Legea sigurantei statului, analizata de Curtea Constitutionala

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 18:36
764 citiri
Legea sigurantei statului, analizata de Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala (CCR) va lua in discutie, pe 11 noiembrie, exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocati in dosarul privatizarilor strategice. Aceasta se refera la mai multe articole de legi privind siguranta statului si informatiilor clasificate.

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat dosarul privatizarilor strategice in data de 20 martie, dupa ce avocatii lui Stamen Stanchev, Dorinel Mucea si Mihai Donciu au invocat neconstitutionalitatea unor prevederi din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate si Legea 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, scrie NewsIn.

Neconstitutionalitatea unor articole din cele doua legi a fost invocata si in procesul lui Dinu Patriciu cu SRI. Astfel, Curtea Constitutionala a decis, pe 16 octombrie, ca articolele invocate de Dinu Patriciu nu incalca legea fundamentala.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 18 martie, sa trimita la Curtea Constitutionala a Romaniei dosarul in care Dinu Patriciu acuza SRI de interceptarea ilegala a telefoanelor sale, in urma invocarii, ca neconstitutionale, a unor articole din legi privind siguranta statului si informatiile clasificate.

In dosarul privatizarilor strategice exista opt invinuiti pentru infractiuni care aduc atingere securitatii nationale. Cei opt au fost pusi sub urmarire penala la 22 noiembrie 2006, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

In cursul lunii iunie 2006, DIICOT a primit din partea organelor cu atributii pe linia securitatii nationale o sesizare in legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul cetateanului bulgar Stamen Stanchev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate in Romania.

Scopul gruparii era acela de a obtine, in afara cadrului oficial, date si documente de natura a periclita securitatea statului.

In 2007, dupa ce procurorii DIICOT au extins cercetarile din dosarul privatizarilor strategice, Vadim Benyatov a fost acuzat, in 11 ianuarie 2007, si de tentativa de subminare a economiei nationale, nu numai de spionaj economic.

Anchetatorii au stabilit ca el a folosit informatii din Ministerul Economiei si de la Nuclearelectrica pentru achizitionarea de energie electrica in favoarea grupului multinational Marco, in dauna economiei nationale.

La 20 aprilie 2007, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au inceput judecarea procesului primilor trei inculpati din dosarul privatizarilor strategice: Stamen Stanchev, Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu. La acea data, Benyatov nu a fost trimis in judecata odata cu ceilalti trei inculpati, intrucat, potrivit procurorilor, nu terminase inca de citit materialul de urmarire penala.

Alaturi de cele opt persoane, in dosarul privatizarilor au mai fost vizati fostul ministru al economiei Codrut Seres si fostul ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy.

Pe 2 iulie 2007, Vadim Benyatov a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa ii ridice interdictia de a parasi tara pentru ca intentioneaza sa-si vada familia si pentru ca sanatatea lui este precara, fiind bolnav de cancer.

Unul dintre avocatii lui Vadim Benyatov a declarat in fata instantei ca interdictia de a parasi Romania ar trebui ridicata, deoarece a depasit durata legala de 180 de zile de cand a fost instituita.

Curtea de Apel Bucuresti a decis in 31 iulie 2007 revocarea masurii prelungirii interdictiei de a parasi tara pe numele lui Vadim Benyatov Don, dupa ce a admis o exceptie ridicata de avocatii lui. Cererea s-a referit la necompetenta materiala a procurorului in legatura cu masura prelungirii unei interdictii de a parasi localitatea sau tara.

Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat sâmbătă, 20 aprilie, un proiect de lege care lansează un ultimatum către compania care deține rețeau socială TikTok. Proiectul...
#lege, #siguranta, #statala, #curtea constitutionala, #patriciu , #dosare