Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Cristian Iordanescu, a declarat, miercuri, ca intentia Guvernului de a modifica legea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), astfel incat judecarea dosarelor sa nu mai fie suspendata odata cu ridicarea unor exceptii de neconstitutionalitate, este contrara tuturor normelor de drept, anunta NewsIn.
"Este contrara tuturor normelor de drept. Si cred ca toata lumea este de acord cu mine. Trebuie sa ai minte de procuror sa faci o asemenea propunere. Ma surprinde ca Guvernul a adoptat o asemenea propunere", a declarat Iordanescu.
De asemenea, avocatul Gheorghe Dragomir a sustinut ca prin aplicarea acestei modificari s-ar putea ajunge, in cadrul unui proces penal, ca o persoana sa fie condamnata definitiv si sa stea o perioada in inchisoare, iar apoi sa se constate ca dispozitia legala in baza caruia a fost condamnat era neconstitutionala.
"Persoana ar fi indreptatita sa dea in judecata statul roman si cred ca ar si obtine daune pentru perioada pe care ar petrece-o in inchisoare in baza unei dispozitii neconstitutionale", a afirmat Dragomir.
Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri un proiect de lege potrivit caruia suspendarea judecarii cauzelor in care sunt admise exceptii de neconstitutionalitate nu se mai face automat, ci ramane la aprecierea judecatorului.
Principala prevedere a proiectului propus de Ministerul Justitiei si care modifica si completeaza Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale se refera la masurile invocarii exceptiei de neconstitutionalitate.
Modificarile incluse in proiectul de lege au avut in vedere faptul ca exista un numar mare al dosarelor aflate pe rolul Curtii Constitutionale ca urmare a invocarii frecvente a exceptiilor de neconstitutionalitate, ceea ce face ca solutionarea cauzelor sa dureze mult.
In acelasi timp, numarul mic al dispozitiilor declarate neconstitutionale in raport cu numarul exceptiilor invocate demonstreaza faptul ca suspendarea cauzelor aflate pe rolul instantelor s-a dovedit doar o modalitate convenabila la indemana partii interesate in tergiversarea cauzei.
De asemenea, in cazul in care judecarea cauzei nu este suspendata, iar Curtea Constitutionala constata neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante care au facut obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, proiectul prevede o noua cauza de revizuire, propunand in mod corespunzator completarea Codului de procedura civila, si, respectiv a Codului de procedura penala.
Ca urmare a acestor modificari, in situatia in care se constata neconstitutionalitatea unei dispozitii cu care a fost sesizata, Curtea Constitutionala va comunica hotararea sa, nu numai Parlamentului si Guvernului, ci si instantei care a facut sesizarea si partilor.
Astfel instantele vor putea sa solicite revizuirea cauzei, potrivit propunerilor de modificare a Codului de procedura civila, respectiv a Codului de procedura penala. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.
"Si pentru astea, deci, l-am... Vezi tot