Ziare.com

CCR decide azi in privinta completurilor de 5 judecatori, speta care-l vizeaza direct pe Dragnea. Filmul confruntarii Cristina Tarcea - Toni Grebla

de Redactia Ziare.com
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 11:57

   

CCR decide azi in privinta completurilor de 5 judecatori, speta care-l vizeaza direct pe Dragnea. Filmul confruntarii Cristina Tarcea - Toni Grebla
Curtea Constitutionala a dezbatut si urmeaza sa decida astazi asupra cererii Guvernului de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completurilor de 5 judecatori.

Marti, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a avut o discutie pe aceasta tema cu presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Decizia este esentiala pentru Liviu Dragnea, judecat de un astfel de complet in procesul in care contesta sentinta de 3 ani si 6 luni.

Guvernul a fost reprezentat de seful SGG, Toni Grebla, fost judecator constitutional, judecat si el acum tot de un complet de 5 judecatori, Inalta Curte de presedintele acestei instante, Cristina Tarcea, iar Senatul - de Cristian Ionescu. De la dezbateri a lipsit reprezentantul Camerei Deputatilor.

Ziare.com a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea dezbaterilor de la CCR:

11:40 - Presedintele CCR a declarat sedinta inchisa. "Vom pronunta decizia in cursul zilei de astazi", a spus Valer Dorneanu.

Ultimul care a pledat a fost reprezentantul Senatului, Cristian Ionescu. Acesta a aratat judecatorilor CCR ca nu conflictul in sine este important in acest caz, ci urmarile conflictului.

"Faptul ca patru ani de zile aceste completuri au luat hotarari, in timp ce au functionat printr-o procedura nereglementata, este o incalcare a unor prevederi din Constitutie", a spus acesta.

11:30 - "Nu ati constatat ca doar anul asta, in septembrie, lumea a constatat ca completurile de 5 judecatori nu au functionat legal?", se intreaba Cristina Tarcea, in finalul pledoariei sale.

Scandalul mediatic privind formarea acestor completuri a fost iscat de Liviu Dragnea, care a declarat la Antena3 ca: "Legea spune ca presedintii completelor sunt repartizati aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca sa desemneze doua complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei". Ulterior, Dragnea a dat in judecata ICCJ si cere anularea deciziei Colegiului de Conducere.

Citeste si: Sefa Inaltei Curti ii raspunde lui Dragnea: Sunt in tara asta judecatori care respecta legea cu orice risc

Cristina Tarcea prezinta mai multe inregistrari video din Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei din anul 2018. Ea arata ca Florin Iordache a discutat despre amendamentele CSM si MJ. La discutiile din Parlament a participat si judecatorul Dana Garbovan, presedintele UNJR.

Principalele declaratii ale Cristinei Tarcea:

- In Parlament se discuta exact despre interpretarea pe care a dat-o Inalta Curte din 2014 in prezent.

- Toti actorii constitutionali si-au respectat rolul in acest caz.

- Colegiul nu a facut altceva decat ca s-a dus la dorinta originara a legiuitorului.

- Nimeni nu a putut sa arate unde este blocajul institutional in ultimii patru ani. Camera Deputatilor nu spune nimic, Senatul spune ca a existat. Noi am respectat legea. Autorul sesizarii nu spune nimic cu privire la existenta unui blocaj institutional.

- Nelamurindu-ma nimeni, m-am dus la deciziile dumneavoastra, unde tratati notiunea de blocaj institutional. Am gasit doua decizii. Intr-un era ca datorita temerii, angoasei, fricii, Guvernul a fost pus in imposibilitate de a-si exercita atributiile constitutionale. Nu am gasit acest lcuru in acest caz. Guvernul a continuat sa legifereze.

- Imi este greu sa constat un blocaj institutional. Guvernul, cand a constatat un astfel de blocaj, a dat ordonante de urgenta. Scopul era chiar evitarea blocajului institutional. A adoptat o OUG in cazul Sectiei de investigare a magistratilor. Daca era blocaj, trebuia sa emita o OUG si in acest caz.

