Uite mincinosul de la CCR! (Opinii)

Sambata, 11 August 2012, ora 23:50
22423 citiri
Uite mincinosul de la CCR! (Opinii)

Cineva minte la CCR. De ingheata apele. Cum o face? Foarte bine. Folosindu-se de ceva ce stapaneste foarte bine: codarea sau omisiunea, folosindu-se de limbajul juridic.

De ce zic ca avem un mincinos la Curte - de fapt, mai multi? Pentru ca nu se pot contrazice mai multi oameni, spunand lucruri opuse, si sa aiba dreptate toti. Unul minte. Sau mai multi.

Despre ce e vorba? E vorba de celebra "erata". Completarea deciziei Curtii cu paragraful prin care se cereau doar listele folosite la referendum, operatiune simpla, prin care, practic, Traian Basescu se putea asigura ca ramane presedinte.

Trei judecatori de la CCR - Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, toti numiti de USL, au contestat erata. Ceilalti 6, nu. Sau au contestat-o oare?

Hai sa ne uitam ce a zis Predescu. A spus ca nu a fost cvorum pentru trimiterea eratei. Stati, domnule Predescu, problema nu e aici. Problema e asta - in decizia initiala, cea votata de toti, pentru care era cvorum, exista paragraful asta, erata asta? Daca da, de ce nu a fost trimis, falsificandu-se astfel o decizie a Curtii Constitutionale?

Intelegeti? Predescu si ceilalti 2 nu au spus vreodata "paragraful ala nu exista, nu e nicio erata". Ei doar spun ca da, nu a fost trimis paragraful, desi exista, dar completarea nu era permisa cat timp nu erau toti judecatorii.

Cu alte cuvinte, ca a fost o frauda, ceva penal (omiterea unui paragraf decisiv), insa ea trebuie reparata doar in plen. Cu si mai multe cuvinte, poti sa falsifici ceva netrimitand un act, dar n-ai voie sa respecti decizia initiala de transmitere a actului, pana nu vin toti din vacanta.

Atunci, poate ca mint ceilalti 5 judecatori, cei care au decis sa se trimita erata, intrucat exista un fals? Poate ca au inventat ei un paragraf.

Problema e asta, fara erata respectiva, inseamna ca "omori" vreo 2 milioane de cetateni romani, adica pe aia care au domiciliul in strainatate. Cu alte cuvinte, au dreptul sa voteze, n-au dreptul sa fie numarati. In plus, fara erata, dai peste cap Romania, numarand ceva ce nu poti numara, dupa ce ai organizat un referendum pe anumite liste pe care nu le mai recunosti acum.

Cat se va mai acoperi Curtea? De penibil

Oricum ar fi, situatia e trista. Inseamna ca avem cativa magistrati la CCR, unii dintre ei, in care nu putem avea incredere. Care mint cu nerusinare, incercand sa "traga" pentru partidele care i-au numit acolo. Fara jena, fara scrupule, uneori si fara logica. Asta e singura concluzie pe care o putem trage de aici.

"Dumnezeii Romaniei", cei in mainile carora sta nu doar rezolvarea situatiei politice, ci si viitorul economic si european pe termen scurt al Romaniei, trebuie sa se puna de acord. Si sa ia o decizie rapid. Ce 31 august? Sa fie acum. Decizia e simpla, mai ales acum, cand s-a vazut ca USL a incercat sa masluiasca rezultatele referendumului. Mai ales cand "erata" produce deja efecte.

A mai vazut cineva o asemenea situatie, o asemenea amanare in vreo tara civilizata? Unii dau ca exemplu faptul ca, in 2000, la alegerile prezidentiale din SUA, anuntarea rezultatului a fost amanata cu o luna. Da, dar atunci a fost vorba de altceva. S-au renumarat voturile in Florida, pe marginea unei controverse legate de voturile "speciale", precum votul anticipat, prin corespondenta samd. La noi nu e vorba de asa ceva. E vorba de a respecta o minima logica democratica, pentru a nu fi o tara bananiera.

Cu alte cuvinte, daca ai organizat alegerile pe o lista, sa numeri voturile tot de pe lista aia. Simplu, nu?

Daca CCR nu ia o decizie acum, stiindu-se ce se stie si totul fiind limpede, inseamna ca unii dintre ei nu sunt doar mincinosi. Sunt iresponsabili.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....