Ziare.com

CCR declara neconstitutionala o prevedere esentiala din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor: Transferurile magistratilor, aruncate in aer

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 15:46

   

CCR declara neconstitutionala o prevedere esentiala din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor: Transferurile magistratilor, aruncate in aer
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care stabileste modalitatea de transfer a magistratilor de la o o instanta la alta.

"Aceste transferuri din CSM se faceau la bunul plac, unii magistrati asteptau mai multe luni pana se lua in discutie solicitarea lor. Intre timp, erau puse pe ordinea de zi alte cereri de transfer. In acest moment, practic toate regulamentele ce adauga la lege pe aspecte esentiale din cariera magistratilor sunt neconstitutionale. La fel si regulamentele Inspectiei Judiciare," explica surse din magistratura pentru Ziare.com.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Urmeaza ca Legiuitorul- Guvernul prin OUG, sau Parlamentul - printr-un proiect legislative, sa remedieze aceasta situatie.

Iata decizia CCR:"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a decis:

1. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in dispozitiile art.60 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in redactarea anterioara Legii nr. 242/2018, si in art.60 alin.(1) din Legea nr. 303/2004, in redactarea ulterioara Legii nr. 242/2018, care nu precizeaza conditiile transferarii judecatorilor, precum si dispozitiile art.60 alin.(3) din Legea nr. 303/2004, in redactarea ulterioara Legii nr. 242/2018, sunt neconstitutionale.

2. A respins exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.40 lit.i) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, in redactarea anterioara Legii nr. 234/2018, sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.
"

Ce prevede articolul declarat neconstitutionalArticolul 60 din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor:

(1) Transferul judecatorilor si procurorilor de la o instanta la alta instanta sau de la un parchet la alt parchet ori la o institutie publica se aproba, la cererea celor in cauza, de Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al presedintelui instantei sau al procurorului sef al parchetului corespunzator.

(2) Transferul nu se poate face la instante sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze, potrivit legii.

(3) Normele de reglementare a procedurii transferului se stabilesc prin regulamente elaborate de sectiile corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5643 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dacă se va face și remedierea asta la fel ca și celelalte modificări

judiciare, inclusiv semiconstituționalele coduri...
Sau, le mai dă prin cap ca toate să fie introduse intr-un pachet judiciar?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor