Curtea Constitutionala a inregistrat sesizarea Tribunalului Bucuresti, care a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata de Remus Cernea in dosarul in care acesta contesta respingerea candidaturii sale la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor din Colegiul 1 Bucuresti.
Tribunalul Bucuresti a decis, pe 30 decembrie, sesizarea CCR cu exceptia de neconstitutionalitate invocata de Remus Cernea, intrucat sunt indeplinite conditiile legale de sesizare a CCR, dar si pentru ca solutionarea pe fond a cererii privind respingerea candidaturii lui Cernea depinde de decizia CCR, potrivit incheierii Tribunalului.
Astfel, in incheierea sedintei in care Tribunalul Bucuresti a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a articolului 48, alineatul 17 din Legea 35/2008, referitoare la votul uninominal pentru Parlamentul Romaniei, invocata de Remus Cernea, se arata ca in cauza sunt indeplinite toate conditiile legale prevazute in Legea 47/1992.
Potrivit articolului 29, alineatul 1 din Legea 47/1992, se arata in incheierea Tribunalului, CCR poate decide in privinta constitutionalitatii unor prevederi legale in cazul in care aceasta are legatura cu dosarul in care a fost invocata, iar alineatul 3 al aceluiasi articol arata ca nu pot fi invocate exceptii de neconstitutionalitate ale unor prevederi deja discutate de Curtea Constitutionala. Tot in incheierea de sedinta se arata ca "solutionarea prezentei cauze depinde de modul cum va fi solutionata exceptia de neconstitutionalitate".
Tribunalul Bucuresti a admis pe 30 decembrie, in sedinta publica, exceptia de neconstitutionalitate a Legii 35/2008 invocata de Remus Cernea, presedintele Partidului Verde, in legatura cu respingerea candidaturii sale la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor din Colegiul 1 Bucuresti, si a decis sa trimita dosarul la CCR, pentru solutionarea acesteia.
Cererea depusa de Remus Cernea, in numele Partidului Verde, la Tribunalul Bucuresti, care s-a judecat in regim de urgenta, era o contestatie la decizia Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti prin care lui Cernea nu i s-a permis sa candideze la alegerile partiale din Colegiul 1 pentru Camera Deputatilor Bucuresti.
Contestatia depusa la TB de catre Partidul Verde continea trei cereri, respectiv admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a articolului 48, alineatul 17 din Legea 35/2008, suspendarea procesului electoral din Colegiul 1 Bucuresti pana la judecarea exceptiei de neconstitutionalitate de catre CCR, precum si admiterea candidaturii lui Cernea pentru Camera Deputatilor.
Exceptia admisa de instanta se refera la articolul 48, alineatul 17 din Legea 35/2008, care prevede ca "pot participa la alegerile partiale numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral prevazut de lege, individual sau imtr-o alianta politica ori electorala".