Seful CCR se plange de presiunea publica dupa sesizarea Avocatului Poporului privind penalii din Guvern

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 16:10
11654 citiri
Seful CCR se plange de presiunea publica dupa sesizarea Avocatului Poporului privind penalii din Guvern

Presedintele Curtii Constitutionale (CCR), Valer Dorneanu, a declarat, joi, ca sesizarea Avocatului Poporului in ceea ce priveste legea care nu le permite celor condamnati penal sa fie membri ai Guvernului este "o speta foarte complicata" si ca, din acest motiv, nu s-a stabilit inca un termen de judecata.

"E o speta foarte complicata, pentru ca are o incarcatura politica si o presiune mediatica extraordinara, nu deoarece continutul ei ar fi foarte complicat. Este si asa, dar este complicata mai ales prin reverberatiile pe care opinia publica le creeaza in jurul acestei chestiuni", a declarat Valer Dorneanu.

Presedintele CCR a mai spus ca a cerut puncte de vedere de la Senat, Camera Deputatilor si Guvern, pe care inca nu le-a primit. "Dupa ce le vom primi si dupa ce judecatorul raportor va redacta raportul, va pot spune care e termenul (de judecata - n.red.) ", a precizat el.

De asemenea, Valer Dorneanu a mai precizat ca speta este complicata si prin prisma presiunilor opiniei publice, pe care el le simte ca "se rasfrang" inclusiv asupra sa, deoarece a semnat Legea 90/2001 in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor.

"A facut parte din vreo o mie de legi pe care le-am semnat, obligat fiind ca presedinte sa semnez proiectele de legi care au fost adoptate", a explicat Valer Dorneanu.

Intrebat daca asta nu il face incompatibil sa se pronunte in aceasta speta, Valer Dorneanu a negat. "Nu, nu exista institutia recuzarii si a incompatibilitatii la CCR", a precizat el.

Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal sa fie membri ai Guvernului, a fost atacata la CCR de catre Avocatul Poporului pe 5 ianuarie, in contextul in care Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare, nu a putut ocupa functia de premier din cauza ei.

Demersul lui Victor Ciorbea a fost criticat dur de societatea civila, care i-a cerut demisia din functia de Avocat al Poporului. Aproximativ 200 de oameni au protestat, miercuri seara, in Piata Universitatii din Capitala, demonstrantii scandand "Jos Ciorbea!", "Avocatul hotilor si al mafiotilor!", "Demisia!", unii dintre ei purtand pancarte, iar altii avand lopeti cu care au facut partie pe trotuarele din Piata Universitatii.

Proteste similare au avut loc si la Cluj-Napoca si la Iasi.

O petitie online prin care se cere demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, a fost initiata la sfarsitul saptamanii trecute. Petitia, intitulata "Victor Ciorbea, esti concediat", fusese semnata, pana miercuri seara, de circa 143.000 de persoane.

In replica, Victor Ciorbea a declarat ca cei care in ultimele zile i-au cerut demisia sunt "bieti oameni care nu stiu despre ce e vorba" si nu au avut nici rabdarea si nici interesul sa citeasca exceptia pe care a formulat-o la Curtea Constitutionala in cazul legii care impiedica persoane condamnate definitiv sa fie ministri.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....