- Daca trageam la sorti in iulie completurile de 5 judecatori, am fi fost intr-un blocaj institutional. Am fi avut in 2019 trei randuri de completuri de judecata. Cei care si-au inceput activitatea in ianuarie 2018, in iulie 2018 si in ianuarie 2019. Asta era un adevarat blocaj institutional.

- Nu ati constatat ca doar anul asta, in septembrie, lumea a constatat ca completurile de 5 judecatori nu au functionat legal?

- Tragerile la sorti s-au facut in sedinta publica, tot in sedinta publica s-a anuntat si compunerea lor.

- Nimeni, niciodata nu a invocat in propria cauza, sau in alte cazuri, nelegalitatea formarii acestor completuri.

- In 2016, ICCJ era intr-o situatie atipica. Nu aveam vicepresedinti, doar presedinte. Atunci am anuntat ca nu avem vicepresedinti, care nu erau desemnati de CSM, si tragem la sorti doar membrii completurilor. Nimeni nu si-a pus problema, oare de ce nu se trag la sorti si vicepresedintii?

- Din 2014 pana in 2018, a fost o interpretare comuna.

- Sunteti invitati de catre Guvernul Romaniei sa faceti un control de legalitate. Care potrivit Constitutiei nu va apartine. Hotararile de Colegiu sunt acte administrative. Sunteti chemati sa faceti un control de legalitate a tuturor hotararilor pronuntate de ICCJ din 2014, pana in prezent.

- Cunoasteti foarte bine realitatea societatii romanesti.

- Nu vad de ce calitatea de vicepresedinte sau de presedinte te face impartial. Credeti ca eu eram impartiala pana in 2016 (anul in care Tarcea a fost numita la sefia Inaltei Curti - n.red.) si acum nu mai sunt?

11:00 - Cristina Tarcea isi continua pledoaria si arata ca in acest caz Colegiul de Conducere al ICCJ a respectat litera si spiritul legii.

- Propunerea de amendament de tragere la sorti la inceputul anului este a reprezentantului Guvernului. Reprezentantul ministrului Justitiei, secretarul de stat Mariana Mot, arata in discutiile din Parlament ca aceste completuri se aleg la inceputul anului. Din discutiile din Parlament nu a reiesit alta idee, ca tragerea la sorti sa se faca la mijlocul anului sau in alta perioada. Am rugat colegii din staff-ul tehnic sa inregistreze dezbaterea parlamentara. Am facut DVD-uri pentru toti.

- Tragerea la sorti a completurilor de 5 judecatori se face la inceputul anului si nu prevede ca in 2018 se face la jumatatea anului. Legiuitorul a fost intelept, nu a pus o norma tranzitorie.

- Nimeni, niciodata, nu o sa ma convinga ca tragerea la sorti a completurilor trebuia facuta in luna iulie 2018 (dupa intrarea in vigoare a primei legi a Justitiei - n.red.).

- Daca trageam la sorti, in pofida legii, in iulie 2018, astazi ne-am fi aflat tot in fata dumneavoastra. Tot cu un conflict juridic de natura constitutionala. Daca faceam acest lucru, nu cred ca aveam curajul sa vin in fata dumneavoastra, pentru ca nu aveam un argument.

- Colegiului de Conducere i se imputa un lucru istoric. Ca este in ilegalitate din 2014.

10:50 - Incepe pledoaria Cristina Tarcea, sefa Inatei Curti. Judecatorul citeaza din jurisprudenta CCR privind conflictele constitutionale. Ea arata ca, in cazul formarii completurilor de 5 judecatori, ICCJ a respectat legea. Legile Justitiei, intrate in vigoare in timpul verii, stabileau ca aceste completuri se trag la sorti la inceputul anului. "Noi ne-am conformat", a spus Tarcea.


Foto: captura video CCR


Principalele idei din pledoaria Cristinei Tarcea:

- ICCJ se afla intr-o situatie inedita. De a explica de ce aplica legea in litera si spiritul ei.

