Judecatorii Curtii Constitutionale au o zi plina miercuri, avand in vedere ca urmeaza sa dezbata doua contestatii pe legi extrem de importante pentru societatea romaneasca.
Astfel, CCR reia, miercuri, dezbaterile privind Legea privind gestionarea cainilor fara stapan, dupa ce le-a amanat o data, la sfarsitul anului trecut.
Peste 120 de deputati ai Opozitiei au sesizat CCR cu privire la neconstitutionalitatea Legii cainilor fara stapan, la initiativa mai multor ONG-uri.
In plus, Asociatia Cutu Cutu a anuntat ca a depus peste 32.000 de semnaturi la Curtea Constitutionala, semnaturi stranse de la cetateni care nu sunt de acord cu eutanasierea cainilor fara stapan.
CCR amana decizia privind Legea cainilor vagabonzi
In sesizarea transmisa Curtii Constitutionale, deputatii sustin ca legea criticata incalca principiul bicameralismului, avand in vedere ca forma adoptata de Camera Deputatilor difera de cea aprobata anterior de Senat. De asemenea, in sesizare se arata ca actul normativ incalca si normele de tehnica legislativa.
Legea privind gestionarea cainilor fara stapan, care permite inclusiv solutia eutanasierii animalelor daca autoritatile locale o considera oportuna, a trecut pe 22 noiembrie de Camera Deputatilor.
Tot miercuri, CCR dezbate sesizarea venita din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a parlamentarilor PSD privind Legea raspunderii magistratilor.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), dar si parlamentarii PSD au atacat la Curtea Constitutionala, in decembrie 2011, Legea privind raspunderea disciplinara a magistratilor si Inspectia Judiciara.
PSD sustine ca legea incalca independenta justitiei, prin faptul ca ar oferi Inspectiei Judiciare "posibilitatea de a efectua un control paralel asupra solutiei pronuntate cu privire la fondul cauzei, eventual la solicitarea puterii executive (din moment ce titular al actiunii disciplinare devine si Ministerul Justitiei, componenta a executivului)".
Opozitia reclama si faptul ca introducerea conceptului de "buna reputatie", acesta nefiind definit prin lege, ar putea crea situatii arbitrare.
1)Cati membrii numara aceasta... Vezi tot