Ultima sansa pentru USL (Opinii)

Duminica, 19 August 2012, ora 16:42
5042 citiri
Ultima sansa pentru USL (Opinii)
Foto: evz.ro

CCR este aseptata marti sa dea o decizie in privinta referendumului. Nu-i sigur, insa, ca o va si da. E dificil ca 9 judecatori, numiti in functie de partide politice diferite, sa se puna de acord asupra validarii sau invalidarii referendumului. Cel mai probabil, dupa cum sustin tot mai multe voci, Curtea isi va declina competentele, iar ultimul cuvant il va avea Parlamentul.

Asta-i sansa USL-ului si pe acest lucru au mizat membrii acestei aliante politice inca din seara cand s-au anuntat primele rezultate partiale ale referendumului. Greu de crezut, de ce, imediat dupa ce s-a aflat ca nu s-a indeplinit cvorumul de participare necesar pentru demiterea presedintelui, a doua zi au inceput sa apara tot felul de liste care aratau ca, de fapt, nu suntem 18 milioane, ci vreo 16 milioane. Acestea nici macar nu erau fluturate de membri ai USL, ci de realizatori ai postului Antena 3.

La fel de dificil de descifrat este si gestul lui Ioan Rus, care a transmis aceste liste catre BEC, desi in Legea Referendumului modificata in mandatul lui Emil Boc se facea referire la "liste electorale permanente", care ii exclud pe cetatenii romani care au domiciliul stabil in strainatate. Sau cel putin asa au spus unii judecatori, inainte ca o celebra erata sa modifice spusele acestora.

O erata despre care am aflat ca ar fi legala, pentru ca ea a fost votata de 6 dintre membrii Curtii, inainte de plecarea in vacanta. Asta in conditiile in care trei dintre judecatori, respectiv Ion Predescu, Tudorel Toader si Acsinte Gaspar, spuneau ca ea este ilegala si ca habar nu aveau de asa ceva.

Deducem, deci, ca s-a votat un act juridic extrem de important, care modifica radical eventuala soarta a referendumului, fara ca trei dintre judecatori sa aiba habar de asa ceva. Altfel acestia nu ar mai fi iesit in presa, mirandu-se ca o astfel de erata exista, cerand expres intrunirea plenului Curtii, pentru a discuta despre legalitatea acestui act trimis catre Guvern. Din ceea ce observam, este clar ca in cadrul Curtii batalia a devenit exclusiv politica, iar acum taberele cauta sa-si impace tutorii de drept, cei care i-au trimis sa faca jocurile in acest loc.

In mod normal, CCR nici nu ar fi avut ce sa judece. Nu avea decat sa constate daca, conform listelor lui Rus, s-a implinit cvorumul si sa decida. Era atat de simplu, dar iata ca CCR a complicat lucrurile intr-un hal fara de hal. Sa nu uitam ca unul dintre judecatori, doamna Aspazia Cojocaru, a iesit de la prima sedinta a CCR, imediat dupa referendum, spunand ca, dupa ea, acest referendum "ar trebui anulat". Iulia Motoc, alta membra a CCR, dar trimisa la Curte de alt partid, nu conteneste sa posteze pe Facebook tot felul de aluzii, despre cat de presata este Curtea de interesele politice.

Sa punem putin ordine in lucruri. La Curte aveam 9 judecatori, dintre care 4 sunt alesi de actuala Putere, iar patru de fosta, incluzandu-l aici si pe Traian Basescu. Mai avem un judecator maghiar, despre care habar n-avem cum penduleaza. Stim ca pensionarii au fost salvati de el, in momentul cand s-a pus problema ca statul sa le ia acestora 15% din indemnizatii.

Evenimentele trecute ne arata clar ca o decizie cu voturile a doua treimi din membri este imposibil de luat in plen. Pe cine sa convingi din tabara adversa sa-ti dea un vot pentru a ajunge la cele 6 necesare validarii referendumului?

Saptamana trecuta, s-a pus chiar problema daca nu cumva s-ar putea vota asupra valabilitatii referendumului si cu majoritate simpla. Se invoca, pe surse evident, ca este nevoie de votul a doua treimi doar daca vorbim de validare, insa datele problemei s-ar schimba in cazul invalidarii.

N-ar fi de mirare, deci, ca CCR sa-si decline competentele, iar decizia sa ajunga din nou in mainile Parlamentului. Un Parlament care, conform legii, decide "calea de urmat". Cine stie, poate o luam iar de la capat si ne trezim ca mai asteptam vreo cateva luni pana numaram toti mortii, spionii si emigrantii patriei. USL-ului iar prii o asemenea decizie, pentru ca asta ar fi ultima sansa pentru prestigiul formatiunii.

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...