- Nu am facut niciun fel referire la capacitatea procesuala a celui care a facut sesizarea (solicitarea a fost facuta de Guvern, desi esre vorba de un posbil conflict intre Parlament si Inalta Curte - n.red.)

- Completurile de 5 judecatori functioneaza ca o instanta de control judiciar. Ele nu functioneaza la nivelul sectiilor obisnuite, ele sunt suprasectii. Oricare judecator din cadrul sectiilor are ocazia sa particpe timp de un an in aceste completuri. Ei nu sunt scutiti de activitatile de judecata din cadrul sectiilor.

- Colegiul de Conducere de la ICCJ este un organ administrativ de tip colegial.
Legiuitorul a legiferat, iar dupa publicarea in Monitorul Oficial a operei, acesta si-a incheiat treaba. Revine altor organisme sa interpreteze legea. Legiuitorul a spus la inceputul anului, Colegiul de Conducere nu a facut altceva decat sa se conformeze literei legii, respectand termenul din reglementare.

- Nu putem vorbi de exercitari de atributii care au izvorul in Constitutie, in cazul Colegiului de Conducere de la Inalta Curte. Nu are rol de judecata sau de unificare a practicii judiciare.

10:35 - Toni Grebla continua pledoaria. El a cerut judecatorilor constatarea conflictului de natura constitutionala si cere ca CCR sa repare efectele acestui conflict din 2014 pana in prezent.

- Unul din membrii completului de 5 judecatori este desemnat de drept, in virtutea unei functii administrative. Drept urmare, increderea justitiabililor intr-un astfel de procedeu, inca din februarie 2014, poate crea o suspiciune privind compunerea completurilor de judecata.

- CCR trebuie sa constate existenta unui conflict de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei si Inalta Curte de Casatie si Justitie. Inalta Curte a infrant dorinta Parlamentului, care este unica institutie legiuitoare a tarii.

- Odata ce veti fi solutionat acest conflict juridic de natura constitutionala, pe practica constitutionala constanta a CCR, urmeaza sa va pronuntati asupra modului in care efectele acestui conflict, al compunerii completurilor de 5 judecatori, in alt mod decat cel prevazut de lege, sa gasiti modalitatea ca efectele acestei nerespectari a legii pot sa fie indreptate.

- Trebuie sa extindeti analiza si asupra efectelor produse in perioada in care acest conflict de natura constitutionala a fiintat, pentru a repara unele dintre efectele produse ca urmare a refuzului de a aplica prevederi legale care sunt de natura constitutionala.

Grebla a depus mai multe documente, privind practica CCR.

10:10 - Primul care vorbeste este Toni Grebla. Principalele idei relatate de acesta, privind formarea completurilor de 5 judecatori, se regasesc in cererea trimisa de Viorica Dancila.

Dancila ataca Inalta Curte la CCR privind completul care il judeca pe Dragnea si acuza lipsa de impartialitate a instantei supreme

Principalele idei din pledoaria lui Toni Grebla:

- Existenta acestui conflict de natura constitutionala a inceput in 2014.

- Colegiile de Conducere ale Inaltei Curti au refuzat punerea in aplicare a legilor, privind tragerea la sorti a membrilor completurilor de 5 judecatori.

- Refuzul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de a aplica prevederile legii si a depasi normele tranzitorii ale legii, pentru desemnarea membrilor completurilor de judecata, formate din 5 judecatori, este o practica care a inceput la 1 februarie 2014 si a continuat si dupa modificarea Legii de organziare judiciara facuta in 2018.

- Refuzul a fost explicit si prin adoptarea unei hotarari a Colegiului de Conducere a ICCJ, care a stabilit contrar si peste, adaugand la prevederile legii in vigoare, in ceea ce priveste ca presedintele, vicepresedintii instantei si sefii sectiilor sunt membri de drept si in prezent. Inalta Curte refuza aplicarea prevederilor legale.

- In afara de Parlament, nimeni nu poate adauga la lege. ICCJ a infrant prevederile constitutionale si a incalcat dreptul la un proces echitabil, in ce priveste compunerea completurilor de judecata.

