Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Avocatul Lucian si noul scandal antisemit provocat de PSD

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 08:08
5487 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Avocatul Lucian si noul scandal antisemit provocat de PSD

Cred ca multi observatori ai politicii romanesti au ramas cu gura cascata cand au aflat pe cine a nominalizat PSD pentru pozitia de judecator la Curtea Constitutionala. Lucian Bolcas este un avocat in varsta de 71 de ani care a fost deputat intre anii 2000 si 2008, reprezentand Partidul Romania Mare.

Nu e greu de spus ce resorturi l-au determinat pe Victor Ponta sa-l numeasca pe Bolcas. Legatura lui cu Adrian Nastase si Dan Voiculescu e stravezie in acest caz. Bolcas, avocatul fostului prim-ministru in procesul "Trofeul calitatii", este si un apropiat al mogulului din Baneasa. Aceasta numire a fost facuta cu un scop precis - sa creeze in Curtea Constitutionala o axa subordonata politic: Mona Pivniceru - Bolcas care, la o adica, sa faca valuri si sa destabilizeze institutia. Numirea a mai avut si rolul de a-l ataca pe Traian Basescu, montand la CCR un dusman al acestuia.

Dar cand faci politica manat de ura, de cele mai multe ori, o dai in bara. Ponta, Nastase si Voiculescu au uitat cine e Bolcas, crezand ca intrega tara sufera de amnezie. Lucian Bolcas a fost un fruntas al celui mai violent partid extremist care a functionat in Romania dupa 1990.

Functioneaza si acum, dar fara anvergura. Partidul Romania Mare a aparut cu binecuvantarea lui Ion Iliescu, imediat dupa ciocnirile din martie 1990, de la Targu Mures, dintre romani si maghiari, oferindu-le lui Eugen Barbu si Vadim Tudor o tribuna de la care sa atace partidele istorice, lideri ai societatii civile, jurnalisti si orice forma de opozitie la adresa amicului lui Gorbaciov, instalat la conducerea Romaniei dupa caderea lui Ceausescu.

Partidul Romania Mare a fost o organizatie antisemita, antimaghiara si rasista. Prin revista omonima care avea tiraje de sute de mii de exemplare in acea perioada se propaga ura si nebunia, astfel incat orice incercare de progres politic si institutional sa fie anihilata din fasa. Ca o ironie a sortii, Vadim s-a intors impotriva stapanului Iliescu in anul 2000 cand amandoi au intrat in turul doi al alegerilor prezidentiale. Ultimul a castigat.

Lucian Bolcas a fost un membru de frunte al acestui partid si a sustinut ideile marsave propagate de Romania Mare. Cat de chiaun trebuie sa fii ca sa-l nominalizezi pe Bolcas, in 2013, la sase ani de cand am devenit membri ai UE, pentru pozitia de judecator al Curtii Constitutionale?

In acest moment, avocatul are sanse infime sa devina coleg cu Mona Pivniceru. Victor Ponta, vineri la pranz, inca mai sustinea public nominalizarea in ciuda faptului ca un oficial al Institului Elie Wiesel declarase ca Bolcas "se situeaza la marginea discursului si valorilor democratice" pentru ca acesta a promovat "mesaje cu caracter pozitiv la adresa criminalilor de razboi".

Nimeni nu a iesit de la PSD sa retraga candidatura avocatului extremist si nimeni nu si-a cerut scuze din partea partidului pentru eroarea facuta. Sa nu uitam ca in urma cu un an, PSD a mai trecut printr-un episod antisemit. Atunci, personajul principal a fost actualul ministru al marilor proiecte, Dan Sova. Acesta, intr-o emisiune televizata, a explicat natiunii ca progromul de la Iasi nu a existat.

Sunt greu de explicat derapajele repetate de la democratie care au loc in PSD, dar, fundamental, acestea apar si vor mai aparea atata vreme cat acest partid nu va avea un set de valori clare in care sa creada cu adevarat, nu va avea o doctrina si nu se va reforma. Daca partidul e plin de oportunisti, baroni si pucisti, valorile acestora vor iesi mereu la suprafata ca uleiul intr-o cana cu apa, distrugandu-i orice urma de credibilitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Bolcas propunere avocat CCR , #judecatori