Rapoartele ANAF nu mai pot fi folosite ca mijloace de proba in anchetele penale, potrivit unei decizii CCR

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 16:42
27978 citiri
Rapoartele ANAF nu mai pot fi folosite ca mijloace de proba in anchetele penale, potrivit unei decizii CCR
Foto: Arhiva Pixabay

Procesele-verbale realizate de inspectorii ANAF dupa inceperea urmaririi penale intr-o ancheta, la solicitarea organelor de urmarire penala sau a procurorilor, nu pot constitui mijloace de proba, deoarece prevederea a fost declarata neconstitutionala. Aceste probe sunt folosite in dosarele de evaziune fiscala si spalare de bani.

Asa s-ar traduce o decizie a Curtii Constitutionale care a stabilit, marti, ca sintagma "care constituie mijloace de proba" din doua acte normative care stabilesc modul in care inspectorii Fiscului colaboreaza cu politistii sau procurorii este neconstitutionala. Inspectorii Fiscului pot face in continuare constatari in astfel de cazuri.

"Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca sintagma care constituie mijloace de proba din cuprinsul art. 233^1 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 cu referire la alin. (2) si (3) din acelasi articol este neconstitutionala.

Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca sintagma care constituie mijloace de proba din cuprinsul art.350 alin. (3) din Legea nr.207/2015 cu referire la alin. (1) din acelasi articol este neconstitutionala", este o parte din minuta CCR.

Cazul "Butoane"

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in dosarul clanului "Butoane", in care fostul senator PNL Cezar Magureanu, zis "Butoane", a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru sprijinirea unui grup infractional organizat.

In acelasi dosar, ginerele fostului senator Cezar Magureanu, Sorin Adrian Gazdac, a primit o pedeapsa de 16 ani de inchisoare dupa ce a fost gasit vinovat pentru mai multe infractiuni economice.

Ce spune legea

Articolul 350 din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala stabileste modul in care organele de urmarire penala colaboreaza cu ANAF-ul.

(1) La solicitarea organelor de urmarire penala, cand exista pericol de disparitie a unor mijloace de proba sau de schimbare a unei situatii de fapt si este necesara lamurirea urgenta a unor fapte sau imprejurari ale cauzei, personalul desemnat din cadrul ANAF efectueaza controale fiscale.

(2) In cazuri temeinic justificate, dupa inceperea urmaririi penale, cu avizul procurorului, poate fi solicitata ANAF efectuarea de controale fiscale, conform obiectivelor stabilite.

(3) Rezultatul controalelor prevazute la alin. (1) si (2) se consemneaza in procese-verbale, care constituie mijloace de proba (Aceasta este prevederea declarata neconstitutionala!- n.red.) . Procesele-verbale nu constituie titlu de creanta fiscala in sensul prezentului cod.

Prevederi similare si in OUG 92/2003

Prevederi similare sunt si in OUG 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, la articolul 233^1, privind colaborarea cu organele de urmarire penala.

(1) In situatia in care sunt date sau indicii temeinice cu privire la pregatirea sau savarsirea unor infractiuni ce vizeaza bunuri prevazute la art. 135 alin. (4) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, ce intra in sfera de aplicare a accizei, organele de urmarire penala pot efectua activitati de constatare, cercetare si conservare de probe.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) organele de urmarire penala solicita de indata organelor cu atributii de control din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala efectuarea de verificari fiscale conform obiectivelor stabilite.

(3) La solicitarea organelor de urmarire penala, cand exista pericol de disparitie a unor mijloace de proba sau de schimbare a unei situatii de fapt si este necesara lamurirea urgenta a unor fapte sau imprejurari ale cauzei, personalul desemnat din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala efectueaza verificari fiscale.

(4) In cazuri temeinic justificate, dupa inceperea urmaririi penale, cu avizul procurorului, poate fi solicitata Agentiei Nationale de Administrare Fiscala efectuarea de verificari fiscale, conform obiectivelor stabilite.

(5) Rezultatul verificarilor prevazute la alin. (2) - (4) se consemneaza in procese-verbale, care constituie mijloace de proba (aceasta este prevederea declarata neconstitutionala!- n.red.) . Procesele-verbale nu constituie titlu de creanta fiscala in intelesul art. 110.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#CCR evaziune fiscala, #CCR spalare de bani, #CCR fisc , #decizii