Curtea Constitutionala a Romaniei a admis partial, miercuri, sesizarile PNL si USR privind modificarile aduse Regulamentului Camerei Deputatilor.
Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri, CCR a admis sesizarea de neconstitutionalitate privind dispozitiile art. 243 alin. (1) lit. g) din Regulamentul Camerei Deputatilor.
Curtea Constitutionala a retinut cu privire la aceste dispozitii introduse prin Hotararea Camerei Deputatilor nr. 47/2018 ca impiedicarea deputatului de a participa la sedinte, pe o perioada cuprinsa intre doua si treizeci de zile lucratoare, constituie o masura de natura sa il impiedice sa isi realizeze mandatul dat de alegatori.
"In considerarea faptului ca fiecare parlamentar reprezinta natiunea in intregul ei, trebuie asigurate conditii de exercitare efectiva a mandatului, conditii ce trebuie avute in vedere si la reglementarea sanctiunilor disciplinare.
Participarea la sedintele Camerei din care face parte deputatul constituie o indatorire de esenta mandatului parlamentar, astfel cum rezulta din intregul ansamblu al dispozitiilor constitutionale care reglementeaza Parlamentul, astfel ca dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin. (3) si (5), art. 2 alin. (1), art. 61 alin. (1) teza intai, art. 69 alin. (1) si in art. 70, texte care configureaza regimul mandatului parlamentar in concordanta cu exigentele statului de drept, precum si art. 147 alin. (4) din Legea fundamentala referitor la caracterul general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale", explica CCR.
Pe de alta parte, CCR a respins, ca neintemeiata, sesizarea privind dispozitiile art. 153 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputatilor.
"Cu privire la dispozitiile art. 153 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputatilor, introduse prin Hotararea Camerei Deputatilor nr. 47/2018, Curtea a retinut ca interzicerea perturbarii activitatii parlamentare, prin proferarea de insulte sau calomnii sau prin adoptarea unor comportamente si limbaje denigratoare, rasiste sau xenofobe da expresie nevoii de a disciplina dialogul parlamentar si de a crea premisele respectarii principiului majoritatea decide, opozitia se exprima.
De aceea, este necesar ca libertatea de exprimare, ale carei limite sunt stabilite doar de Constitutie, sa isi gaseasca forme de manifestare adecvate, care sa raspunda imperativului dreptului parlamentar al opozitiei si al fiecarui senator sau deputat, individual, de a se exprima si de a-si face cunoscute opiniile si pozitiile politice. Asa fiind, dispozitiile art. 153 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputatilor interzic comportamentul si limbajul denigratoare, rasiste sau xenofobe, indiferent de modalitatea in care acestea se manifesta, inclusiv pe cale scrisa, prin mesaje afisate pe pancarte sau bannere. Interdictia nu vizeaza modalitatea de exprimare a mesajului politic in sine, prin intermediul pancartei sau bannerului, ci exclusiv continutul mesajului care nu trebuie sa se circumscrie 'limbajului denigrator, rasist sau xenofob'.
Curtea a retinut ca utilizarea diferitelor forme de exprimare a opiniilor politice trebuie sa se circumscrie cadrului, scopului si reputatiei forului legislativ, trebuie sa respecte solemnitatea sedintelor plenului fiecarei Camere si nu trebuie sa prejudicieze imaginea Parlamentului si, cu atat mai putin, activitatea sa", sustine CCR.
Pe 13 septembrie, Uniunea Salvati Romania anunta ca a depus o contestatie la CCR cu privire la noul regulament al Camerei, care prevede sanctionarea deputatilor indisciplinati inclusiv prin suspendarea temporara a participarii acestora la o parte sau la toate activitatile forului legislativ pentru o perioada cuprinsa intre doua si treizeci de zile lucratoare.
Conform USR, schimbarea regulamentului, propusa de deputatul PSD Eugen Nicolicea, "incalca Constitutia Romaniei si reprezinta un regres" pentru un stat democratic.
In expunerea de motive formulata de USR se arata ca textul pe baza caruia a fost instituita sanctiunea contravine prevederilor cuprinse in art. 1 alin. (3) si (5), art. 2 alin. (1), art. 61 alin. (1) teza I, art. 69 alin. (1) si in art. 70 din Legea fundamentala, "care configureaza regimul mandatului parlamentar in concordanta cu exigentele statului de drept".
USR mentioneaza ca, potrivit Constitutiei, deputatii au dreptul de a depune motiuni, de a semna motiuni, de a semna initiative legislative, de a avea activitate in comisii. Reprezentantii formatiunii sustin ca este "absurd sa se ingradeasca drepturile si activitatea parlamentarilor USR", deoarece in acest fel se creeaza un "precedent periculos".
Modificarile aduse Regulamentului Camerei Deputatilor au fost contestate la CCR si de Partidul National Liberal.
Toti trebuie sa asculte ce spune si... Vezi tot