel de cazuri.

"Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca sintagma care constituie mijloace de proba din cuprinsul art. 233^1 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 cu referire la alin. (2) si (3) din acelasi articol este neconstitutionala.

Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca sintagma care constituie mijloace de proba din cuprinsul art.350 alin. (3) din Legea nr.207/2015 cu referire la alin. (1) din acelasi articol este neconstitutionala", este o parte din minuta CCR.

Cazul "Butoane"Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in dosarul clanului "Butoane", in care fostul senator PNL Cezar Magureanu, zis "Butoane", a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru sprijinirea unui grup infractional organizat.

In acelasi dosar, ginerele fostului senator Cezar Magureanu, Sorin Adrian Gazdac, a primit o pedeapsa de 16 ani de inchisoare dupa ce a fost gasit vinovat pentru mai multe infractiuni economice.

Citeste si: Fostul senator "Butoane" a fost condamnat sa munceasca in folosul comunitatii la biblioteca din Giurgiu

Ce spune legeaArticolul 350 din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala stabileste modul in care organele de urmarire penala colaboreaza cu ANAF-ul.

(1) La solicitarea organelor de urmarire penala, cand exista pericol de disparitie a unor mijloace de proba sau de schimbare a unei situatii de fapt si este necesara lamurirea urgenta a unor fapte sau imprejurari ale cauzei, personalul desemnat din cadrul ANAF efectueaza controale fiscale.

(2) In cazuri temeinic justificate, dupa inceperea urmaririi penale, cu avizul procurorului, poate fi solicitata ANAF efectuarea de controale fiscale, conform obiectivelor stabilite.

(3) Rezultatul controalelor prevazute la alin. (1) si (2) se consemneaza in procese-verbale, care constituie mijloace de proba (Aceasta este prevederea declarata neconstitutionala!- n.red.) . Procesele-verbale nu constituie titlu de creanta fiscala in sensul prezentului cod.

Prevederi similare si in OUG 92/2003Prevederi similare sunt si in OUG 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, la articolul 233^1, privind colaborarea cu organele de urmarire penala.

(1) In situatia in care sunt date sau indicii temeinice cu privire la pregatirea sau savarsirea unor infractiuni ce vizeaza bunuri prevazute la art. 135 alin. (4) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, ce intra in sfera de aplicare a accizei, organele de urmarire penala pot efectua activitati de constatare, cercetare si conservare de probe.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) organele de urmarire penala solicita de indata organelor cu atributii de control din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala efectuarea de verificari fiscale conform obiectivelor stabilite.

(3) La solicitarea organelor de urmarire penala, cand exista pericol de disparitie a unor mijloace de proba sau de schimbare a unei situatii de fapt si este necesara lamurirea urgenta a unor fapte sau imprejurari ale cauzei, personalul desemnat din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala efectueaza verificari fiscale.

(4) In cazuri temeinic justificate, dupa inceperea urmaririi penale, cu avizul procurorului, poate fi solicitata Agentiei Nationale de Administrare Fiscala efectuarea de verificari fiscale, conform obiectivelor stabilite.

(5) Rezultatul verificarilor prevazute la alin. (2) - (4) se consemneaza in procese-verbale, care constituie mijloace de proba (aceasta este prevederea declarata neconstitutionala!- n.red.) . Procesele-verbale nu constituie titlu de creanta fiscala in intelesul art. 110.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 26315 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iata vorba bancului! Optimistul: mai rau de atat nu se poate ! Iar

pesimistul: ba se poate ! Aceasta decizie a ccr este din nou in favoarea infractorilor si ii claseaza pe membrii ccr drept complici la fraude fiscale, pe langa complicitatea la infractiuni penale ... Pai, intr-un stat de drept (adica care actioneaza cinstit pentru oamenii cinstiti) ar trebui sa fie valabile orice probe care se dovedesc corecte, indiferent cine le aduce ! Mafia psd alde udmr a acaparat statul si l-a transformat intr-un stat guvernat in stil mafiot. Chiar nu exista nimic in constitutie pentru a opri acest derapaj spre distrugerea din toate punctele de vedere: economic, al justitiei, al sanatatii populatiei si al educatiei a Romaniei ? Niciun articol nu se poate aplica acestor adevarati tradatori ai neamului romanesc ???

 

Este incredibil!CCR este o agentura anti constitutionala!

Daca ANAF aduce probe clare ,demonstrand ca cineva a incalcat legea ,aceste probe nu pot fi folosite in anchetele penale!!!
Cu alte cuvinte CCR devine favorizator al infractorilor!!!!
Indivizii astia nu trebuie iertati!
Daca acest presupus CCR nu va fi desfiintat urgent si reorganizat pe baze de probitate morala si neangajare politica,statul de drept va fi distrus!Teo

 

De necrezut!!!

Romania trezeste-te!!!

Asta pana la viitoarele alegeri...dupa va fi rau ptr multi .

.

ccr e complice cu hotii...

deci iti dau aia de la sri filmarea cu politrucul care ia spaga si-o baga in buzunar si ccr spune ca nu poate fi folosita ca proba pentru ca nu l-ai anuntat inainte pe spagar ca o sa il filmezi...:)) noaptea mintii...
acum actele anafului in baza carora primesti amenzile daca ai facut smecherii nu mai sint bune in instanta...
eu cred ca cei din ccr trebuie acuzati direct de complicitate cu infractorii...

 

Johannis !!!...desfiinteaza CCR prin CSAT , poti , nu te lasa

.

precizare

Eu cred ca trebuie reformulat:Rapoartele ANAF pot fi folosite ca mijloace de proba in anchetele penale numai daca pun concluzii care sunt in favoarea celor cercetati. Ar fi mai clar munca inspectorilor ar putea sa fie spre folos.

 

E bine, foarte bine!

Desfiintam ANAF-ul! De ce sa mai faca controale? Oricum stricam hartia degeaba. Procesele verbale nu mai sunt bune de nimic. Putem frauda cu totii. La furate, fratilor, pana mai e timp, sau pana nu dispare porcaria asta!

 

Romania tara lui Al Capone

Al Capone a fost trimis in puscarie pentru averi ilicite. Constitutia insa declara ca orice avere este considerata licit care e o aberatie. Nici un parlamentar nu poate justifica averea prin veniturile pe care le au. Porcaria care nu se mai intilneste in orice alta tara democratica.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor