Singura solutie reala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 August 2012, ora 12:44
7351 citiri
Singura solutie reala (Opinii)
Foto: Arhiva

E foarte greu de anticipat ce va decide astazi Curtea Constitutionala. Nu e cert nici macar daca judecatorii vor veni din concediile pentru a caror salvare au acceptat sa arunce tara intr-o luna de agonie.

Si indiferent care va fi decizia lor, in privinta legii aplicabile in privinta listelor electorale, in privinta listelor actualizate sau a actualizarii listelor si, intr-un final, in privinta referendumului insusi, ma tem ca ea nu va fi una deasupra suspiciunilor si a comentariilor.

Pentru ca ultimele scandaluri din interiorul Curtii, felul in care judecatorii s-au contrazis in public, frauda sau eroarea comisa, pentru ca, intr-un sens sau celalalt a fost comisa una, au decredibilziat atat de grav CCR incat deciziile ei vor fi mereu atacate politic, pe falia creata prin insusi modul de numire a judecatorilor, adica unul politic. Si nici macar nu e sigur ca va fi pana la urma intrunita majoritatea calificata de 6 cu care judecatorii pot lua o decizie in privinta referendumului.

Una peste alta, nu stiu daca solutia este in mod real la CCR. Sigur ca judecatorii constitutionali trebuie sa puna capat intr-un fel sau altul acestui proces ramas in aer si care topeste credibilitatea si economia Romaniei.

Dar acest final nu poate fi decat o solutie provizorie, ca un armistitiu in care nu stiu cata lume va avea incredere. Solutia reala nu poate sa vina decat de unde a pornit intreaga nenorocire. Pentru un dezastru politic, solutia nu poate fi decat politica.

Este clar ca niciuna dintre tabere nu este intr-o pozitie de invidiat. Traian Basescu are impotriva 7,5 milioane de voturi, adica mai multe decat cele cu care a fost ales. Nu sunt suficiente pentru a-l demite pentru ca nu a fost atins cvorumul impus de lege, dar acest lucru nu schimba situatia politica extrem de dificila in care se afla.

Este greu sa fii presedinte, sa iti exerciti atributiile extrem de importante, sa iei decizii esentiale si sa le faci larg acceptate, cand ai o cota atat de scazuta de incredere. Chiar daca va ramane in functie, ceea ce ar fi conform regulilor in vigoare, Traian Basescu ar fi un presedinte foarte vulnerabil, iar vulnerabilitatea sa inseamna vulnerabilitatea institutiei prezidentiale.

De partea cealalta, USL comite greseli monumentale. Actuala putere este complet decrediblizata in relatia cu cei mai importanti parteneri externi. Nu prezinta incredere. A mintit prea mult, a fortat prea multe limite, a muscat prea tare din statul de drept.

Iar ultima tampenie grandioasa, refuzul de a lua in discutie cererea de ridicare a imunitatii fostului ministru Victor Paul Dobre, ar putea fi nu picatura, ci jetul care umple paharul. De aici consecinte interne, mai ales economice, grave.

De la declansarea suspendarii USL a pierdut cel putin 6 procente. O pierdere mare si stupida pentru alianta aflata intr-o pozitie atat de buna dupa locale. Cu o guvernare calduta, la parlamentare n-ar fi avut probleme. Iar daca purcedea la suspendare dupa parlamantare, pe o legislatie noua, fara ordonante date pe genunchi, fara decapitari de institutii, fara reactulizari de liste deja folosite, succesul ar fi fost asigurat. Eroarea a fost comisa, macar efectele trebuie limitate.

Asa ca singura solutie este tot compromisul intre tabere, pornind de la o oferta mai veche a lui Traian Basescu: demisie in schimbul modificarii Constitutiei. Adica retragerea presedintelui dupa ce toate bresele constitutionale vor fi fost astupate, dupa ce institutiile vor fi fost intarite prin noile reglementari, dupa ce relatiile dintre puterile si institutiile fundamentale ale statului vor fi fost redecupate.

Adica dupa ce vor exista garantii constitutionale ferme ca fiecare, presedinte, guvern, parlament, CCR etc. are de respectat reguli clare, isi are bucatica sa din care nu poate iesi decat sub riscul unor sanctiuni clare si imediate.

Nu este un demers imposibil daca exista vointa politica. Daca la 1 septembire, de exemplu, se apuca de treaba, pana la inceputul anului viitor putem avea referendum de modificare a Constitutiei si apoi, in primavara, alegeri parlamentare si prezidentiale. Mandatul deputatilor si senatorilor nu poate fi scurtat, dar poate fi prelungit in situatii exceptionale, in baza unui larg acord politic.

Alta solutie nu cred ca exista tocmai pentru ca aceasta criza de proportii seismice a aratat nu numai cat de proasta este calitatea clasei politice, ci si cat de subrede sunt institutiile statului, ca de putin sunt ele pregatite sa faca fata realitatilor romanesti si presiunilor unei crize politice.

Discutia nu se mai poarta intre Antonescu, Basescu, Ponta. Discutia se poarta chiar la nivelul fundamentelor statului de drept care ar trebui sa fie Romania si care ar trebui reformat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#decizie CCR referendum, #decizie CCR suspendare Basescu, #CCR decizie Basescu , #decizii