Curtea Suprema a decis miercuri sa trimita la Curtea Constitutionala dosarul generalilor, in rezerva, Badalan si Popescu pentru solutionarea unei exceptii de neconstitutionalitate a art. 40 din Codul de procedura penala in raport de prevederile din Constitutie care vizeaza egalitatea in drepturi, informeaza NewsIn.
Exceptia ridicata in acest proces se refera la competenta procurorilor militari de a mai ancheta militari care in timpul anchetei au devenit civili.
DNA ii acuza pe fostii sefi ai Statului Major ai Fortelor Terestre (S.M.F.T), gen. Mihail Popescu si Eugen Badalan si pe alti patru inculpati ca au subevaluat preturile la deseurile metalice rezultate din dezmembrarea tehnicii militare si au acceptat preturi supraevaluate la anvelope in contractul incheiat cu SC Tofan.
In acest dosar au mai fost trimisi in judecata generalul (r) Neculae Otelea, fost sef Serviciu Logistic in cadrul S.M.F.T. in perioada 2001-2004, colonel (r) Toader Mandea, fost sef Serviciu financiar-contabil al S.M.F.T. in perioada 2000-2004, colonel (r) Eugen Calcan, fost sef Serviciu Logistic al S.M.F.T. in perioada 2000-2001, Simion Linca, fost sef al Biroului juridic si de drept umanitar al S.M.F.T. in perioada 2001-2006.
Prin depasirea fara drept a prevederilor contractului, s-a creat o paguba, conform expertizei efectuate in cauza, de 26.379.300.734 ROL. La aceasta se adauga si paguba produsa unitatii prin modul defectuos de negociere a preturilor si de derulare a contractului in limita valorica initiala, respectiv 17.738.821.157 ROL.
Comparand valoarea anvelopelor predate cu sumele obtinute de SC Tofan Steel SRL de la unitatile de profil unde au predate tehnica nedezmembrata si deseurile, rezulta un beneficiu de peste 20 miliarde ROL.
Practic, in ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004) rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar intre armata si societatile de preluare a materialelor refolosibile, incasand practic diferenta de pret", se arata in comunicatul de presa al DNA.
Toti cei sase inculpati sunt acuzati de infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, procesul urmand a se derula la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Potrivit DNA, cei sase inculpati si-au incalcat si depasit atributiile functionale cu ocazia negocierii, incheierii si derularii contractului de schimb L3535/01.06/2000, incheiat intre SMFT si SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune la schimb cu anvelope, in valoare totala de 318.592 USD (aprox 6.550.242.901 ROL) la cursul de schimb de la data semnarii contractului.
Din ordinul verbal al inculpatului Popescu Mihail, coinculpatii Calcan Eugen, Mandea Toader si Linca Simion au participat la negocierea preturilor.
Nu au respectat dispozitiile legale in vigoare (OUG nr. 95/1999, ordinul M1/2000 al MApN si aprobarea ministrului apararii referitoare la schimb), au subevaluat preturile la deseurile metalice care ar fi rezultat din dezmembrarea tehnicii militare si au acceptat preturi supraevaluate la anvelope.
Practic, cei in cauza au acceptat preturile impuse de SC Tofan Steel SRL, in defavoarea unitatii militare.
Procurorii DNA mai sustin ca Mihail Popescu si Toader Mandea nu au respectat dispozitiile legale la incheierea contractului de schimb cu S.C. Tofan Grup S.A. prin S.C. Tofan Steel S.R.L. in sensul ca s-ar fi prevazut predarea de tehnica militara care nu era scoasa din functiune la data schimbului si alte bunuri neaprobate de ministru, cum ar fi obiecte de inventar, utilaje gospodaresti si deseuri.
Astfel, desi la incheierea contractului erau scoase din functiune numai 1.508 mijloace fixe, s-au prevazut a fi predate 2.874 astfel de mijloace (autovehicule, transportoare blindate, tractoare artilerie si altele).
Procurorii au mai sustinut ca s-a prevazut predarea catre Tofan a 5.000 tone deseu fier vechi, noua tone alama si 5 tone cauciuc, care nu ar fi fost aprobate la schimb, prin ordin al ministrului.
DNA il acuza pe generalul Badalan ca desi a incheiat un act aditional alaturi de Eugen Calcan si Simion Linca la contractul cu Tofan, nu a remediat ilegalitatile sesizate de Directia de Audit Intern din MapN
Prin semnarea acestui act aditional, sustin procurorii, inculpatii si-au asumat derularea in continuare a contractului, in aceleasi conditii dezavantajoase.
De asemenea, incheierea contractului la nivelul SMFT, in conditiile in care existau 230 de unitati subordonate, ar fi favorizat o derulare greoaie a acestuia si nerespectarea dispozitiilor legale privind inregistrarile in contabilitate.
Potrivit acuzarii, desi tehnica militara a fost predata nedezmembrata, a fost transformata scriptic in deseuri , care au fost facturate catre SC Tofan Steel la schimb cu anvelope.
DNA mai sustine ca desi valoarea contractului, adica 318. 592 USD s-a implinit la data de 2 august 2002, fara a se incheia un act aditional sau un alt contract, asa cum convenisera partile. SMFT si SC Tofan Steel SRL au continuat derularea pana la 14 septembrie 2004.
Procurorii spun ca inculpatii ar fi omis acest lucru intentionat intrucat legislatia era schimbata (HG 262/2002) si nu mai permitea valorificarea de tehnica militara decat prin CN Romtehnica SA. Iar preturile minime practicate de Romtehnica erau cu mult superioare fata de cele negociate de parti.
Procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor sase inculpati pana la concurenta pagubei constatate.