Fac ce fac liderii partidelor si tot calca stramb, de li se aud trosnind gleznele. De exemplu, la Curtea Constitutionala s-a eliberat un fotoliu pe care s-ar putea aseza un specialist in drept constitutional fara afinitati politice. Nici vorba de asa ceva.
Demisia lui Toni Grebla, pentru care DNA a cerut arestarea preventiva, a relansat lupta politica intre Putere si Opozitie. Mandatul de judecator constitutional este extrem de important pentru ca deseori Curtea Constitutionala a rasturnat calcule politice sau economice de maxima importanta, daca ne gandim doar la suspendarea presedintelui Traian Basescu, taierea pensiilor sau legile Big Brother.
In acest context liderii partidelor aveau posibilitatea de a-si demonstra bunele intentii afirmate la consultarile de la Cotroceni desemnand (in sfarsit!) la CCR un adevarat profesionist in drept constitutional, care sa nu poata fi suspectat ca raspunde la comenzi politice.
Sigur, legea nu prevede explicit aceste doua criterii, dar ele ar fi logice si de bun simt.
"Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior", este tot ce se cere in legea CCR.
Tot e bine, pentru ca altfel ne puteam trezi la Curtea Constitutionala cu personaje fara studii superioare sau care n-au habar de lege (e suficient sa ne amintim doar de prezenta lui Gigi Becali in Comisia juridica a Camerei Deputatilor...).
Conform CV-urilor postate pe site-ul CCR, cei mai multi dintre actualii judecatori constitutionali sunt specializati in alte domenii, cum ar fi dreptul penal, dreptul muncii, dreptul financiar sau comercial si, in plus, patru dintre ei au fost parlamentari in mai multe legislaturi, deci politicieni cu experienta.
Prin urmare, plecarea fostului senator PSD Toni Grebla din CCR ar fi fost un bun prilej ca in locul lui sa fie adus, de exemplu, un doctor in drept constitutional international, de la Universitatea Bucuresti, Babes Bolyai sau Alexandru Ioan Cuza, ca sa nu mentionam decat cele mai bune universitati din tara.
Si totusi...
Cine sunt nominalizatii
PSD, care detine majoritatea la Senat (camera parlamentara care trebuie sa faca propunerea), a nominalizat-o pe Simona Maya Teodoroiu, specializata in drept civil, dreptul mediului si al proprietatii intelectuale. In varsta de 39 de ani (oare are cei 18 ani de experienta ceruti de lege?) aceasta a ocupat, printre altele, functia de secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine condus de Dan Sova (PSD), iar apoi pe cea de secretar de stat in Ministerul Justitiei, condus de Robert Cazanciuc (PSD).
Simona Maya Teodoroiu, propusa de PSD la Curtea Constitutionala in locul lui Toni Grebla - surse
Din partea Opozitiei, PNL a nominalizat-o pe Mona Lisa Neagoe, absolventa a Facultatii de Drept (1993) si judecator, membru al CSM.
"Am propus o persoana care nu este afiliata in niciun fel unui partid politic, pe doamna judecator Mona-Lisa Neagoe, fost presedinte al Tribunalului Bucuresti timp de doua mandate si actual membru al CSM. Ne-am tinut promisiunea si am facut o propunere care arata respect pentru elite, iar din CV-ul domniei sale se poate constata faptul ca nu exista motive pentru care doamna Neagoe sa nu devina judecator al Curtii Constitutionale", a explicat copresedintele PNL Alina Gorghiu nominalizarea facuta.
Ce a uitat sa explice Alina Gorghiu este ce anume o recomanda pe Mona-Lisa Neagoe pentru un loc in Curtea Constitutionala.
Totodata, poate ca in CV-ul judecatoarei nu exista nimic compromitator, dar la scurt timp de la nominalizare presa a repus pe tapet toate problemele sotului ei, Robert Marius Neagoe, fost director al Directiei juridice din Oficiul pentru Privatizare (2005 - 2006), mentionat in cel mai cunoscut caz de spionaj din Romania (dosarul privatizarilor strategice), implicat alaturi de Dorinel Mucea in privatizarea Petrom, fost presedinte al Consiliului de Administratie al Hidroelectrica si reprezentant al statului in Adunarea Generala a Actionarilor, precum si fost membru al CA al E.ON Gaz Romania, un apropiat al controversatului om de afaceri Cristian Burci, dupa cum scriu jurnalistii de la The Epoch Times.
In plus, joi si-a anuntat candidatura la CCR si senatorul UNPR Florina Jipa (70 de ani), parlamentar la al patrulea mandat (PRM, PSD, PP-DD, UNPR), profesor de drept procesual civil la Universitatea Romana de Stiinte si Arte "Gheorghe Cristea" din Bucuresti.
"Suntem Camera Superioara a Parlamentului. Cu regret si amaraciune in suflet, am constatat ca pana acum fiecare Camera isi desemna pentru o functie de judecator la CCR unul dintre membrii sai. Este pentru prima oara cand mi-a fost dat sa vad ca, de data aceasta, Senatul nu a mai procedat la fel.
Vreau sa va spun ca CV-ul meu si cariera pe care mi-am cladit-o o viata intreaga ma obliga sa fac acest lucru. Vreau sa se ia act in stenograma de faptul ca inteleg sa imi depun CV-ul pentru postul de la Curtea Constitutionala atata vreme cat acest loc apartine Senatului, nu celor de afara", le-a explicat aceasta colegilor senatori.
Pana la ora actuala acestea sunt cele trei variante posibile, iar audierea candidatelor va avea loc marti, la ora 10:00.
Sa ai o Curte Constitutionala din care lipsesc specialistii in drept constitutional si apoi sa te plangi ca deciziile au iz politic, asta e o aberatie.
Poate ca presedintele Klaus Iohannis ii va ajuta pe fostii colegi din PNL sa faca o nominalizare in acord cu bunul simt, tinand cont ca el a reusit sa isi aduca in Administratia Prezidentiala un exceptional profesionist, pe Simina Tanasescu, detinator al unui doctorat in drept constitutional obtinut cu felicitari la Universitatea Aix - Marseille III (Franta) si director al Centrului de Drept Constitutional si Institutii Politice (CDCIP) din Bucuresti.
ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.