- Ne aflam in prezenta unei incalcari a legii. S-au tras la sorti doar patru membri ai completului si s-a stabilit ca al 5-lea membru este membru de drept.


Foto: captura video CCR


10:00 - Magistratul asistent arata ca la dosar au fost depuse patru opinii:

- Forumul Judecatorilor din Romania si Ministrul Public - care sa constate ca nu este un conflict juridic de natura constitutionala.

- Avocatul Toni Neacsu si Coalitia romanilor din SUA, condusa de Cris Terhes - care sa constate ca exista un conflict juridic de natura constitutionala.

CCR a respins astazi ca inadmisibila o cerere depusa de Jurindex Media SRL, care opereaza site-ul "Lumea Justitiei", de retragere de la dezbateri a judecatorului Livia Stanciu.


Foto: captura video CCR


09:30 - Sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea, s-a prezentat la sediul CCR. Ea urmeaza sa sustina punctul de vedere al instantei supreme.

La randul sau, secretarul general a Guvernului, Toni Grebla (ex judecator CCR), va sustine punctul de vedere al Executivului. Culmea este ca insusi Grebla este judecat de un complet de 5 judecatori la Inalta Curte, in dosarul in care a fost achitat in prima instanta.

Una dintre solicitarile facute de premierul Romaniei, Viorica Dancila, in acest caz, este aceea ca Curtea Constitutionala sa constate daca deciziile date de celebrele complete de 5 judecatori de la Inalta Curte au respectat in ultimii patru ani jurisprudenta Curtii Constitutionale, iar daca nu este asa sa "corecteze efectele generate".

Sesizarea lui DancilaPe 2 octombrie, premierul Viorica Dancila a sesizat CCR in legatura cu existenta unui conflict juridic intre Parlament si ICCJ cu privire la formarea completurilor de cinci judecatori de la instanta suprema.

Sesizarea a venit in contextul in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, anuntase, initial, ca l-a rugat pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa se gandeasca daca nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constitutionala privind formarea completurilor de 5 judecatori.

Controversele privind formarea completurilor de 5 judecatori de la instanta suprema au inceput dupa ce a intrat in vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizarea judiciara. Aceasta prevede ca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele Sectiei Penale nu mai conduc completurile de 5 judecatori, ci toti magistratii din complet sunt trasi la sorti.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a anuntat ca modificarile legislative aduse Legii nr.304/2004 nu contin norme tranzitorii in cazul formarii completurilor de 5 judecatori, asa ca schimbarile intra in vigoare abia anul viitor.

Citeste si: Guvernul pune sub semnul intrebarii toate deciziile definitive date de Inalta Curte in ultimii 4 ani

Aceasta a adaugat ca de imediata aplicare este Legea 207/2018, care arata ca aceste completuri de 5 judecatori se trag la sorti la inceputul fiecarui an.

Vezi si Dancila ataca Inalta Curte la CCR privind completul care il judeca pe Dragnea si acuza lipsa de impartialitate a instantei supreme
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20534 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@miticoinica 11.21

- vezi ca-l confunzi cu tariceanu ! :o(((

"CCR decide azi in privinta completurilor de 5 judecatori, speta care-l vizeaza direct pe Dragnea. Filmul confruntarii Cristina Tarcea - Toni Grebla" tonyy a venit si cu strutii !? :o)))

 

completurile ?

asta-i pe romaneshte ? de cand si pe baza carei reguli gramaticale: de dinainte sau de dupa 1989 ?

 

DRAGULUI CARCOTAS,

limba romana nu este limba lor materna! DOVEDIT in actualul Guvern, cu asupra de masura! Sau, daca, intamplator, este, astia n-au avut parinti "normali"!!! De aceea au si putut fi cumparati de cine a dorit sa detina"cozi de topor", in trupul Romaniei!

