Reactii la decizia prin care amanarea majorarilor salariale e neconstitutionala

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 14:33
1589 citiri
Reactii la decizia prin care amanarea majorarilor salariale e neconstitutionala

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca Ordonanta de Guvern amana majorarea salariilor profesorilor pana la 1 aprilie 2009 este neconstitutionala.

Toate cele patru articole ale Ordonantei, contestate de Avocatul Poporului, au fost declarate neconstitutionale.

Guvernul nu comenteaza decizia Curtii Constitutionale

Purtatoarea de cuvant a Guvernului, Camelia Spataru, a declarat ca ordonanta este inca in vigoare si continua sa produca efecte si ca nu comenteaza decizia Curtii Constitutionale pana cand aceasta nu va oferi si o motivatie.

"Nu comentam decizia Curtii Constitutionale de a declara Ordonanata de Urgenta nr. 151 pe 2008 data de Guvern in data de 28 octombrie privind stabilirea unor masuri de aplicare a legii pentru majorarea salariilor profesorilor. Asteptam motivatia Curtii Constitutionale privind aceasta decizie, si reamintim ca ordonanta privind cresterile salariale este in vigoare si continua sa produca efecte", a declarat purtatoarea de cuvant a Guvernului, Camelia Spataru.

In vigoare ramane Ordonanta de Urgenta emisa luni seara de Guvern, care majoreaza salariile profesorilor gradual, cu pana la 28%.

Potrivit ministrului Muncii, Mariana Campeanu, situatia creata este "o agitatie inutila, pentru ca Guvernul trebuia sa stie exact ce resurse are si ce masuri trebuie sa ia in ceea ce priveste majorarea salariilor profesorilor". Ministrul Muncii a adaugat faptul ca "legea nu este corecta prin procentele pe care le acorda profesorilor universitari fata de celelalte categorii de profesori".

"Daca vom da legi pentru fiecare modificare de salarii la fiecare asistent sau cadru didactic va fi foarte greu sa se mai lucreze in acest domeniu. Si zeii din Olimp greseau, deci si parlamentari nostri puteau sa greseasca. O lege care nu precizeaza sursa de finantare nu poate fi aplicata", a adaugat Mariana Campeanu.

Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, s-a declarat indignat de faptul ca Monitorul Oficial a intarziat in publicarea ordonantei privind cresterile salariale, "insa a reusit sa publice in regim de urgenta o ordonanta prin care Guvernul Tariceanu abroga o ordonanta anterioara".

Decizia Curtii Constitutionale, una fireasca

Lucian Bolcas, vicepresedintele PRM, a declarat ca decizia Curtii Constitutionale era "fireasca" si ca ea trebuie respectata.

Teodor Atanasiu a declarat ca este de acord cu decizia Curtii Constitutionale, avand in vedere faptul ca ordonanta nu proroga termenul de aplicare a legii majorarilor salariale pentru profesori, ci anula definitiv aplicarea legii respective.

"Pozitia mea este identica cu cea a Curtii Constitutionale. Eu am exprimat punctul de vedere al grupului senatorial luni cand s-a cerut declararea acestei ordonante neconstitutionale, anticipand argumentele aduse de Curtea Constitutionala. Ordonanta care tocmai a fost declarata neconstitutionala nu proroga termenul de aplicare al legii privind majorarile salariale, ci o anuleaza complet", a declarat Teodor Atanasiu.

Potrivit vicepresedintelui PNL, Norica Nicolai, nu va mai exista o alta ordonanta de urgenta a Guvernului .

"Nu va mai exista inca o ordonanta de urgenta, de vreme ce exista deja una", a declarat Norica Nicolai.

Citește și:
Un fost deputat PSD scapă de dosar datorită CCR. Instanța a decis că faptele s-au prescris
Un fost deputat PSD scapă de dosar datorită CCR. Instanța a decis că faptele s-au prescris
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus încetarea procesului penal împotriva fostului deputat PSD Marian Ghiveciu, acuzat de fals în declaraţii, după ce faptele pentru care...
De ce nu s-au prescris faptele lui Sorin Oprescu nici după decizia CCR. Instanța: „În ipoteza avansată de el, ar putea săvârși infracțiuni și în 2022” - MOTIVARE
De ce nu s-au prescris faptele lui Sorin Oprescu nici după decizia CCR. Instanța: „În ipoteza avansată de el, ar putea săvârși infracțiuni și în 2022” - MOTIVARE
Infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită și constituire de grup infracțional organizat pentru care Sorin Oprescu s-a ales, definitiv, cu pedeapsa de 10 ani și 8 luni de închisoare nu...
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Guvernul asteapta o motivatie ca sa poata lua in consideratie decizia curtii constitutionale ?