Scandalul judecatorului Romaniei la CEDO, transat joi de CCR. Participa si Ponta

Joi, 09 Mai 2013, ora 07:41
3322 citiri
Scandalul judecatorului Romaniei la CEDO, transat joi de CCR. Participa si Ponta
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala dezbate, joi, sesizarea presedintelui CSM referitoare la conflictul cu Executivul in legatura cu desemnarea judecatorului CEDO. Premierul Victor Ponra a confirmat, miercuri ca va participa la sedinta magistratilor CCR.

"Da, sigur ca da", a raspuns premierul cand a fost intrebat daca merge joi la sedinta judecatorilor CCR.

"Le voi spune judecatorilor punctul de vedere al Guvernului si ca in toate tarile europene desemnarea judecatorului se face de catre guvern, pentru ca guvernul este chemat in judecata la CEDO, nu este niciodata chemata o persoana privata sau CSM, pe mine ma dau in judecata.

Doi: Nu trebuie sa fii judecator in Romania ca sa fii judecator la CEDO. Si trei: Trece timpul foarte repede, noi in iunie trebuie sa avem trei propuneri. Orice decide CCR, bucurosi le-om duce toate", a declarat prim-ministrul, subliinind ca il intereseaza ca Romania sa aiba un judecator trimis la CEDO.

Inca un scandal in Justitie. CSM paraste Guvernul la CCR. Miza: judecatorul Romaniei la CEDO

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, la jumatatea lunii aprilie, Curtea Constitutionala cerandu-i sa solutioneze un conflict juridic de aceasta natura aparut ca urmare a faptului ca Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta procedura de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sesizarea a fost depusa de presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala. Ea se refera la OUG 21/2013 prin care CSM-ului i s-au redus o parte din atributiile constitutionalem Guvernul hotarand ca desemnarea judecatorului roman la CEDO nu mai este atributul CSM.

Conform unui comunicat remis Ziare.com, CSM a sesizat Curtea Constitutionala apreciind ca "prin schimbarea de catre Guvernul Romaniei a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat", fiind "vidata de substanta o atributie fundamentala a CSM" in calitatea sa de garant al independentei justitiei.

De asemenea, CSM a cerut Curtii Constitutionale sa constate ca Guvernul a modificat prin Ordonanta de Urgenta atributii constitutionale ale unei institutii, incalcandu-se astfel o decizie a Curtii conform careia "ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica".

D.R.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#CCR judecator Romania CEDO, #CSM numeste judecator CEDO, #Ponta participa sedinta CCR, #Ponta judecator CEDO , #decizii