Zi plina la CCR - Se judeca soarta cainilor vagabonzi si raspunderea magistratilor

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 08:28
1611 citiri
Zi plina la CCR - Se judeca soarta cainilor vagabonzi si raspunderea magistratilor
Foto: Arhiva

Judecatorii Curtii Constitutionale au o zi plina miercuri, avand in vedere ca urmeaza sa dezbata doua contestatii pe legi extrem de importante pentru societatea romaneasca.

Astfel, CCR reia, miercuri, dezbaterile privind Legea privind gestionarea cainilor fara stapan, dupa ce le-a amanat o data, la sfarsitul anului trecut.

Peste 120 de deputati ai Opozitiei au sesizat CCR cu privire la neconstitutionalitatea Legii cainilor fara stapan, la initiativa mai multor ONG-uri.

In plus, Asociatia Cutu Cutu a anuntat ca a depus peste 32.000 de semnaturi la Curtea Constitutionala, semnaturi stranse de la cetateni care nu sunt de acord cu eutanasierea cainilor fara stapan.

CCR amana decizia privind Legea cainilor vagabonzi

In sesizarea transmisa Curtii Constitutionale, deputatii sustin ca legea criticata incalca principiul bicameralismului, avand in vedere ca forma adoptata de Camera Deputatilor difera de cea aprobata anterior de Senat. De asemenea, in sesizare se arata ca actul normativ incalca si normele de tehnica legislativa.

Legea privind gestionarea cainilor fara stapan, care permite inclusiv solutia eutanasierii animalelor daca autoritatile locale o considera oportuna, a trecut pe 22 noiembrie de Camera Deputatilor.

Tot miercuri, CCR dezbate sesizarea venita din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a parlamentarilor PSD privind Legea raspunderii magistratilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), dar si parlamentarii PSD au atacat la Curtea Constitutionala, in decembrie 2011, Legea privind raspunderea disciplinara a magistratilor si Inspectia Judiciara.

PSD sustine ca legea incalca independenta justitiei, prin faptul ca ar oferi Inspectiei Judiciare "posibilitatea de a efectua un control paralel asupra solutiei pronuntate cu privire la fondul cauzei, eventual la solicitarea puterii executive (din moment ce titular al actiunii disciplinare devine si Ministerul Justitiei, componenta a executivului)".

Opozitia reclama si faptul ca introducerea conceptului de "buna reputatie", acesta nefiind definit prin lege, ar putea crea situatii arbitrare.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#CCR Legea eutanasierii cainilor vagabonzi, #CCR Legea magistratilor , #dosare