Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, sa trimita la Curtea Constitutionala procesul in care Agentia Nationala de Integritate cere confiscarea averii lui Serban Bradisteanu, dupa ce avocatul medicului a ridicat o exceptie pe legea ANI, insa decizia nu este definitiva.
Instanta a admis sesizarea Curtii Constitutionale in privinta articolului 44 din Legea de functionare a ANI.
Avocatul lui Bradisteanu, Dan Caraman, a sustinut ca mai multe articole din legea de functionare si organizare a ANI intra in contradictie cu articole din legea fundementala.
Articolul 44 din legea ANI, neconstitutional?
Printre articolele invocate, avocatul Caraman a sustinut ca articolul 44 din legea ANI este neconstitutional. Procurorul de sedinta a afirmat ca, intr-adevar, ar trebui sesizata CCR cu privirea la articolul 44, insa nu si pentru celelalte articole invocate ca fiind neconstitutionale.
De cealalta parte, reprezentantul ANI a spus, in fata instantei, ca ANI functioneaza ca un organ de specialitate al administratiei publice centrale, ca autoritate autonoma.
De asemenea, reprezentantul ANI a precizat ca articolele invocate ca fiind neconstitutionale nu au legatura cu cauza, iar in privinta articolului 44 lasa instanta sa ia o decizie.
Venituri obtinute nejustificat in perioada in care a fost parlamentar
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat, pe 15 septembrie 2008, instanta competenta in vederea confiscarii a circa 3,6 milioane de euro si a inca 500.000 de dolari, sume ce ar fi fost obtinute nejustificat de cunoscutul chirurg Serban Bradisteanu, in perioada in care acesta a fost parlamentar.
"In urma compararii datelor din declaratiile de avere, din declaratiile de venit din perioada 2000-2006 si in urma analizarii documentelor suplimentare solicitate si a scaderii veniturilor obtinute in mod legal, s-a constatat o diferenta vadita intre averea dobandita de acesta (n.r. - medicul Serban Bradisteanu) si veniturile realizate de 3.595.334 euro si 414. 000 dolari, echivalentul a 2.763.700 lei", se arata in actul de constatare intocmit de ANI, in urma verificarilor privind averea lui Bradisteanu.
Astfel, potrivit declaratiei de avere depusa la inceputul mandatului de senator in anul 2000, Serban Bradisteanu detinea un teren agricol de 10 hectare, un apartament de 150 de metri patrati, o casa de 400 de metri patrati, un autoturism Mercedes 600, fabricat in anul 1938, un autoturism BMW din anul 2000, o motocicleta Harley Davidson si un autoturism Rover.
In anul 2004, medicul Serban Bradisteanu arata, in declaratia de avere, ca detine un teren agricol de 10 hectare, o garsoniera de 31 metri patrati, o casa de 780 de metri patrati, o casa de vacanta de 183 metri patrati, un autoturism Mercedes, un autoturism Porsche archizitionat in anul 2000, an de fabricatie 1999, un autoturism Volkswagen achizitionat si fabricat in anul 2003, o motocicleta Harley Davidson achizitionata in 2001, an de fabricatie 2001 si un depozit de 10.000 de dolari.
Pe de alta parte, in declaratia pe venitul global din perioada 2000-2005, se arata ca doctorul Bradisteanu a castigat, in acest timp, in total 284.285, 75 lei, iar adeverinta de salariu emisa de Spitalul de Urgenta Floreasca arata ca, in perioada 2000-2005, Bradisteanu a castigat putin peste 60.000 de lei.
"Avand in vedere ca valoarea bunurilor impozabile detinute de Serban Bradisteanu, conform rapoartelor de evaluare depuse la dosarul aflat pe rolul Tibunalului Bucuresti (dosar in care Serban Bradisteanu este acuzat de infractiuni de coruptie) se ridica la aproximativ 1.700.000 euro, iar veniturile realizate de acesta, conform fiselor fiscale, a adeverintelor de de venit, precum si a declaratiilor de venit global pentru perioada 2000-2005, au fost in suma de 284.285, 75 de lei se prezuma ca, in tot sau in parte, aceste bunuri nu au fost achizitionate din veniturile realizate in mod legal", se arata in actul de constatare intocmit de ANI, dupa verificarea averii lui Serban Bradisteanu.
Avere ce depaseste veniturile
Agentia Nationala de Integritate arata in actul de constatare a verificarii averii lui Serban Bradisteanu ca acesta a "dobandit, in mod nejustificat, o avere ce depaseste veniturile", in urma licitatiei organizate de Ministerul Justitiei de achizitionare a unor echipamente medicale de inalta performanta, in vederea dotarii unor unitati sanitare din reteaua Directiei Nationale a Penitenciarelor si a spitalului "Profesor dr. Constantin Angelescu".
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, in 22 martie 2007, trimiterea in judecata a medicului Serban Bradisteanu, sef de sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si luare de mita in forma continuata. Dosarul se afla inca pe rolul Tribunalului Bucuresti.