Caracatița

Nerușinarea ultrapericuloasei Mafii Antinaționale a depășit orice inchipuire.
Dacă nu va fi oprită, Caracatița nu se va opri pană ce nu-i va distruge, Romaniei, sistemul nervos, și o va transforma in stat mafiot. Așa cum ne-a atenționat procurorul anti-Mafie Antonio di Pietro (23 oct. 2015, Amfiteatrul Facultății de Drept, București).

frumoaxa tarcea

de ce face aluzie la dragnea ? are ordin din alta parte si nu i iasa din capusorul ala comunist ?

D-nei Președinte al ICCJ

Stimară D-nă Judecător, Președintele ICCJ,
Toți romanii responsabili, care respectă Interesul național al Țării, Vă iubesc și Vă susțin.

exact se trag la sorti la inceputul anului

nu ia spus nimeni lui Tarcea ca ieri a fost 1 ianuarie ???? hahahahaha daca era besecu la putere i trimetea un biletel roz prin intermediul lui udi si semna orice stimata doamna

The grandiose Couple Anthony & Veorica

Demersurile controversaților om de afaceri-jurist Anthony,
http://politeia.org.ro/editoriale/strutarul-toni-grebla-si-filiera-rusa-din-psd/34909/
și a academicienei Veorica "Graur" (Dumnezeu să-l odihnească pe strălucitul lingvist Acad. Alexandru Graur, care era foarte gustat pentru spumoasele analize făcute, la Radio, batjocoririi limbii romane !)
https://dexonline.ro/
sunt absolut iresponsabile.

Sefa ICCJ va motiva ca "nu se poate sa alegem la intamplare toti cei

..5 judecatori pentru ca scapa Dragnea!"

 

Exact asa va motiva

Exact asa va motiva! Si e motivatia perfecta, esenta adevarului suprem!

Adevărul umblă cu capul spart.

In ciuda tuturor evidențelor, CCR a dat caștig de cauză holdingului. 5 judecători (nu 3), trași la sorți.
Mai e de așteptată motivarea, și urmările.

Televizat

D-na Președinte al ICCR a făcut praf holdingul guvern-psd. Pledoariile au fost televizate.
Rămane de văzut verdictul.

Grebla??? Noul Penal al Penalului PorKar?? si Noul Minstru al

Injustitiei?? inseamna ca catastrofa TUMOREL va fi inlocuit cu un Dezastru???
Ne miram daca DRAKnea poate scoate si mai mari Incopetanti la Guvernare??
Sigur ca se poate ...exista multi ANALfabeti Maneliști!!

 
 

D-l judecător Danileț pune, iar, punctul pe I

Azi, 8 nov.
https://www.stiripesurse.ro/cristi-danile-a-izbucnit-ccr-nu-poate-stabili-daca-o-instan-a-aplica-sau-nu-corect-o-lege_1302534.html

SA TRIMITI UN

INFRACTOR, numit de un alt infractor in calitate de reprezentant, in fata C.C.R, sa sustina HAITA de infractori ce au DEVALIZAT si desfigurat Romania si, vietile romanilor, in recentii 29 de ani, ne spune totul despre noi, ca natie!!! Pana cand vom mai sta la televizor, vizionand acesti...MUTANTI sinistrii??? P.S. De cate sute de miliarde de Euro, trebuie sa mai aflam, ca sa ripostam? O data pentru totdeauna?!!!

 

Ce simplu e asa! Faci un denunt si gata, omul devine penal!

Ca vrea Portocala, Plagiatoarea, Tractoristul, Hotul de Flota, Hotul de Case! Vine insa si judecata lor, cum a venit la Udrea! Costa Rica scrie pe ei! ))))

La articol, in procesul lui Dragnea eu zic sa mai dati cateva amanari, sa ajungem la inceputul anului cu alesul celor 5!

Sperante desarte

Eu zic ca nu o sa-i judece nimeni cum nu i-a judecat pana acum, o sa fie judecati doar Draknea si clica psd din jurul lui

ba Cucushor, cam cum te simti stiind ca aperi cu

buna stiinta un hot ?
merita sa te compromiti moral pentru o sacosa cu cele trebuincioase, gen bricheta, faina si ulei ?
daca Dragnea te fenteaza si intra la puscarie, unde iti faci transferul ? catre tucalul lui Codrin Stefanescu ?
eu zic ca tot mai bine ti-ar fi in India... macar acolo te-ai bucura si tu de osanale pe strada.

