Ziare.com

Cea mai importanta decizie luata de CCR pe Statutul magistratilor. Iata lista completa a exceptiilor admise

Joi, 01 Februarie 2018, ora 11:42

   

Cea mai importanta decizie luata de CCR pe Statutul magistratilor. Iata lista completa a exceptiilor admise
Cea mai importanta modificare din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor declarata neconstitutionala de magistratii CCR se refera la raspunderea magistratilor.

Judecatorii CCR au decis ca obligativitatea statului de a se indrepta in justitie impotriva unui magistrat care a luat o hotarare cu "rea-credinta" sau "grava neglijenta" este neconstitutionala, admitand exceptiile ridicate de ICCJ, potrivit unei analize facute de Mediafax.

Va prezentam lista exceptiilor admise de CCR, insa cu mentiunea ca este foarte important de vazut cum au motivat exact magistratii Curtii pentru a intelege cum va fi modificata aceasta lege.

CCR detaliaza decizia pe a doua Lege a Justitiei: E constitutionala in ansamblul ei, mai putin cateva sintagme

1. pct.7 cu referire la art.5 alin. (1)

Exceptia a fost ridicata de ICCJ care a semnalat faptul ca formularea "judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie in cazuri in care presupun existenta unui conflict de interese" este prea laxa si nu da ocazia magistratului sa isi indrepte comportamentul care l-ar putea pune in ipostaza respectiva.

2. pct.9 cu referire la art.7 alin. (5) sintagmele "comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatilor serviciilor de informatii" si "informare conforma" si alin. (7) sintagma "precum si procedurile judiciare"

Includerea comisiilor speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii in randul organelor abilitate sa verifice veridicitatea datelor din declaratiile date de magistrati in legatura cu apartenenta la un serviciu de informatii, nu respecta principiul separarii puterilor in stat, a sustinut Curtea Suprema. Cu alte cuvine, Parlamentul nu poate controla Justitia si nu poate verifica magistrati. De asemenea, s-a constat ca expresia "Rezultatul verificarii efective are valoare de informare conforma" este extrem de ambigua, fiind pentru prima data folosita in legislatia romaneasca, fara sa fie explicata.

3. pct.87 cu referire la art.53 alin. (1), (2), (7) si (8)

Se refera la limitarea modului in care Presedintele Romaniei face numirile si revocarile presedintelui si vicepresedintelui ICCJ. Exceptia a fost ridicata de PNL care a invocat o alta decizie a CCR, anume, decizia CCR nr. 375/2005, prin care s-a stabilit ca e dreptul presedintelui exclusiv de a face aceste numiri, fapt prevazut expres in Constitutia Romaniei, la art. 94, lit. c)

4. pct.97 cu referire la art.58 alin. (1)

Modificarea prin care CSM "dispune detasarea judecatorilor si procurorilor la alte autoritati publice, in orice functii, inclusiv cele de demnitate publica numite" si "precum si la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale, la solicitarea Ministerului Justitiei" este considerata neconstitutionala. Exceptia a fost ridicata de PNL care a argumentat neclaritatea textului (ce inseamna orice functie - n.r.), in conditiile in care legislatia enumera in mod expres ce functii pot ocupa procurorii si judecatorii.

5. pct.109 cu referire la art.62 alin. (3) sintagma "nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute la art.5 si art.8" prin raportare la art.62 alin.1 indice 3

Se refera la magistratii care au fost suspendati din functie dupa ce au fost trimisi in judecata dupa procedura judecatii in camera preliminara sau la cei care au fost pusi sub control judiciar pentru comiterea unei infractiuni si le-a fost, totodata, interzis dreptul de a exercita profesia. Potrivit modificarilor, acesti magistrati nu ar mai fi intrat sub incidenta articolelelor care fac referire la interdictiile generale aplicabile magistratilor, lucru pe care judecatorii CCR il considera neconstitutional. Cu alte cuvinte, modificarile i-ar fi permis unui judecator trimis in judecata pentru comiterea unei infractiunii sa aiba mai multe drepturi decat un magistrat fara probleme penale. De exemplu, sa isi deschida o afacere.

6. pct.112 cu referire la art.62 indice 2 si art.62 indice 4

Magistratii CCR au decis ca judecatorii si procurorii nu pot fi membri ai Guvernului in conditiile propuse de modificarile legii. Exceptia a fost ridicata de PNL care a criticat atat ipostaza in care este pus CSM care poate doar sa "ia act" de aceasta decizie, cat si prevederea potrivit careia, pe toata perioada numirii, magistratului nu i se mai aplica interdictiile si incompatibilitatile general aplicabile. De asemenea, neconstitutionala este considerata si posibilitatea "suspendarii voluntare" a magistratului pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 3, decizie pe care CSM este chemat "sa o constate" in termen de maximum 15 zile.

7. pct.134 cu referire la art.73 alin. (2)

Articolul se refera tot la suspendarea la cerere a magistratului, dar pentru o alta perioada de timp fata de art. 62 (2 ani, fata de 3 ani). Faptul ca doua articole fac referire la acelasi lucru creeaza neclaritate. Exceptia a fost ridicata de ICCJ

8. pct.143 cu referire la art.82 alin. (2) sintagma "functia de ministru al justitiei", pct.144 cu referire la art.82 alin. (2 indice 1) si (2 indice 2),
pct.146 cu referire la art.82 alin. (5 indice 1) si (5 indice 2) si pct.153 cu referire la art.851 sintagma "functia de ministru al justitiei"


Toate aceste articole se refera la calculul vechimii in munca a magistratilor si a celor care au indeplinit functii asimilate, care ies la pensie, in enumerare fiind cuprinsa si pensionarea celor care au indeplinit "functia de ministru al Justitiei", precum si la instituirea interzicerii cumularii pensiei cu salariul pentru magistratii care nu au implinit inca 65 de ani. Exceptia a fost ridicata de ICCJ care considera ca este discriminatoriu pentru ca, de exemplu, un magistrat care a trecut de varsta de 65 de ani ar putea incasa si pensie si salariu fata de unul care are sub 65 de ani si care nu are voie. Pe de alta parte, se ingradeste dreptul la munca pentru persoanele care inca nu au implinit varsta de 65 de ani, dar au iesit la pensie pentru ca au indeplinit conditiile.

