Ziare.com

PDL ataca la CCR statutul cadrelor militare

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 17:26

   

PDL ataca la CCR statutul cadrelor militare
Senatorii PDL au decis, miercuri, sa atace la Curtea Constitutionala legea votata cu o zi inainte in plenul Senatului privind modificarile aduse la statutul cadrelor militare.

Sesizarea de neconstitutionalitate se refera la Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, care a fost adoptata in sedinta Senatului din data de 9 aprilie 2013, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Motivul de neconstitutionalitate se refera la faptul ca legea adoptata depaseste cadrul cererii de reexaminare formulata de Presedintele Romaniei si dezbatuta in cele doua Camere ale Parlamentului, fiind astfel neconforma prevederilor art. 77 alin. (2) din Constitutie si cu toata jurisprudenta Curtii Constitutionale", se arata in comunicatul citat.

Legea fusese trimisa la Parlament pentru reexaminare de presedintele Traian Basescu, dar Senatul a adoptat o noua prevedere, care nu se regasea in proiectul initial.

"Parlamentarii Puterii au adoptat ieri un alineat 22 la art.86 din legea criticata de neconstitutionalitate, la dezbaterea cererii de reexaminare a Presedintelui Romaniei, al carui continut nu are nicio legatura cu continutul cererii de reexaminare in cauza.

Continutul cererii de reexaminare se refera la aprobarea anuala a conducatorului institutiei pentru mentinerea in activitate a generalilor si a amiralilor, dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la varsta de 60 de ani si la trecerea in rezerva a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregatire fizica, in timp ce textul adaugat la Legea rezultata dupa reexaminare se refera la ministerele carora li se aplica dispozitiile din art.86 alin.(2) care, la randul sau, priveste conditiile in care coloneii si comandorii pot fi mentinuti peste limita varstei de grad prevazuta la art.92 din Legea nr.80/1995", se precizeaza in comunicatul remis de PDL.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost inaintata miercuri Curtii Constitutionale dupa ce a fost semnata de catre totii senatorii membrii PDL si de senatorul PP-DD Tudor Barbu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, in data de 21 martie, in cadrul unei conferinte de presa, ca a retrimis la reexaminare legea prin care se modifica statutul cadrelor militare, intrucat, in starea actuala, este fie un "act de tradare nationala" fie o "prostie profunda".

"Am trimis spre reexaminare o propunere de modificare a legii 80, statutul cadrelor militare. Aceasta lege este plecata dintr-o initiativa legislativa a catorva parlamentari, a fost respinsa in Camera si adoptata de Senat, camera decizionala. Pot sa o interpretez ca o lege care reflecta ori un act de tradare nationala, ori un act care dovedeste o profunda prostie", a spus presedintele.

Basescu, despre modificarea statutului militarilor: Tradare nationala sau profunda prostie

Traian Basescu a explicat ca efectul legii ar fi trecerea in rezerva a 51 de generali pana la sfarsitul anului, ceea ce ar fi dus la o situatie in care ramanea un singur general, la Comandamentul Fortelor Aeriene.

In replica, parlamentul a dezbatut solicitarile presedintelui, dar nu a dat curs tuturor cererilor acestuia.

Senat: Militarii pot ramane in activitate pana la 60 de ani

Senatorii au adoptat marti, cu 103 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si trei abtineri, proiectul de lege privind statutul cadrelor militare, potrivit noilor reglementari actul normativ fiind aplicat in exclusivitate MApN si structurilor militarizate ale MAI.

Conform statutului, in functie de nevoile de incadrare, cadrele militare din MApN si MAI pot fi mentinute in activitate dupa implinirea varstei de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea conducerii institutiei.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2579 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Repetentul Antonescu e sef la retardatii USL din senat.

"Cum ai turcul, asa-i pistolul "
Din retardati mintali de la SAPOCA nu ies legi normale ci deseuri legislative.
Desfiintati Senatrul si pe Cacarau,incapanilul.
Dascalita Cristina Anghel ,,grevista,, nu poate avea judecata lucida, nici Sobaru .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor