Dispozitiile referitoare la stabilirea dreptului la pensia de serviciu in cazul judecatorilor CCR sunt constitutionale in masura in care se aplica celor care au exercitat aceasta functie indiferent de data pensionarii, a decis marti Curtea Constitutionala a Romaniei.
Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 71 alin. (2) privind Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR care prevad ca "judecatorii Curtii Constitutionale, la data pensionarii sau recalcularii pensiilor anterior stabilite, beneficiaza de pensie de serviciu egala cu 80% din indemnizatia lor bruta lunara. Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale si se impoziteaza potrivit legii".
In sesizare se arata ca, din verificarea legislatiei in materie, precum si din discutiile purtate cu fosti judecatori ai Curtii Constitutionale, a reiesit ca aceste dispozitii se aplica in mod discriminatoriu, incalcandu-se in acest fel prevederile art. 16 alin. (1) din Constitutie.
"In acest sens, s-a retinut ca se creeaza un tratament discriminatoriu intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica - judecatori ai Curtii Constitutionale - in functie de un criteriu insuficient determinat si anume daca data stabilirii dreptului la pensie sau a recalcularii pensiei este data incetarii mandatului sau poate fi ulterioara", se sustine in sesizarea semnata de Valer Dorneanu.
Avocatul Poporului considera ca aceste dispozitii aduc atingere principiului egalitatii cetatenilor in fata legii, consacrat de legea fundamentala.
"Din textul de lege mentionat, reiese ca pensia de serviciu prevazuta pentru judecatorii Curtii Constitutionale se stabileste in considerarea statutului constitutional si legal al acestora. O prima conditie pentru stabilirea acestui drept este ca o persoana sa fi avut un mandat de judecator al instantei constitutionale. O a doua conditie pentru acordarea acestei pensii speciale este indeplinirea conditiilor de pensionare sau existenta unei pensii anterior stabilite, de alt tip, dupa caz.
Asadar, legiuitorul recunoaste dreptul la aceasta pensie de serviciu atat ca pensie initiala, cat si ca pensie recalculata. Momentul pensiei anterior stabilite poate fi diferit, in functie de varsta judecatorului. Astfel, pot exista situatii in care judecatorii Curtii Constitutionale sunt pensionari inainte de inceperea mandatului, altele in care dobandesc o pensie, de exemplu, in sistemul public sau ca magistrat, in perioada mandatului sau dupa incetarea acestuia", explica autorul sesizarii.
AP: Tratamentul egal presupune recalcularea pensiilor
Potrivit Avocatului Poporului, un tratament egal presupune ca "recalcularea pensiilor anterior stabilite" sa se faca in toate cazurile in care pensia de judecator al Curtii Constitutionale nu este pensia initial stabilita, respectiv sa nu se distinga in functie de momentul stabilirii pensiei initiale, alta decat cea de judecator al instantei de contencios constitutional (inainte de mandat, in timpul mandatului sau dupa incetarea mandatului) si nici in functie de momentul in care persoana indreptatita, fost judecator al CCR, solicita recalcularea pensiei in plata.
"Cu toate acestea, in fapt, acest text de lege a condus la urmatoarele variante de interpretare si aplicare: stabilirea pensiei de serviciu, la data indeplinirii conditiilor de pensionare, la incetarea mandatului si recalcularea pensiei stabilite inainte sau in timpul exercitarii mandatului de judecator al Curtii Constitutionale sau la data incetarii mandatului.
Din cauza neclaritatii dispozitiilor legale criticate, ipoteza in care, dupa o perioada de la incetarea mandatului, un judecator al Curtii Constitutionale dobandeste o pensie, alta decat cea prevazuta de art. 71 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 si apoi solicita recalcularea dreptului sau la pensie ca pensie de serviciu cuvenita unui judecator al Curtii Constitutionale, a fost exclusa, ceea ce creeaza un tratament discriminatoriu intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica - judecatori ai Curtii Constitutionale - in functie de un criteriu arbitrar, data stabilirii dreptului la pensie sau a recalcularii pensiei, fara justificare obiectiva si rezonabila", se mentioneaza in sesizare.
AP sustine ca, in plus, excluderea celor aflati in ipoteza recalcularii dreptului la pensie dupa o perioada de la incetarea mandatului atrage si vatamarea dreptului acestora la pensia prevazuta de art. 71 alin. (2) din Legea 47/1992.
Autorul sesizarii subliniaza ca din logica textului de lege analizat reiese ca acesta poate fi constitutional in masura in care nu exclude posibilitatea recalcularii pensiei, indiferent de momentul stabilirii initiale a acesteia, dupa o perioada de timp de la incetarea mandatului de judecator al Curtii Constitutionale, in conditiile in care persoana indreptatita satisface cele doua exigente majore, respectiv sa fi avut un mandat de judecator al instantei constitutionale si existenta unei pensii anterior stabilite, de alt tip.
"Concluzionand, consideram ca prevederile art. 71 alin. (2) din Legea 47/1992 sunt constitutionale in masura in care se intelege ca data stabilirii/recalcularii pensiei este ulterioara incetarii mandatului de judecator al Curtii Constitutionale, indiferent de data concreta la care judecatorul CCR solicita stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie prevazute de acest text de lege, precum si de data acordarii pensiei initiale si de tipul acesteia", se mai spune in document.