Nastase vrea la CEDO

Luni, 17 Martie 2008, ora 07:15
1681 citiri
Nastase vrea la CEDO

Soarta ministrilor-parlamentari penali ramane incerta, ne anunta Cotidianul in editia de luni. Asta pentru ca judecatorii constitutionali au opinii diferite in problema dosarelor lui Nastase, Mitrea, Pacuraru, Seres si Mihailescu. Inca nu se stie daca e nevoie sau nu de avizul Parlamentului pentru declansarea urmaririi penale.

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) contactati de Cotidianul au opinii diverse in ce priveste soarta dosarelor ministrilor-parlamentari. Starea de neclaritate a fost declansata de presedintele CCR, Ioan Vida, care a declarat vineri ca in cele cinci cazuri procurorii nu mai au nevoie de avizele Camerei Deputatilor sau ale Senatului pentru a declansa urmarirea penala si ca decizia Curtii priveste doar dosarele care vor aparea de acum inainte.

Opinia sa a fost confirmata pentru Cotidianul si de Augustin Zegrean, un alt judecator al CCR. Iar un al treilea membru al Curtii Constitutionale, Tudorel Toader, este de parere ca doar Inalta Curte de Casatie si Justitie poate lua o decizie in acest sens.

Ultimul a explicat ca CCR nu are mijloace de a controla in ce mod se aplica deciziile sale, mai precis daca de hotararea de saptamana trecuta beneficiaza si Adrian Nastase, Miron Mitrea, Codrut Seres, Paul Pacuraru si Serban Mihailescu sau daca procurorii isi vor continua investigatiile fara alte avize in afara celor acordate in ianuarie de Traian Basescu.

Lotul Nastase-Mitrea-Seres-Pacuraru nu are nevoie de aviz parlamentar, scrie si Romania Libera, care precizeaza ca articolul 147, alineatul 4 din Constitutie confirma declaratia presedintelui Curtii Constitutionale, Ioan Vida.

Decizia CCR privitoare la ministrii parlamentari nu se refera la membrii lotului celor patru (Paul Pacuraru, Codrut Seres, Miron Mitrea si Adrian Nastase), deoarece nu se aplica retroactiv. Sustinatorii celor patru cauta nuante si chichite ca sa-i agate totusi de respectivul aviz parlamentar.

Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor", se arata in articolul 147 din Legea fundamentala.

Acest punct de vedere este impartasit de surse la cel mai inalt nivel din cadrul Curtii Constitutionale, care au declarat pentru Romania Libera ca orice decizie luata in cadrul CCR se aplica numai in viitor, acesta fiind si scopul unei asemenea sublinieri in Constitutie.

Din Ziua aflam ca Nastase vrea la CEDO. Liderul PSD este suparat ca presedintele Curtii a declarat ca poate fi trimis in judecata fara acordul Parlamentului. Adrian Nastase l-a atacat duminica pe presedintele Curtii Constitutionale (CC), acuzandu-l ca face jocurile presedintelui Traian Basescu si contribuie la eliminarea adversarilor acestuia.

Fostul premier s-a aratat extrem de deranjat de interviul dat de Ioan Vida pentru Ziua, in care acesta a sustinut ca nu este nevoie de avizul Parlamentului pentru dosarele lui Nastase, Mitrea, Seres si Pacuraru. Senatorul PSD, Serban Nicolae, a declarat ca presedintele CC trebuie sa demisioneze pentru afirmatiile facute.

Nastase a declarat ca nu intelege cum este posibil ca decizia Curtii, privind avizele pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor, sa nu se aplice retroactiv. El a sustinut ca atitudinea presedintelui CC poate fi explicata doar de presiunile la care este supus de seful statului, care vrea cu orice pret sa isi elimine adversarii.

Fostul premier a spus ca, daca lucrurile nu se vor indrepta, se va adresa CEDO pentru a i se face dreptate. "Nu cred ca un text al Constitutiei poate fi valabil de acum inainte pentru 20 de milioane de romani, mai putin patru", a precizat liderul PSD.

Despre nemultumirile fostului premier scrie si Evenimentul Zilei, care titreaza: Nastase tine cu dintii de protectia parlamentului. Fostul premier a reactionat violent dupa ce presedintele Curtii Constitutionale a afirmat ca poate fi cercetat fara avizul legislativului. Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres pot fi cercetati fara avizul parlamentului. Acesta este anuntul-soc facut de presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida.

Reactia cea mai dura a venit de la fostul premier Adrian Nastase, care spune ca Vida incearca sa schimbe o decizie luata deja de Curte. Codrut Seres se considera persecutat politic, in timp ce Paul Pacuraru sustine ca vrea ca dosarul sa-i ajunga cat mai repede in instanta.

Nastase a insistat pe ideea ca presedintele Curtii ar face un pas inapoi din cauza unor presiuni: "Domnul Vida incearca, inainte de redactarea finala a textului deciziei, sa strambe cumva decizia care a fost initial luata, sa o faca sa nu se aplice la cei care ii sunt antipatici domnului Basescu".

