Soarta Dosarelor Revolutiei si Mineriadelor, amanata a treia oara de CCR

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 19:55
2168 citiri
Soarta Dosarelor Revolutiei si Mineriadelor, amanata a treia oara de CCR
Foto: ghimpele.ro

Judecatorii Curtii Constitutionale au amanat pentru a treia oara pronuntarea pe o exceptie de neconstitutionalitate care va decide soarta dosarelor Revolutiei si Mineriadelor.

CCR nu a putut lua o decizie din cauza de paritate, informeaza Digi24. Urmatorul termen este fixat pentru data de 12 decembrie.

A fost cea de a treia amanare a solutionarii acestei sesizari. Judecatorii sunt chemati sa analizeze o exceptie de neconstitutionalitate a articolului din Codul Penal care anuleaza prescriptia faptelor de omor, exceptie ridicata intr-un proces fara semnificatie publica.

Admiterea exceptiei ar putea inchide si dosarele tortionarilor, care desi au fost deschise pentru fapte de genocid, teoretic imprescriptibile, ar putea avea aceeasi soarta, respectiv schimbarea incadrarii juridice in omor.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si-a exprimat, la inceputul lunii octombrie, ingrijorarea in acest sens.

Legea 27/2012 a modificat Codul Penal al Romaniei in sensul ca a a inlaturat prescriptia raspunderii penale pentru infractiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav si infractiuni intentionate care au avut ca urmare moartea victimei), inclusiv pentru cele in legatura cu care nu s-a implinit termenul de prescriptie la data intrarii in vigoare a legii (martie 2012) si a introdus sintagma "indiferent de data la care au fost comise" pentru imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid, crime contra umanitatii si de razboi.

Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.125 alin.3 din Codul Penal a fost sesizata de Nicolae Trebuian, nascut la 07.10.1975, in Caransebes, judetul Caras-Severin, cu domiciliu in Luncavita, sat Verendin, jud. Caras-Severin, condamnat la sase ani de inchisoare pentru vatamare corporala grava.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#CCR decizie dosare Revolutie, #CCR decizie neconstitutionalitate tortionari , #decizii