USR cere demisia presedintelui CCR Valer Dorneanu si va sesiza Comisia de la Venetia

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 20:41
8492 citiri
USR cere demisia presedintelui CCR Valer Dorneanu si va sesiza Comisia de la Venetia
Foto: captura video Privesc.eu

Partidul USR a cerut, vineri, demisia presedintelui Curtii Constitutionale a Romaniei, Valer Dorneanu.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, lui Dorneanu i se cere demisia "pentru incercarea de transformare a CCR din gardianul respectarii Constitutiei in jucator politic si supra-instanta de judecata".

De asemenea, reprezentantii USR il acuza pe Dorneanu si de "incalcarea obligatiilor sale de impartialitate in exercitarea functiei, ca urmare a intalnirii cu Chris Terhes, presedintele organizatiei neguvernamentale Coalitia Romanilor din SUA, a carei singura agenda este oprirea luptei anti-coruptie".

"Curtea Constitutionala nu are atributii de formulare sau modificare a politicilor publice, astfel incat aceasta intalnire si consultare excede cadrului legitim de functionare a CCR", mai arata comunicatul.

Totodata, USR invoca decizia 377/2017 a CCR, potrivit careia orice hotarare judecatoreasca definitiva poate fi anulata din motive de neconstitutionalitate.

Decizia "pregateste terenul pentru o schimbare majora de paradigma in functionarea statului de drept din Romania, prin incalcarea flagranta a principiului separatiei puterilor in stat", potrivit comunicatului, in care se arata ca, in textul deciziei, "CCR semnaleaza lipsa unui cadru legislativ ce ar permite un control de constitutionalitate asupra hotararilor judecatoresti".

Incalcarea atributiilor judecatoresti

"Judecatorii constitutionali sugereaza Parlamentului sa ii dea puterea sa verifice hotararile instantelor si astfel sa se inscauneze deasupra puterii judecatoresti. Constitutia nu prevede un eventual efect al 'neconstitutionalitatii unei hotarari judecatoresti', ci numai a unei legi sau ordonante.

Consideram ca este imposibila introducerea unei verificari a hotararilor instantelor de judecata de catre CCR prin modificarea Legii 47/1992, singura varianta constitutionala fiind insasi modificarea Constitutiei.

Curtea Constitutionala nu face parte din niciuna din puterile statului, fiind o institutie tehnico-politica ce are ca scop principal sa verifice conformitatea textelor de lege cu Constitutia. Acest control nu poate sa se extinda la verificarea sentintelor instantelor judecatoresti, recenta decizie nr. 377/2017 fiind o incalcare a atributiilor puterii judecatoresti", subliniaza USR.

Reprezentantii acesteia sustin ca se asteapta ca, dupa decizia 377 din 31 mai, "sa reiasa ca Parlamentul este obligat sa legifereze verificarea sentintelor judecatoresti de catre CCR".

Totodata, partidul de opozitie acuza ca "judecatorii constitutionali au adoptat si o norma interna prin care presedintele CCR are dreptul sa cenzureze opiniile separate si concurente ale altor colegi, astfel incat criticile venite din interior sa nu mai fie aduse la cunostinta opiniei publice".

In consectinta, arata USR, "suntem in fata unei institutii care iese, accelerat, din cadrul constitutional". Nu in ultimul rand, reprezentantii Uniunii sustin ca intentioneaza sa sesizeze Comisia de la Venetia "cu privire la activitatea judecatorilor constitutionali si pentru a se asigura ca democratia si statul de drept din Romania sunt si vor fi respectate".

F.N.

Eveniment Quarterly Report

Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
Preşedintele AUR George Simion a declarat că cei de la USR i-au transmis că nu vor semna cu AUR moţiunea de cenzură pentru că sunt extremişti, iar el le-a transmis “daţi-vă jos de pe...
#USR demisie Valer Dorneanu, #USR demisie presedinte CCR, #USR demisie presedinte Curtea Constitutionala , #decizii