Infractiunea de abuz in serviciu a supravietuit in Codul Penal. Ceea ce e o mare victorie.
Augustin Zegrean s-a retras din fruntea institutiei dupa noua ani tensionati.
CCR s-a schimbat enorm in ultimul deceniu. In doua randuri, a fost institutie arbitru in lupta dintre Parlamentul Romaniei si presedintele ales.
Cei noua judecatori ai Curtii sunt numiti politic pentru mandate de maximum noua ani. Au fost si vor fi multe discutii daca exista alte solutii in afara numirilor politice.
In opinia mea, clasa politica trebuie sa-si asume si sa garanteze functionarea optima a Curtii Constitutionale. Parlamentarii si presedintele tarii sunt alesi, iar democratia Romaniei este misiunea lor.
CCR a trecut toate testele de maturitate. Astazi, e vazuta cu adevarat de multi cetateni ca ultim bastion al apararii legii.
Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii, cel care isi incheie mandatul luna viitoare, a fost figura dominanta a acestei institutii intr-un deceniu tulbure, cel dupa plecarea lui Adrian Nastase.
Judecatorii de la CCR au fost chemati sa se pronunte pana si pe numarul alegatorilor romani, daca e sa ne amintim de tulburatorul an 2012, atunci cand Victor Ponta, Crin Antonescu si Dan Voiculescu au dat un adevarat asalt asupra sistemului democratic din Romania.
CCR a rezistat, nu a validat referendumul de destituire a unui presedinte ales direct, conferind astfel o anumita logica si predictibilitate sistemului politic.
Vor mai exista momente de cumpana, momente in care cei noua barbati si femei vor fi din nou ultimii aparatori ai legii, dar pana atunci sa ne multumim ca avem "abuz in serviciu" pedepsit cu inchisoare intre doi si sapte ani.
Priviti cum s-a prabusit "Parlamentul USL", poate cel mai mare inamic al CCR. Nu a ramas nimic din el, doar o incercare disperata de a se apara de tavalugul DNA.
Calin Popescu Tariceanu, actualul presedinte al Senatului, a ajuns avocatul coruptilor dupa iesirea din scena a lui Crin Antonescu, Dan Voiculescu si Victor Ponta.
La aceasta prabusire a contribuit CCR, institutia care a rezistat multor incercari de a pune stop curateniei incepute in Romania.
Decizia de miercuri, aceea de a confirma din perspectiva legala activitatea DNA si de a refuza dezincriminarea infractiunii de abuz in serviciu (observatiile facute si grila de interpretare pentru magistrati, fiind de bun simt), reprezinta o mare lovitura pentru vechea clasa politica.
Traian Basescu, de curand guru anti-DNA, o institutie la a carei afirmare a contribuit decisiv, a pierdut, iar discursul sau public prin care cerea neutralizarea abuzului in serviciu a ramas fara efect. Vremurile se schimba.
In opinia mea, societatea romaneasca va trece printr-o transformare profunda la alegerile din toamna acestui an. Niciun partid nu-si va mai permite sa trimita in Parlamentul Romaniei indivizi pusi pe imbogatire, vulnerabili in fata procurorilor si lipsiti de orice simt moral.
Epoca Traian Basescu si cea a lui Victor Ponta incep sa apuna. Intr-un fel, decizia Curtii deschide calea spre o primenire a societatii romanesti.
Augustin Zegrean, cu raspunsurile sale codificate, cu orgoliile lui, cu "nepasarea" pentru alegerile locale pe care le-a lasat intr-un singur tur, va pleca. Cu bune, cu rele, institutia pe care a pastorit-o a reusit sa apere democratia si sa ofere o speranta celor care n-au emigrat inca.
Cred ca domnul Zegrean va ramane in memoria colectiva cu aceasta interesanta descriere facuta institutiei pe care a condus-o: "Noi, la CCR, suntem precum calugarii. Ne intalnim fara sa ne cunoastem. Traim alaturi fara sa ne iubim si murim fara sa fim plansi de cei ramasi", a declarat intr-un interviu recent.