9. pct.157 cu referire la art.99 lit.r)

Prevederea care face referire la obligativitatea magistratului de a motiva hotarari sau a depune acte in anumite termene se suprapune cu cea prevazuta la lit. h) a aceluiasi articol. Exceptie ridicata de ICCJ

10. pct.163 cu referire la art.109 alin. (1) teza intai si art.114

Articolele fac referire la aplicabilitatea legii si s-a considerat ca modul in care sunt formulate se suprapun cu alte prevederi din legislatie
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7267 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

asa e cand legile-s facute

de lacatusi mecanici, sculeri-matriteri,soferi de infractorii si tot felul de nulitati si incompetenti.
Slugile de la CCR, totusi, nu pot trece cu analize din avion a textelor de lege pentru ca mai sunt si unii mai vigilenti si atenti la borfasi.

 

Ce facem cu Ciordache ?

alta intrebare !

 

Nea-Vasile, intrebi ce sa facem cu Ciordache?

Este foarte simplu:trebuie sa-l aruncam la lada de gunoi, si de acolo sa se inchine 24/24 de ore pe zi la bunul Dumnezeu sa fie iertat pentru gafele facute in actiunea pesedista-aldista de demolare a justitiei. Shalom

Pe principiul Corb la Corb nu-si scoate ochii... era de asteptat

ca judecatorii de la Curtea asta vor declara neconstitutionala OBLIGAREA statului sa se indrepte in justitie impotriva unui magistrat care a luat o hotarare cu "rea-credinta" sau "grava neglijenta" !
Statul poate sa ceara in justitie raspunderea portarului de la crescatoria de porci, sau de la magazia de peturi uzate sau oricarui alt muritor, de la doctor sau profesor in jos, dara cum sa fie obligat sa faca ast lucru cand e vorba de un magistrat, adica ala ca si EI !
Curtea asta imi aduce aminte ca si pe vremurile lui Base,cand taie al TraianBoc pensiile speciale, ei au zis ca a lege ii BUNA rau, dar daca scot magistratii din ea. Asa ca ai magistrati au ramas cu pensii speciale ca is speciali !
Cum si pana acu exista TEORETIC raspundere si pentru magistrati, dar dat fiind ca statul nu era obligat sa se indrepte impotriva alor magistrati ce dadeau hotarari strambe, nici nu a existat vre-o data o atare cerere, deci cum aceasta era principala modificare a legilor justitiei, modificare pt care ai de la REZIST au rezistat atat in mahalaua stradala, legea se va schimba dar nu va schimba nimic pan la urma !
Scarba cat cuprinde pentru asta Curte !

 

Sa inteleg ca

aceasta decizie a CCR=Curtea comunistilor rusofili, scapa magistratii de raspundere? Adica acei magistrati corupti care l-au judecat pe Radu Mazare? Inseamna ca aceste legi sunt tot in favoarea caracatitei corupte psd-alde-udmr!

Sunt atenți doar la legea lor,

la legea pensiilor publice (a poulimii că ei au pensie specială), au găsit chestii necostituționale doar dacă au fost sesizați după ani de la aplicare! Altfel nu ar fi citit-o, că nu-i interesa!

 

Nu sunt specialist in legi, asa cum sunt alti/alte comentatori/toare

de pe forum, dar dupa lectura inconsecventelor propuse de ciordache si specialistii lui, mi se pare ca CCR a obiectat cu bune argumente asupra acestor articole. Legea este deci intoarsa in parlament. Va fi ea amendata cu aceste articole? Nu stiu.

Dar dupa ce legea va avea forma sa finala si va ajunge pe biroul prezidential, as dori ca acesta sa solicite opinia Comisiei de la Venezia, inainte de a o semna. Mi se pare ca s-a angajat in fata Europei ca va face acest lucru si ca nu va semna decat legi care corespund standardelor Uniunii Europene si a statului de drept.

 

hmmm

deci sa inteleg ca avem o masa de cetateni care vrea sa dea un statut special altor cetateni(magistratii) chiar daca ei gresesc cu reaintentie sau nu?hmm..justitie independenta?pai hai sa ne gandim ce ar insemna pe bune o justitie independenta : dictatura . de ce?simplu : pe ei cine-i controleaza? urmatoarea intrebare : unde exista asa zisa justitie independenta necontrolata de nimeni in lumea asta?

 

Magistratul nu poate fi tot timpul intimidat cu raspunderea,..

...fiindca va prefera mai degraba sa achite banditii decat sa-si riste grav situatia! MAI ALES in cazul banditilor sus-pusi, cu pile si relatii peste tot!

Alo,Dorneanu!

Nu te juca cu sultanul de Gătaia,căci după SPP,SIE,SRI, ...vine la rand CCR...
Și ăsta,nu latră,nu mușcă,ci rupe șeful ori desființează instituția;că doar n-ai cotizat la psd...

 

se asteapta si parerea

mistrtului de DTSeverin,el carele a trudit pe lustruirea noilor legi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor