Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarile inaintate de PNL si de presedintele Klaus Iohannis in cazul votului din Senat pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova, insa a admis sesizarea facuta de CSM.
CCR a stabilit, astfel, ca senatorii au blocat activitatea Justitiei si exista astfel un conflict rezultat din faptul ca Senatul nu a publicat hotararea privind rezultatul votului pe solicitarea DNA in cazul Sova.
"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in Plenul Senatului", se arata in decizia CCR.
Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a explicat ca Senatul este obligat acum sa redacteze hotararea adoptata in 25 martie, cand senatorii au respins ridicarea imunitatii lui Dan Sova. Hotararea ar urma sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Cazul Sova, pe masa CCR. Judecatorii au de rezolvat azi trei sesizari
Dupa publicarea hotararii Senatului in Monitorul Oficial, urmeaza o alta dezbatere pe tema constitutionalitatii. Daca CCR va decide ca hotararea din M.O. este neconstitutionala, abia atunci se va pune din nou problema arestarii lui Dan Sova.
Zegrean a mentionat ca hotararea pe care urmeaza sa o adopte Senatul va fi luata in baza legii aflate in vigoare la momentul respectiv si ca aceasta hotarare poate fi atacata, la randul ei, la Curte. "In Constitutie, articolul 147 spune ca hotararile Curtii sunt general obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial, nu face nicio distinctie ca Senatul nu e supus acestei obligatii", a mentionat seful CCR.
Totodata, judecatorii au decis ca in cazul sesizarii formulate de Klaus Iohannis nu exista un conflict. In cazul sesizarii PNL, Curtea a constatat ca solicitarea a devenit inadmisibila pentru ca legea a fost modificata intre timp.
Scandalul pe votul in cazul Sova
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat primul Curtea Constitutionala, cerandu-i sa se pronunte pe un conflict constitutional aparut in cazul votului dat la Senat in cazul cererii DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova.
De asemenea, PNL a sesizat CCR cu privire la neconstitutionalitatea unui articol din regulamentul Senatului.
Ulterior, la cererea DNA, si Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in cazul deciziei Senatului de a nu aviza arestarea preventiva a lui Dan Sova, sesizarea fiind depusa de judecatorul Marius Tudose, presedinte al CSM.
Senatul a dat un vot pe cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. 79 de senatori au votat "pentru", depasindu-se jumatate plus 1 din numarul senatorilor prezenti, asa cum este prevazut in Constitutie. Totusi, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca solicitarea DNA nu a fost aprobata pentru ca nu a fost depasit pragul de 85 de senatori, cat reprezinta jumatate plus 1 din numarul lor total, asa cum prevede regulamentul si statutul Senatului.
Intre timp, senatorii si-au schimbat regulamentul pentru a-l pune in acord cu Constitutia, insa acesta nu se aplica si retroactiv, adica in cazului unui vot deja dat cum este cel pentru arestarea lui Sova.
Pica guvernul... Vezi tot