Ziare.com

Statutul parlamentarilor, decis la CCR (Video)

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 07:43

   

Statutul parlamentarilor, decis la CCR (Video)
Curtea Constitutionala aia in discutie, miercuri, sesizarea presedintelui Traian Basescu privind Statutul parlamentarilor.

Pe 26 aprilie, Administratia Prezidentiala informa ca Traian Basescu a trimis presedintelui CCR, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstitutionalitate a legii care modifica Statutul deputatilor si al senatorilor.

In motivarea sesizarii, presedintele atrage atentia ca prevederile articolului I pct. 18 (referitoare la modificarea articolului 24) si ale articolului I pct. 19 (referitoare la introducerea articolului 24) din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor sunt neconstitutionale, deoarece contravin dispozitiilor articolului 1 alin. (4), articolului 124 alin. (2) si articolului 126 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

In articolul 1 alin. (4) din Constitutie, la care presedintele face referire, se mentioneaza ca "Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale".

De asemenea, in articolul 124 alin. (2) din Constitutia Romaniei se mentioneaza ca "Justitia este unica, impartiala si egala pentru toti", iar articolul 126 alin. (1) prevede ca "Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite prin lege".

Ce contesta Basescu

In cererea de sesizare, Basescu aminteste ca articolul I al legii aflate la promulgare, la pct. 18 prevede ca articolul 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor va avea urmatorul cuprins:

"(1) Cererea de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului se adreseaza de catre ministrul Justitiei presedintelui Camerei din care deputatul sau senatorul face parte pentru a fi supusa aprobarii plenului Camerei respective, in temeiul articolului 72 din Constitutia Romaniei, republicata.

Cererea trebuie sa contina indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei.

(2) Presedintele Camerei din care face parte deputatul sau senatorul aduce, de indata, cererea la cunostinta Biroului Permanent, care o trimite Comisiei care are in competenta analizarea situatiilor privind imunitatea pentru a intocmi un raport in termen de cel mult 3 zile. Raportul Comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale si temeinice invocate. Raportul Comisiei se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti".

Seful statului atrage atentia si asupra articolului I al legii respective care la pct. 19 prevede introducerea articolului 24 in Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, cu urmatorul cuprins:

"(1) Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sesizeaza Camera Deputatilor sau Senatul, dupa caz, pentru a cere inceperea urmaririi penale pentru savarsirea unei fapte penale care are legatura cu exercitarea mandatului unui membru al Guvernului care are si calitatea de deputat sau de senator, in temeiul articolului 109 din Constitutia Romaniei, republicata.

Sesizarea trebuie sa contina motivele concrete, legale si temeinice care justifica inceperea urmaririi penale. (...)

(4) Raportul Comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale si temeinice invocate; acesta se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti".

Problema superimunitatii

In context, presedintele sustine ca imunitatea parlamentara prevazuta de articolul 72 din Constitutie reprezinta o garantie a exercitarii mandatului, si nu un privilegiu al senatorului sau al deputatului ori o cauza de exonerare de raspundere penala.

Potrivit acestuia, imunitatea parlamentara reprezinta regula, iar ridicarea imunitatii parlamentare reprezinta exceptia, iar "ca orice exceptie, ridicarea imunitatii parlamentare trebuie sa fie de stricta interpretare si aplicare".

Seful statului mai atrage atentia asupra faptului ca modul de redactare a noului text al articolului 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, articol ce reglementeaza "procedura in caz de retinere, arestare sau perchezitie", este de natura sa dea nastere la diferite interpretari, "cu consecinte asupra independentei puterii judecatoresti".

In context, presedintele Basescu motiveaza punctand ca sintagma "indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei" din cuprinsul alin. (1) al articolului 24 conduce la concluzia ca Senatul sau Camera Deputatilor se poate pronunta asupra calificarii juridice a faptei sau asupra temeiniciei acesteia.

Traian Basescu mai crede ca referirile exprese din continutul legii atacate la "motivele concrete si temeinice" extrapoleaza aspectele legate de admisibilitatea, administrarea si chiar aprecierea probelor, atribute exclusive ale magistratului, de la puterea judecatoreasca, la reprezentantii puterii legislative.

El subliniaza ca interpretarea prevederilor continute de legea transmisa spre promulgare, in sensul ca Parlamentul, prin Camerele sale, precum si Comisia parlamentara care are in competenta analizarea situatiilor privind imunitatea, examineaza sub aspectul motivelor concrete, legale si temeinice cererea de retinere, arestare sau perchezitie a unui deputat sau senator ori cererea de incepere a urmaririi penale a unui membru al Guvernului care are si calitatea de deputat sau senator, contravin principiului separatiei puterilor in stat.

In context, seful statului spune ca "o asemenea atributie este cu totul straina statutului juridic constitutional, rolului si functiilor celor doua Camere ale Parlamentului si conduce la incalcarea rolului puterii judecatoresti".

Citeste mai multe despre CCR statut parlamentari Basescu
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1237 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

toate drepturile pentru SARLAMENTARI...

Caci despre INDATORIRI,sa schimbam discutia!!!sper ca ccr(nu,ca ca rau)sa ia o decizie justa!!!!

 

Sa le facem

noi Statut acestor infractori ajunsi parlamentari, asa cum ne fac ei noua legi iar ei sunt deasupra lor.... Da nu mai poata lipsi, sa nu mai poata dormi, sa fie dati afara asa cum suntem si noi daca lipsim de la locul de munca, fara masina cu sofer, fara indemnizatie de sedinta din moment ce au salar, fara secretare, fara..., fara.... Daca le vor sa si le plateasca din salariul lor, ca noi toti cand vrem ceva...Am ajuns sclavii unor trantori smecheri care pretind ca de conduc spre bine. Averile lor pot creste si in timp de criza, numai noua ne scad salariile...Imbuibatii !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor