Stie cineva ce se intampla mai departe cu angajarea raspunderii pe Legea Educatiei?

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 20:26
2279 citiri
Stie cineva ce se intampla mai departe cu angajarea raspunderii pe Legea Educatiei?

Cine crede ca problema angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei s-a incheiat, s-ar putea sa aiba in curand o mare surpriza. Asa cum ne-au obisnuit in ultima perioada, reprezentantii Puterii si cei ai Opozitiei activeaza in planuri paralele, interpretand regulamentele Parlamentului si deciziile Curtii Constitutionale in functie de interesele urmarite.

"Legea Educatiei a fost retrimisa la initiator, adica la Guvern", anuntau luni reprezentantii Opozitiei, lasand sa se inteleaga ca, in sfarsit, au rezolvat aceasta problema spinoasa pentru ei, in conditiile in care solutia propusa de PNL, retragerea tuturor semnaturilor de pe lista de sustinatori ai motiunii nu a fost acceptata si de PSD.

PSD merge mai departe cu motiunea antiBoc, PNL isi retrage semnaturile (Video)

Legea Educatiei, trimisa inapoi la Guvern

"Legea Educatiei trebuie sa ajunga in plen, pentru ca numai plenul poate decide in acest caz", au sustinut si inca mai sustin reprezentantii Puterii, PD-L si UDMR.

Boureanu: O motiune nu poate fi retrasa decat in ziua citirii in plen (Video)

Cine are dreptate?

Sa vedem mai intai cateva argumente.

Sever Voinescu (PD-L), secretar in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor:

"In momentul acesta, Birourile Permanente reunite au decis sa retrimita legea la Guvern. E foarte probabil insa, ca la prima sedinta de plen reunit, care va fi cel mai probabil pe 14 decembrie, cand a fost stabilita data pentru cele doua Legi ale Salarizarii, deputatii, grupurile parlamentare, sa poata ridica din nou aceasta problema.

Pentru ca, pana la urma, trebuie o decizie de plen, in acest sens. Argumentul cel mai important este ca procedura asumarii a ajuns deja in plen. E un pic bizar ca o procedura care a ajuns deja in plen, pentru ca premierul a citit deja textul asumarii, sa fie oprita de Biroul Permanent.

Asta a fost si problema principala in sedinta de luni. Noi am cerut ca intreaga chestiune sa fie transata in plen, odata ce s-a ajuns cu procedura in plen, in vreme ce reprezentantii Opozitiei, care sunt majoritari in Birourile Permanente, au spus ca e suficienta decizia Curtii Constitutionale ca noi sa decidem ca procedura se opreste".

Ioan Chelaru (PSD), chestor in Biroul Permanent al Senatului:

"Avem o decizie a Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial, deci executorie, care spune ca angajarea raspunderii pe Legea Educatiei este neconstitutionala. Este o decizie deplina.

Birourile reunite, care sunt organ administrativ-jurisdictional, au luat cunostinta de aceasta decizie si singura posibilitate sa o puna in practica era restituirea proiectului de lege initiatorului, adica Guvernului. Nu este nevoie de vot pentru a recunoaste o hotarare a Curtii Constitutionale, ea exista, e publicata, o stie toata lumea. Este un act administrativ al celor doua birouri, cu caracter jurisdictional. Aceasta este puterea celor doua birouri.

Ei (n.red: Puterea) stiu foarte bine ca asta e procedura. Pentru ce sa ajungem in plen? Lucrurile sunt extrem de simple. Dar sigur ca pentru ei nu conteaza ce spune regulamentul, ce spune Curtea, conteaza doar ce vor ei".

Ce urmeaza?

Nu este foarte limpede. Cert este ca hotararea de luni a Birourilor Permanente reunite a fost deja semnata, potrivit lui Ioan Chelaru, de cel care a condus sedinta, adica de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si a fost trimisa la Guvern.

Contactat de Ziare.com, biroul de presa de la Palatul Victoria nu a confirmat primirea de catre Executiv a respectivei hotarari.

Dar chiar si daca Guvernul va primi actul respectiv, este greu sa ne inchipuim ca va renunta la lupta, din moment ce toate declaratiile liderilor PD-L si UDMR spun ca procedura angajarii raspunderii Guvernului va continua.

Marko Bela: Ramanerea la guvernare depinde de Legea Educatiei

Pe de alta parte, deciziile Curtii Constitutionale lasa, dintr-un punct de vedere, loc de interpretari. Asa cum prima oara CCR a decis ca angajarea raspunderii este neconstitutionala in acest caz, tot CCR a decis saptamana trecuta ca dezbaterea pe motiunea de cenzura depusa de Opozitie "odata declansata, tinand seama de prevederile Constitutiei, nu poate fi oprita".

In aceste conditii, ce e "mai neconstitutional"? Sa se continue procedura angajarii raspunderii sau sa fie oprita?

Teoretic, publicarea de catre Curtea Constitutionala a motivarii deciziei din 24 noiembrie ar trebui sa limpezeasca apele. Doar ca nu se stie cat de repede se va intampla acest lucru, mai ales ca au existat judecatori care au declarat public ca vor face opinie separata, iar redactarea cat mai explicita a tuturor punctelor de vedere ia timp.

Pe de alta parte, nimeni nu ne garanteaza ca, odata aparuta si publicata in Monitorul Oficial, motivarea Curtii Constitutionale va fi interpretata la unison de Putere si Opozitie. Dimpotriva, avem toate motivele sa credem ca nu va fi asa, iar soarta Legii Educatiei va fi decisa de tabara care va fi mai puternica, sub toate aspectele.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Legea Educatiei angajare raspundere, #Sever Voinescu legea educatiei, #Chelaru Legea Educatiei , #decizii