Reactii politice dupa decizia CCR pe abuzul in serviciu: Blaga n-a inteles mare lucru, Ponta spune ca nu opreste lupta anticoruptie (Video)

Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 17:57
4137 citiri
Reactii politice dupa decizia CCR pe abuzul in serviciu: Blaga n-a inteles mare lucru, Ponta spune ca nu opreste lupta anticoruptie (Video)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Decizia de miercuri a CCR, care prevede ca abuzul in serviciu ramane in Codul Penal, dar trebuie redefinit, a starnit confuzie in randul unor politicieni, in timp ce altii o considera rationala si echilibrata.

Pe de o parte, copresedintele PNL Vasile Blaga a recunoscut ca nu a inteles "mare lucru" din hotararea Curtii Constitutionale, relateaza Agerpres.

"Eu, ca inginer, daca permiteti o gluma, cred ca a dat-o rabinul din Buhusi, ca n-am inteles mare lucru, dar noi o respectam, ca intotdeauna deciziile Curtii Constitutionale", a spus Blaga.

La randul sau, Alina Gorghiu a declarat ca decizia CCR nu poate fi comentata si ca va fi respectata.

"Inteleg insa ca nu e partial neconstitutionala, ci ca ar fi constitutional acel articol daca este interpretat intr-un anumit sens. E o decizie care nu poate fi comentata. E o decizie a Curtii care va fi pusa in acord cu textul legal. O sa vad minuta in cel mai scurt timp", a precizat copresedintele PNL.

Ponta spune ca decizia e rationala

Totodata, fostul premier Victor Ponta considera ca decizia Curtii Constitutionale este rationala si echilibrata si "nu opreste in niciun fel lupta anticoruptie, dar limiteaza abuzurile produse prin analizele de oportunitate".

"De ani de zile toti oamenii rationali (nu securistii si kaghebistii cu mentalitate de Macovei sau Pruna) spun ca trebuie sanctionate faptele care tin de legalitate, nu de oportunitate!!!! Legalitatea e treaba magistratilor - oportunitatea functionarului sau a omului politic care raspunde politic nu penal! Altfel totul se transforma in abuz si orice faci (fara a incalca nicio lege) devine pasibil de interpretare dupa 1 an sau dupa 10 ani!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Deputatul PSD a dat exemplul fostului ministru de Externe Titus Corlatean.

"Nu scrie in nicio lege cate sectii de vot trebuie sa fie in strainatate, putea legal sa faca oricate considera oportun (si a facut un numar identic ca in 2009, cand nu a fost nicio problema)! In final s-a dovedit ca decizia a fost defectuoasa ca au fost cozi in anumite sectii (...). Corlatean a raspuns politic prin demisie, dar nici nu a incalcat o lege, nici nu a avut vreo intentie criminala", a subliniat Ponta.

De asemenea, deputatul PMP Elena Udrea a tinut sa mentioneze ca "cei care au tipat ca se va dezincrimina abuzul in serviciu se dovedesc niste mincinosi care au vrut sa puna presiune pe judecatorii CCR".

"Acum este treaba Parlamentului sa corecteze in legislatia penala textul abuzului in serviciu. Parlamentul nu poate sa astepte sa fie scoase castanele din foc, aruncate chiar de catre parlamentari!!!, cu mana Curtii Constitutionale", a scris pe Facebook Elena Udrea.

Comentariile politicienilor vin dupa ce Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca abuzul in serviciu ramane in Codul Penal, dar a dat o interpretare unuia dintre articolele contestate, interpretare care va fi folosita de judecatori in instante.

D.T.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta CCR abuz serviciu, #Udrea CCR abuz serviciu, #Gorghiu CCR abuz serviciu, #Blaga CCR abuz serviciu , #decizii