Ziare.com

Statul roman a castigat la CCR in cazul Micula. Nu mai trebuie sa plateasca sute de milioane de lei

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 18:49

   

Statul roman a castigat la CCR in cazul Micula. Nu mai trebuie sa plateasca sute de milioane de lei
Ministerul de Finante nu trebuie sa le mai plateasca inca o data suma de 376 milioane de lei fratilor Viorel si Ioan Micula, precum si dobanda aferenta, asa cum a dispus Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), anunta ministerul.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, prin Decizia nr 887/15.12.2015, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de avocatii fratilor Micula privind legislatia in baza careia statul roman a facut plata dispusa de tribunalul ICSID, cu sediul la Washington, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

Hotararea Curtii Constitutionale este definitiva.

"Decizia Curtii Constitutionale este foarte importanta pentru autoritati, datorita implicatiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuala admitere a exceptiilor ridicate de avocatii Grupului Micula. Statul roman a fost reprezentat de juristii din Ministerul Finantelor Publice", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, informeaza sursa citata.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Practic, Curtea Constitutionala a girat din punct de vedere constitutional mecanismul legal construit de statul roman pentru punerea in aplicare a hotararilor pronuntate de instantele judecatoresti sau arbitrale, cu incidenta in domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv in cazul Micula.

Cu toate acestea, desi statul roman a efectuat plata in baza unei legislatii nationale, emisa in deplina concordanta cu Constitutia, fratii Micula incearca sa execute statul roman apeland la instante din alte state pe al caror teritoriu exista bunuri ale statului roman. Comisia Europeana intervine activ in toate litigiile in care statul roman este actionat in judecata de fratii Micula", se arata in comunicatul citat.

Fratii Micula, poprire pe conturile ROMATSA: Au de recuperat 82 de milioane de euro

Blog Financial Times: Cazul fratilor Micula poate influenta negocierile comerciale UE-SUA

Negocieri pe acest subiect au fost purtate in luna septembrie la Paris, Romania fiind reprezentata de ministrul Finantelor de la acea vreme, Eugen Teodorovici.

Statul roman negociaza la Paris cu fratii Micula

"Prin Hotararea arbitrala pronuntata in data de 2 decembrie 2013, in dosarul arbitral nr. ARB/05/20, de Tribunalului arbitral constituit pe langa de pe langa Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii din Washington, Romania a fost obligata la plata sumei globale de aproximativ 84,60 milioane de euro, la care se adauga o dobanda ROBOR plus 5% pana la plata tuturor sumelor catre cei cinci reclamanti persoane fizice si juridice. (...)

Dupa pronuntarea hotararii arbitrale, Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, a executat integral hotararea arbitrala, fara ca acest lucru sa presupuna ca renunta la sustinerea argumentelor sale din actiunea in anulare a hotararii arbitrale pronuntata in dosarul nr. ARB/05/20", preciza la acea data Ministerul Finantelor.

In 2014, Romania a introdus o actiune in anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013. Pe de alta parte, insa, in data de 1 octombrie 2014, a fost adoptata Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigatie in legatura cu punerea in executare a hotararii arbitrale Micula/Romania.

In cuprinsul acesteia, se mentioneaza ca punerea in executare a hotararii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene in materia ajutorului de stat. Pentru acest motiv, aprecierea Comisiei Europene a fost aceea ca Romania nu poate executa hotararea ICSID, conform Agerpres.

C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5712 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fratii micula,alti securisti gen felix

Au profitat de vidul legislativ din anii 90 pentru a crea un imperiu. Pestera Ursilor a ajuns in administrarea lor ,dupa ce a fost reamenajata de statul roman. Ei doar au crescut pretul biletelor.

 

Chemical Brothers

Acesti frati chimici au excelat prin a nu-si achita niciodata datoriile catre stat, obtinand, contra spaga, scutiri peste scutiri, peste amanari, etc. Cele mai mari stergeri de datorii le-au avut, cum altfel, pe vremea devalizatorului Romaniei postdecembriste, sinistrul Nascase. In loc sa fie pusi sa-si plateasca datoriile, cu penalitati de intarziere, asa cum plateste cetateanul de rand, ei au obtinut, prin aceeasi metoda de succes brevetata, care se numeste SPAGA, non combat din partea Romaniei, in procesul intentat.
Stiti ce este facerea de bine si ce ti se intampla de pe urma celui pe care nu il lasi sa moara, nu?
Printre multe altele, sunt proprietarii a peste 9 hoteluri din Neptun, punand umarul la infiintarea tichetelor de vacanta, metoda de imbogatire a lor, pe seama fraudarii bugetului de stat (asa considera statul, ca impozitul aferent lor trebuie aruncat pe apa sambetei!)! Ingenios, nu? Cata inteligenta!
Se poate scrie o biblioteca despre potlogariile si incalcarile legii ce ii au drept autori pe Chemical Brothers!

Și-ui-te-așa nu ne vor mai primi in nu-știu ce și ne vor mai canta

pană la următoarea ispravă că nu respectăm hotărarile instanțelor internaționale și că trebuie intărită supravegherea pe Justiție, chit că CCR-u', nu aparține niciunei puteri in stat și nu face parte nici măcar din activitatea judecătorească, pe care o supervizează!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor