Nu stiu ce a fost in mintea lui Traian Basescu cand a numit CCR "o institutie penibila". Nici nu-mi mai aduc aminte daca comisarul european pe justitie, Vivian Reding, a reactionat la aceste cuvinte rostite de seful statului roman.
Stiu doar ca CCR respinsese Legea Pensiilor si Legea Educatiei, trimitandu-le din nou in Parlament pentru reevaluare. Din aceasta cauza, presedintele Romaniei a luat foc, in toamna lui 2010.
"Cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutie a statului roman care spune: 'Da, facem pensiile dupa contributie, dar la o singura categorie nu, cea in care sunt si eu', sau: 'Da, ar fi buna Legea Educatiei, dar sa afectezi profesorii... pai si noi cativa suntem profesori'", spunea Basescu in acele momente. Tot atunci, acesta mai declara:
"Institutiile abilitate sa ia masuri pe timp de criza sunt Guvernul si Parlamentul, si nu alte institutii. Sper ca anul 2011 sa fie un an in care cei care au responsabilitate pentru politica economica a tarii sa fie si cei care sa poata lua deciziile - Guvern si Parlament".
Carevasazica, pe atunci Guvernul si Parlamentul erau singurele care puteau salva Romania, iar majoritatea parlamentara construita in jurul PDL trebuia lasata sa lucreze in folosul tarii.
Mai pe intelesul nostru, Traian Basescu parea ca transmite un semnal clar: avem decizii grele de luat, bugetul e slab, institutiile financiare ne preseaza, asa ca voi, CCR, ar trebui sa o lasati mai moale. Era logic ca presedintele a fost nemultumit de acea decizie a Curtii care a hotarat ca nu-i cazul ca pensionarilor sa le fie redusa indemnizatia cu 15%.
Curtea nici nu putea lua alta decizie, tinand cont ca pensia este un drept patrimonial. Chiar si reducerea salariilor bugetarilor, pe care CCR a aprobat-o cu jumatate de gura, spunand ca in 6 luni lefurile angajatilor de la stat sa fie reintregite, a produs un adevarat haos in tribunale, unde si acum statul pierde procese pe banda rulanta in fata reclamantilor, salariati la stat.
S-a scurs cam un an si jumatate de atunci, iar intre timp atitudinea lui Basescu fata de Curte s-a schimbat radical. PDL pierduse majoritatea in Parlament, iar USL avea deja Guvernul. Era normal ca presedintele sa se sprijine pe ceva.
In consecinta, i-a trecut pe toti membrii Curtii de la "penibili" la decorati cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler "in semn de inalta apreciere pentru contributia deosebita la dezvoltarea si afirmarea gandirii juridice romanesti, pentru rolul detinut in asigurarea si respectarea Constitutiei de catre institutiile statului de drept".
Cum Dumnezeu sa decorezi niste oameni despre care, mai ieri, spuneai ca sunt vinovati pentru haosul din Romania, iar astazi ii umpli de laude?
N-ar trebui insa sa ne mai mire nimic, din moment ce in Romania pana si Marian Vanghelie a ajuns sa fie decorat de presedinte, iar gradele militare s-au acordat de-a valma. In acest moment, in care Romania este cuprinsa de haos politic, stam si ne intrebam daca nu cumva Basescu a avut dreptate atunci cand a vorbit despre penibili, iar acum nu mai are curaj sa recunoasca adevarul.
Toti privim catre CCR ca la Inalta Poarta. De-acolo speram sa ne vina lumina care sa ne limpezeasca mintile derutate de tot felul de pareri, sugestii si catalogari media. CCR, insa, parca tine cu tot dinadinsul sa ne deruteze si mai tare. Ne spune mai intai sa asteptam pana pe 31 august, cand Guvernul trebuie sa trimita niste liste reactualizate dupa care sa se ia o decizie.
Dupa ce toata Curtea pleaca in vacanta, judecatorul de serviciu trimite catre Guvern o erata la un comunicat anterior, in care se mentioneaza ca romanii din strainatate trebuie trecuti pe listele electorale permanente.
Guvernul nu stie ce-i cu acea erata, confuzia e totala. O persoana fizica face o plangere la Parchet, pentru ca CCR sa fie anchetata pentru fals in acte. Doi judecatori ai Curtii vin cu declaratii in presa si infirma legalitatea acelei erate, spunand ca un asemenea act nu trebuie aprobat decat in plen, cu votul a cel putin 6 judecatori.
Totodata, ni se aminteste, de catre judecatorul Predescu, ca singura decizie care ramane in picioare este cea data la ultima intrunire a plenului, inainte de plecarea in vacanta a judecatorilor.
Oare doamna Vivian Reding are cunostinta cu cine sta de vorba cand vorbeste despre presiunile facute asupra Curtii? Stie ea oare ca domnul Zegrean, cel care i-a scris si o scrisoare, boss-ul CCR, nu a fost niciodata magistrat in viata de zi cu zi? Stie doamna Reding ca acel judecator de serviciu care a trimis erata a fost trimis la CCR de catre PDL, dupa ce in Parlament s-au dus adevarate lupte?
Are cunostinta doamna Reding despre faptul ca domnul Predescu se afla la Curte de pe vremea lui Ion Iliescu sau ca si USL are membri in acest for, iar deciziile se iau intotdeauna cu 5-4?
Ma indoiesc ca Vivian Reding cunoaste toate aceste realitati, pentru ca, daca le-ar fi cunoscut, ar fi reactionat adecvat si atunci cand presedintele Basescu atragea atentia instantelor tarii sa nu mai dea atatea decizii favorabile bugetarilor, pentru ca statul nu are bani pentru despagubirea acestora.
In loc sa dea declaratii prin presa, ar fi bine ca doamna Reding sa faca presiuni asupra Bucurestiului sa schimbe, in primul rand, modul de numire a membrilor CCR. Altfel, ei nu vor ramane decat la stadiul de "penibili", exact cum i-a numit candva Traian Basescu.