Coalitia romanilor din USA ??? Ce??? Condusa de comunistul terhes?

aSta nu reprezinta pe nici un roman din USA!!!! E un lingau si slujitor a comunistilor,un fariseu care cica reprezinta biserica greco catolica..si acuza pe toti in afara de psd si dragnea !!!! Un preot politruc care uita ca biserica greco catolica a fost interzisa de comunisti si adevaratii preoti greco catolici au fost intemnitati..iar el il apara pe dragnea si compania de penali.Sa-ti fie rusine fariseule..coalitia romanilor ..din parti, nu ma reprezinti si nici pe majoritatea romanilor din USA care nu sunt de acord cu coruptia si minciuna.Sa te vada D-zeu ,panoplie comunista , sa-ti dea ce meriti !!!!

 

"COMPLETE de JUDECATA",

dragi romani! "SUNA ca d.r.a.c.u.l", "completuri"!

 

D'ale lui Rudotel

Rudotel T (marcă inregistrată), mare enciclopedist in sfarne, folosește "complete", pentru completuri de judecată.
Și fără DEX, e la mintea cocoșului că a greșit.
La ultima lecție de dirigenție, servită gratuit gazetarilor, a făcut o analiză semantică a cuvantului. A dat cu boii-n gard. Din nou.

Pentru Carcotasul: Termenul completuri "este pe romanește" conform

atat Dicționarului explicativ al limbii romane editat de Academia RSR in 1975, cat și DEX 1998 și Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii romane (DOOM) editat in 2005. In toate aceste dicționare, precum și pe internet, dacă veți da căutare, pluralul cuvantului complet diferă in funcție de rolul pe care-l are in frază: dacă este adjectiv (masculin sau feminin) va lua la plural forma compleți sau complete; dacă este substantiv (neutru ca in cazul complet de judecată sau obiect de imbrăcăminte compus din două sau mai multe piese asortate) va lua forma completuri.

 

Dictionarul RSR:)

Asta-i limba bolsevica nu e limba romana.. a fost odata ca niciodata..

Chiar nu vă duce mintea că limba romană, care

exprimă identitatea poporului roman, nu se schimbă odată cu regimurile politice? Apar și dispar din limba romană anumite cuvinte, dar substantivul complet/completuri și adjectivul complet/compleți-complete nu au nicio legătură cu bolșevismul. Ele au legătură cu incapacitatea unora dintre noi de a deosebi părțile de vorbire, de a se exprima coerent, dar care mai țin și coada pe sus. Apropo de termenul bolșevism, acesta este legat de Rusia, in Romania am avut comunism, ceaușism dar nu bolșevism.

cel mai bine lucica onea ministru justitiei

portocala seful dna ,stanoiu sefa ccr ,tarcea sefa csm ,si monica macrovei sefa la diicot si atunci sa vezi ce da tara inainte sau isi cumpara toti munitie si valize si arme ...si joiannis numit pe viata presedintele europei

 

referitor la titlu ....cum ar trebui judecat CORECT Dragnea?!!....

...un antibasist NUUUU poate fi judecat de judecatori basisti?!!!....aia NUU este justitie...aia e o frectie...daca asupra unui judecator pe care-l judeca speta lui Dragnea planeaza o cit de mica suspiciune ca este partinitor politic....acel judecator trebuie recuzat imediat,scos imediat din complet...Interesul Romaniei este ca Dragnea sa aiba un proces corect,sa fie judecat de un complet NEUTRU din punct de vedere politic....interesul Romaniei NUUUU este de exemplu sa intram in zona euro,NU, interesul Romaniei este sa terminam odata cu porcaria political correctly,cu panarama basista,sa devenim un stat normal ,cu mecanisme democratice care reprezinta garantia unui stat performant...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor