Opinii: Romania, un stat disfunctional

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 23:48
4512 citiri
Opinii: Romania, un stat disfunctional

Curtea Constitutionala a incercat o decizie solomonica in privinta Legii Educatiei, dar n-a reusit decat sa dea semnalul unui nou razboi pe care nici macar nu prea mai are cine sa-l transeze.

Ce ne spun judecatorii? Ca asumarea este neconstitutionala pentru ca nu exista elementul de urgenta, adica ce a spus si in urma cu un an referitor la aceeasi lege, ca exista un conflict cu Senatul cat timp Legea Educatiei este in plina procedura in aceasta camera, dar ca acest conflict a fot atenuat de faptul ca Parlamentul a acceptat inceperea procedurii de asumare a raspunderii. Asa stand lucrurile, Curtea nu are competenta sa opreasca procedura, iar conflictul trebuie transat intre cele doua institutii.

,,Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", se arata in motivarea Curtii Constitutionale.

Nici n-a aparut bine motivarea ca a si inceput paruiala. Emil Boc a clamat fericit continuarea asumarii, ba chiar a explicat-o: ,,Dupa depunerea sesizarii de catre presedintele Senatului, au aparut doua elemente noi care ne fac sa credem ca nu exista conflict intre Parlament si Guvern. Unul, acceptarea de catre Parlament a angajarii propriu-zise a asumarii, prin citirea documentului in plen de catre prim-ministru si depunerea motiunii de cenzura de catre Opozitie". Maghiarii isi freaca la randul lor mainile vazand deja legea mult tanjita ca si asumata.

De partea cealalta, prresedintele Senatului, Mircea Geoana, cel care a si sesizat CCR, nici nu vrea sa auda de continuarea asumarii: "Voi trimite oficial o scrisoare domnului Emil Boc, prin care ii voi cere sa retraga actul din Parlament. Premierul ar trebui sa accepte un lucru de bun simt. Daca nu va dori sa o faca, voi cere presedintelui Camerei Deputatilor sa convocam birourile reunite ale Parlamentului, unde vom transa acest subiect (...) Si eu am inghitit o decizie care mi s-a parut nedreapta. Daca eu m-as fi apucat sa spun ce mi-a trecut prin cap atunci cand Curtea Constitutionala a respins solicitarea noastra de a se renumara voturile la alegerile prezidentiale, probabil ca nici Muresul, nici Tisa si nici Dunarea nu i-ar fi spalat".

Nu stiu cum e cu Tisa si Dunarea, dar stiu ca odata ajunsa in birourile reunite, cauza se complica si mai tare pentru ca acolo Opozitia are majoritatea. Dar cauza este de competenta plenului sau a birourilor permanente? A plenului reunit sau doar a plenului Senatului? Si cine e competent sa raspunda? Din nou CCR cumva? Aceeasi Curte care de-abia s-a spalat pe maini tocmai de aceasta cauza? Si daca nu CCR, atunci cine? O curte de contencios administrativ?

Traim o nebunie, din care nu vad deocamdata iesire. O nebunie mai grea decat o criza politica. Traim o nebunie institutionala, care face statul partial nefunctional, disfunctional in care nimeni nu mai poate avea incredere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CCR legea educatiei, #legea educatiei neconstitutionala, #Guvern Parlament Legea Educatiei , #decizii