Unda verde de la CCR pentru Comisia Iordache UPDATE Livia Stanciu a facut opinie separata

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 13:18
14035 citiri
Unda verde de la CCR pentru Comisia Iordache UPDATE Livia Stanciu a facut opinie separata

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarile PNL si USR privind hotararea Parlamentului de constituire a Comisiei speciale privind Legile Justitiei, condusa de fostul ministru al Justitiei Florin Iordache.

"In motivarea solutiei, Curtea a retinut ca, comisiile speciale comune, in calitate de organe de lucru ale Parlamentului, sunt reglementate, in mod expres, prin art.64 alin. (4) din Constitutie, constituirea acestora nefiind limitata la domenii de activitate cu privire la care Parlamentul decide in sedinta comuna.

In consecinta, din ratiuni ce tin de eficienta, unitatea si coerenta demersului parlamentar in sensul elaborarii unor propuneri legislative complexe, Parlamentul poate constitui asemenea comisii atat in privinta legilor care se adopta in sedinta comuna, cat si in privinta celor care se adopta in sedinta separata", se arata intr-un comunicat al Curtii Constitutionale.

Judecatorii CCR mai sustin ca propunerile legislative elaborate intr-o comisie speciala vor urma, in mod necesar, procedura de dezbatere si adoptare in sedinta comuna sau separata.

"Prin urmare, propunerile legislative, care fac obiectul Comisiei speciale comune, se adopta in sedinte separate, cu respectarea competentelor Camerei de reflectie si a celei decizionale", se mai arata in comunicatul Curtii.

Sesizarile PNL si USR au fost respinse cu 8 voturi "impotriva" si un vot "pentru", cel al Liviei Stanciu, care va face opinie separata.

Sesizarea Uniunea Salvati Romania a fost depusa la Curtea Constitutionala in 23 noiembrie, USR aratand ca "PSD-ALDE a acordat Comisiei speciale atributii ilegale, care potrivit Regulamentului celor doua Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere si de adoptare a modificarilor Legilor Justitiei".

Conform USR, din hotararea de infiintare nu rezulta cu claritate care este rolul acestei Comisii speciale, ceea ce creeaza o confuzie intre acesta si atributiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine incert si impredictibil.

"Potrivit Constitutiei, proiectele de modificare a Legilor Justitiei care au ajuns sa fie dezbatute ilegal in Comisia speciala a lui Iordache trebuie sa treaca prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului si abia apoi adoptate de plenul fiecarei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului", considera USR.

"Ce a facut PSD-ALDE prin aceasta hotarare este sa creeze o super-comisie, care inlocuieste comisiile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului si isi poate prelungi existenta prin decizia Biroului Permanent, ori de cate ori acesta o doreste, lucru care incalca astfel Constitutia si Regulamentul activitatilor comune ale celor doua Camere", a declarat vicepresedintele USR, senatorul Vlad Alexandrescu.

In opinia USR, exista deja precedente favorabile in jurisprudenta CCR, "care s-a exprimat deja in decizii anterioare in sensul ca deplasarea unui centru de decizie constitutional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conforma cu menirea constitutionala a Parlamentului".

Ulterior, si PNL a sesizat CCR privind legalitatea infiintarii Comisiei Iordache, iar Ludovic Orban a precizat ca liberalii vor sesiza si Comisia de la Venetia.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: NEWS.RO