Inalta Curte, despre Legea inchisorii la domiciliu: Se constituie premisa modificarii tuturor sentintelor de condamnare de pana la 5 ani

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 26 Aprilie 2018, ora 21:03
19105 citiri
Inalta Curte, despre Legea inchisorii la domiciliu: Se constituie premisa modificarii tuturor sentintelor de condamnare de pana la 5 ani
Foto: Pixabay.com

Prin Legea care permite executarea pedepselor la domiciliu sau in weekend se constituie premisa ca toti cei care au o condamnare de pana la cinci ani sa poata pretinde executarea pedepsei in aceste conditii, arata Inalta Curte.

"Dispozitiile Legii privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, prin caracterul neclar si imprecis, precum si prin omisiunea legiuitorului de a reglementa aspecte esentiale care sa asigure caracterul previzibil al legii, incalca standardele de claritate, precizie si previzibilitate consacrate in jurisprudenta Curtii Constitutionale", se arata in sesizarea sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Magistratii Inaltei Curti au decis joi sesizarea Curtii Constitutionale in cazul Legii privind masurile alternative de executare a pedepselor, care a fost adoptata in Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

"Prin continutul lor, dispozitiile Legii privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate consacra o solutie legislativa de natura sa afecteze principiul securitatii raporturilor juridice [art. 1 alin. (5) din Constitutie], intrucat constituie premisa modificarii tuturor hotararilor judecatoresti de condamnare prin care se aplica pedeapsa inchisorii de pana la 5 ani cu executare in regim de detentie, ulterior ramanerii definitive a acestea", mai concluzioneaza ICCJ.

ICCJ a facut o sesizare elaborata, de noua pagini,in care sunt amintite toate articolele care ar ridica probleme de constitutionalitate.

Textul intreg al sesizarii ICCJ:

"Creeaza incertitudini"

Judecatorii ICCJ mai arata, in adresa trimisa Curtii Constitutionale, ca prevederile Legii privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate creeaza incertitudini cu privire la natura juridica reala a masurilor.

Instanta suprema sustine ca reglementarea masurilor de individualizare judiciara a executarii pedepselor, intr-un cadru normativ distinct de Partea generala a Codului penal "este de natura a aduce atingere caracterului sistematizat, unitar si coerent al legislatiei penale, incalcand art. 1, alin (5) din Constitutie in componenta sa referitoare la calitatea legii".

"Adoptarea unui cadru normativ distinct de Partea generala a Codului penal, care sa includa veritabile masuri de individualizare judiciara a executarii pedepsei, precum si stabilirea competentei judecatorului de supraveghere a privarii de libertate, (...) de a dispune aceste masuri afecteaza sistematizarea si coerenta legislatiei penale si creeaza incertitudini cu privire la natura juridica reala a masurilor, incompatibile cu art.1 alin. (5) din Constitutie in componenta sa referitoare la calitatea legii", arata magistratii.

"La nivel de salarizare s-a ajuns ca în alte țări europene", susține Marcel Ciolacu
"La nivel de salarizare s-a ajuns ca în alte țări europene", susține Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, sâmbătă, în judeţul Neamţ. Liderul PSD a vizitat o serie de obiective din judeţ, inclusiv o fabrică de microbuze din localitatea Dumbrava Roşie....
Primele voturi prin corespondență au ajuns din diaspora în România. Din ce țări au venit plicurile
Primele voturi prin corespondență au ajuns din diaspora în România. Din ce țări au venit plicurile
Compania Națională ”Poșta Română” a anunțat sâmbătă, 9 noiembrie, recepționarea primelor voturi prin corespondență trimise de cetățenii români din diaspora pentru alegerile...
#CCR Inalta Curte, #sentinte domiciliu inchisoare , #Inalta Curte de Casatie si Justitie
  1. A murit Tony Todd. Celebrul „Candyman” avea 69 de ani
  2. Administrația Trump: „Crimeea e pierdută”. Semnal dur pentru Zelenski în conflictul din Ucraina
  3. Accident cumplit în Suceava. Cinci morți după ce două mașini s-au izbit puternic. UPDATE
  4. Scandal la Suceava: un preot trece biserica și terenul pe numele său și aderă la o mitropolie străină
  5. Avertizare de la salvamontiști pentru cei care vor să meargă la munte: lista completă a echipamentului necesar pentru siguranța ta
  6. Propuneri controversate pentru siguranța femeilor în India: bărbații, excluși din anumite activități
  7. Planul secret care ar fi vizat asasinarea lui Donald Trump. Iranul rupe tăcerea și răspunde acuzațiilor
  8. Cum arată super-buncărul secret construit sub o fermă. E un labirint complex de mărimea a două terenuri de fotbal VIDEO
  9. Atac masiv al Ucrainei în Rusia. „Ploaie” de drone ale Kievului peste o fabrică de armament a Moscovei VIDEO
  10. Expresia pe care o aud cel mai des inspectorii RAR. Ce trebuie să facă șoferii pentru a-și recupera certificatul de înmatriculare, în caz de „lipsă ITP sau defecțiuni tehnice”