Nastase insista pe faptul ca decizia Curtii trebuie sa i se aplice si lui. "Suntem intr-o situatie in care nu se poate spune: iata, punem pacientul pe masa, nu-i facem operatie lui, il lasam sa vedem ce se intampla, luam medicamentul pe care l-am gasit, e valabil doar pentru pacientii viitori", a adaugat Nastase. Liderul PSD crede ca este nevoie de filtrul parlamentului, deoarece "un ministru nu este ca orice cetatean".

Gandul sustine ca Presedintele Curtii Constitutionale a incalcat legea Curtii Constitutionale. Astfel, Ioan Vida ar putea fi sanctionat disciplinar chiar cu incetarea mandatului de judecator la Curtea Constitutionala

Acest lucru s-a intamplat saptamana trecuta, cand a facut declaratii si comentarii publice referitoare la o decizie a CC, care nici macar nu a fost motivata si publicata in Monitorul Oficial. Respectiva decizie se refera la solutionarea unui conflict juridic intre Ministerul Public si Parlament si nu la rezolvarea unei exceptii de neconstitutionalitare.

Practic, este vorba de cazul concret al celor patru demnitari cercetati de catre Parchet - Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru, Codrut Seres - si despre care nu exista un punct de vedere unitar referitor la competenta acordarii avizului de urmarire penala.

CC a stabilit ca, intr-o asemenea situatie, este necesar avizul Parlamentului si nu al Presedintelui, avand in vedere calitatea de deputati sau senatori a demnitarilor in cauza. In mod surprinzator, Ioan Vida a comentat public aceasta decizie, spunand insa ca ea nu se refera la cazul celor patru demnitari - desi pentru acestia instanta fusese sesizata - ci la viitorii demnitari care ar putea fi cercetati penal. Concret, judecatorul Ioan Vida a incalcat doua articole din Legea CC.

Vida incurca Justitia, scrie si Jurnalul National. Presedintele Curtii Constitutionale (CC), Ioan Vida, a incalcat regulile institutiei pe care o conduce, comentand si interpretand o decizie care nu a fost inca motivata si publicata in Monitorul Oficial. Este prima oara in istoria CC cand se intampla acest lucru, iar politicienii l-au atacat pe presedintele Curtii.

Declaratiile lui Vida sunt legate de "verdictul" dat de judecatorii Curtii saptamana trecuta, potrivit caruia declansarea urmaririi penale impotriva ministrilor-parlamentari se poate face numai cu acordul Senatului sau al Camerei Deputatilor.

Presedintele CC a afirmat astfel, intr-un interviu acordat cotidianului Ziua, ca decizia Curtii nu se aplica retroactiv, in cazul fostilor ministri Adrian Nastase, Miron Mitrea si Codrut Seres si al actualului minis-tru, Paul Pacuraru, Parchetul nefiind obligat sa trimita cererea de aviz pentru declansarea urmaririi penale catre una din cele doua Camere.

Cum a motivat CCR decizia de validare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din primul tur, după ce a solicitat renumărarea voturilor
Cum a motivat CCR decizia de validare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din primul tur, după ce a solicitat renumărarea voturilor
Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat marți, 3 decembrie, motivarea deciziei de validare a rezultatelor prezidențialelor. După ce a dispus renumărarea voturilor din țară, CCR...
Călin Georgescu și Elena Lasconi în presa străină: Un "candidat naţionalist cu accente mistice", admirator al lui Putin, și o ”primăriță de centru”
Călin Georgescu și Elena Lasconi în presa străină: Un "candidat naţionalist cu accente mistice", admirator al lui Putin, și o ”primăriță de centru”
O incertitudine a fost ridicată luni seara într-o Românie aflată în plină confuzie, Curtea Constituţională validând rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale şi deschizând...
#Nastase, #ministri, #CCR , #dosare
  1. PSD este divizat intern între cel puțin două tabere, susține un expert în securitate. "Ponta pare să fie principalul exponent al suveraniștilor"
  2. Dezinformarea în online, o baltă otrăvită în care ne scăldăm
  3. Dominic Fritz explică de ce trebuie să fie aleasă Elena Lasconi: "Pentru a proteja economia noastră de asaltul rusesc"
  4. Fost ministru al Sănătății, condamnat la doi ani de închisoare. A fost acuzat ca a acoperit o consilieră care a luat salariu timp de un an fără a se prezenta la serviciu
  5. TikTok, dispreţ şi zero răspunsuri în PE, acuză europarlamentarul PSD Dan Nica. "Solicit Comisiei Europene măsuri clare, dure şi imediate"
  6. Partidul lui Călin Georgescu trimite în Senat o videochatistă. Cum și-a prezentat aceasta candidatura pe rețele sociale
  7. BNR ar fi intervenit pentru a nu lăsa leul să scadă după rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale
  8. Un nou mesaj de la Klaus Iohannis: ”România rămâne a noastră şi românii rămân aici, cu mari aşteptări de la cei care sunt numiţi elitele ţării”
  9. Lasconi, apel de suflet către Diaspora. "Singurul candidat antisistem sunt eu. Aveţi puterea să schimbaţi viaţa unui întreg popor" VIDEO
  10. Opinie: Lasconi vs. Georgescu: de ce ea are mai multe șanse