Romania, tara unde totul se face "pe sest" si se afla "pe surse" (Opinii)

Luni, 20 August 2012, ora 19:31
4588 citiri
Romania, tara unde totul se face "pe sest" si se afla "pe surse" (Opinii)

Poate, la ora cand veti citi aceste randuri, se va cunoaste rezultatul de la CCR, poate nu. La ora cand le scriu, nu se cunoaste inca. Se cunoaste numai faptul ca Guvernul face totul ca sa "scoata" cifrele din nu se stie exact ce.

Zic nu se stie exact pentru ca, in ciuda iuresului declansat in toata tara si a zorului vizibil cu ochiul liber, nimic nu se comunica oficial. Totul se afla "pe surse".

Un memorandum secret

Chiar si faimosul memorandum, care comunica celor din terioriu ce au de facut, s-a transmis in circuit inchis. Presa l-a aflat tot "pe surse", televiziunea l-a comentat in toate felurile, dar niciun oficial nu l-a aratat in vazul lumii, ca sa stim ce-i adevarat si ce-i numai banuiala.

Nici pe site nu s-a pus acel memorandum, cum era normal, ca sa-l stim cu totii si nu numai cei alesi de USL.

Am avut curiozitatea sa deschid portalul Google. Acolo, la cuvantul cu pricina, figureaza memorandumul Transilvaniei de pe vremea imparatului Franz-Joseph, generalitati despre acelasi cuvant in Wikipedia, facsimilul unui memorandum spaniol din 1969, un Memorandum semnat de presedintele SUA, privind chiar transparenta in politica statului si inca vreo cateva.

Nici vorba de vreun memorandum semnat de Guvernul Ponta. Nici pomeneala, la noi, de transparenta. La noi, totul se face "pe sest".

Primarii aduna date, corecteaza liste, numara mortii, plecatii, disparutii, divortatii, persoanele care nu incap in garsoniera, cele fara domiciliu si, mai ales, buletinele expirate din neglijenta. Totul insa se face "pe sest", iar noi nu putem afla decat "pe surse".

Mortii cu mortii, viii cu Guvernul

De ce nu pot vota mortii imi este foarte clar, dar, din cauza lipsei de transparenta, nu pot intelege de ce nu pot vota divortatii, disparutii sau cei aflati prea multi in apartament.

Nici cazul celor cu buletinul expirat nu l-am gasit in Constitutie, in sensul ca, expirand buletinul, ar fi ajuns ca niste condamnati, ceva ca domnul Nastase, cel care a scapat de la o moarte sigura, gresind tinta.

Mirarea e cu atat mai mare, cu cat in nicio tara din lume nu se prevede inchisoare celui caruia i-a expirat buletinul. Eventual, o amenda, ca atunci cand parchezi gresit.

Intrebat duminica, ministrul de Interne s-a spalat pe maini, ca omul care usturoi n-a mancat si i-a trimis pe ziaristi la domnul Radu Stroe. Domnului Radu Stroe i-a scapat brusc porumbelul din gura: "veti vedea o rasturnare de situatie". Dar n-a explicat cum de s-a rasturnat situatia si, mai ales, cine a rasturnat-o.

E clar ca situatia s-a rasturnat "pe sest", iar noi n-avem cum sa aflam detaliile, decat numai "pe surse", intrucat toate informatiile sunt clasificate la USL.

Porumbelul lui Radu Stroe

Premierul si presedintele interimar apar zilnic in direct cu expuneri kilometrice dar, de la ei, aflam si mai putin decat de la domnul Radu Stroe, cel de la care, de fapt, n-am aflat mai nimic. Secretul e total.

Fireste, nu exista secret fara explicatie, cand faci ceva ferindu-te de ochii lumii, dai de inteles ca pritocesti in ascuns altceva iar, daca pritocesti, lasi loc la banuieli.

Cea mai teribila banuiala porneste de la figura joviala cu care s-a prezentat Radu Stroe la televizor, vorbind despre rasturnarea de situatie.

Se cunostea de la o posta ca are consemn sa nu spuna nimic, dar, in acelasi timp, ardea de dorinta sa se da mare, ca sa afla toata lumea ca numai el este cel dintai, care stie cum i-a iesit Guvernului algoritmul.

Tot banuiala reiese si din siguranta lui Crin Antonescu, cand lasa de inteles ca va ramane interimar in continuare sau Victor Ponta, cand ameninta sa declanseze razboiul necrutator contra procurorilor care terorizeaza populatia, ca si cum le-ar spune "de m-oi scula, pe multi am sa popesc eu".

N-a mai ramas decat sa pacalim Europa

Cel mai ciudat este faptul ca, in timp ce Europa a simtit mai demult cine pe cine are de gand sa popeasca, oficialii de pe malul Dambovitei isi inchipuie ca pot s-o pacaleasca, ascunzand intentiile, faptele si cifrele pe care - corecte sau nu - se pregatesc sa le prezinte CCR.

Din pacate pentru ei, toate secretele lui Polichinelle, care noua ne ajung la urechi pe surse, ajung cu siguranta si in Europa sau in America, amandoua cu surse mai bune decat ale noastre.

Si ele asteapta rezultatul de la Curte, dar asteptarea lor are loc in liniste, in timp ce noi stam ca pe jar.

Stam pe jar, dar asta nu ne opreste sa facem pronosticuri, sa presupunem variante si sa imaginam tot felul de scenarii, din lipsa de informatii. Unii isi dau singuri seama, pe sest. Altii le afla pe surse.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#memorandum liste referendum, #modificare liste electorale , #decizii