Senatorii au respins modificarile Legii referendumului

Luni, 23 Martie 2009, ora 21:35
673 citiri
Senatorii au respins modificarile Legii referendumului

Senatorii au respins modificarile aduse Legii referendumului, vot in acord cu decizia Curtii Constitutionale, prin care se elimina prevederea ca alegerile nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul.

Initial, votul pe raportul de respingere a proiectului a intrunit doar 66 de sustineri, insuficient pentru o lege organica. Liderul PD-L, Cristian Radulescu, a intervenit subliniind ca actul normativ se afla in Parlament pentru reexaminare si exista si o decizie a CCR care declara textul neconstitutional.

"Astazi finalizam aceasta procedura care este pro forma pentru ca, de fapt, legea si-a incheiat efectele respective de mult timp, au trecut acele 45 de zile pe care le prevede Constitutia", a explicat el.

Radulescu a afirmat ca, deja, legea "si-a dat obstescul sfarsit", iar "printr-un vot usor caraghios" se incearca sa se "tina in viata ceea ce nu mai poate fi tinut in viata", fiind impotriva deciziei CCR.

Presedintele Comisiei juridice a incercat sa rezolve situatia si a cerut, in numele grupului PSD+PC, reluarea votului, sustinand ca uneori apar "neclaritati" cu privire la modul in care trebuie sa se voteze.

Liderul senatorilor UDMR, Verestoy Attila, a afirmat ca "anumite voturi reflecta si o proba politica" pe care puterea "nu a trecut-o". "Va rog, domnilor colegi de la putere, concetrati-va, adunati-va si votati asa cum vi se cere", a comentat el ironic votul insuficient pentru respingerea proiectului.

"In opinia mea, raportul a fost respins, trebuie sa urmati procedurile regulamentare", a intervenit si liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti.

In final, reluarea votului a stabilit respingerea proiectului, intrunind numarul necesar pentru legi organice - 70 de voturi pentru, noua abtineri si un vot impotriva. Senatul este prima camera sesizata.

CCR a decis, pe 12 noiembrie 2008, ca modificarea Legii referendumului este neconstitutionala, dupa ce Traian Basescu a contestat ca, potrivit noului act normativ, alegerile nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul.

Presedintele Basescu a atacat, pe 21 octombrie 2008, la CCR actul normativ cerand judecatorilor Curtii sa se pronunte asupra modificarii Legii referendumului, care precizeaza, la articolul 5, ca "pentru a nu se influenta in nici un fel rezultatul referendumului, alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul".

Citeste si:
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Preşedintele Klaus Iohannis susţine marți, 5 iulie, o conferință de presă începând cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, conform unui comunicat al Administrației Prezidențială. Aceasta...
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Tudor Simota, fost director general al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), schimbat după doar cinci zile de activitate, a dezvăluit că funcția din care a fost înlocuit era...