Senatul trebuie sa decida ce face in cazul Sova - motivarea hotararii CCR a fost publicata in MO

Luni, 11 Mai 2015, ora 13:08
4717 citiri
Senatul trebuie sa decida ce face in cazul Sova - motivarea hotararii CCR a fost publicata in MO
Foto: Facebook/Dan Sova

Motivarea deciziei Curtii Constitutionale prin care a admis sesizarea depusa de PNL in ceea ce priveste hotararea Senatului in cazul retinerii si arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova a fost publicata in Monitorul Oficial.

Asadar, Senatului trebuie sa decida acum cum va fi aplicata decizia CCR. Teoretic, ar avea doua optiuni: sa se reia votul sau sa il reinterpreteze pe cel dat in 25 martie.

CCR: Hotararea Senatului in cazul lui Dan Sova este neconstitutionala Ce urmeaza

Saptamana trecuta, CCR a admis sesizarea depusa de PNL in ceea ce priveste hotararea Senatului in cazul retinerii si arestarii preventive a lui Sova.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a citit decizia data de Curte in cazul Sova, in care se precizeaza ca hotararea Senatului este neconstitutionala pentru ca a fost adoptata in baza unor dispozitii legale si a unui regulament contrar prevederilor Constitutiei.

Senatorii juristi, incurcati de cazul Sova: Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu putem iesi! (Video)

Intrebat de jurnalisti daca CCR a indicat Senatului si calea de urmat, Zegrean a raspuns: "Nu, nu vom indica nicio cale de urmat pentru ca Senatul stie ce are de facut, nu trebuie sa le spunem noi".

De asemenea, intrebat daca se reia votul dat in cazul Dan Sova, presedintele CCR a raspuns: "V-am spus continutul deciziei, va multumesc", refuzand sa faca posibile speculatii legate de ce va face Senatul.

Tariceanu: Senatul se va conforma si va pune in aplicare decizia CCR

La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat saptamana trecuta, dupa anuntul CCR, ca se asteapta ca decizia si motivarea ei sa fie publicate in Monitorul Oficial, dupa care documentele vor ajunge la Comisia Juridica a Senatului, care va decide ce trebuie facut.

Tariceanu a dat asigurari ca Senatul "se va conforma si va pune in aplicare" decizia Curtii Constitutionale, dar acest lucru se va intampla dupa publicarea documentelor in Monitorul Oficial si aflarea argumentelor care au stat la baza deciziei Curtii.

Tariceanu si Ilie Sarbu, indignati ca CCR ii "obliga", nu ii roaga: Ne-au cerut sa incalcam legea!

"Vom lua act la nivelul Biroului Permanent de motivarea Curtii, vom analiza, vom sesiza Comisia Juridica si vom proceda in consecinta (...) Nu cred nimica, nu vreau sa fac niciun fel de comentariu atata vreme cat nu am motivarea si comunicarea oficiala in Monitorul Oficial. Pana atunci, orice speculatie este neavenita din partea mea", a declarat Tariceanu.

Presedintele Senatului a refuzat sa se pronunte cu privire la reluarea votului pentru avizarea retinerii si arestarii lui Dan Sova, in ciuda insistentelor jurnalistilor.

"Stiu ca vreti sa fac un comentariu, dar comunicatele de presa nu servesc drept comunicare oficiala. Declaratia presedintelui CCR nu inlocuieste comunicarea oficiala si publicarea in Monitorul Oficial a motivarii (...) Pana atunci nu pot sa va spun nimic", a declarat Tariceanu.

Cazul Sova este o premiera, comisia juridica fiind pusa in dificultate inca de la declansarea scandalului de faptul ca numarul de voturi favorabil incuviintarii arestarii preventive a fost suficient conform Constitutiei, dar insuficient conform regulamentului Senatului. Ulterior, regulementul a fost pus in acord cu Constitutia, dar votul fusese deja dat.

I.O.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#CCR Dan Sova neconstitutional, #vot Dan Sova neconstitutional , #decizii