Presiunile si amenintarile exercitate asupra judecatorilor Curtii Constitutionale a Romaniei vin din partea Ministerului de Interne si a fostului presedinte Ion Iliescu, crede europarlamentarul PDL Cristian Preda.
Prim-vicepresedintele democrat-liberal considera ca invalidarea referendumului trebuia facuta inca de saptamana trecuta dar ca, prin Ministerul de Interne, "Guvernul a blocat-o, adica a pus judecatorii Curtii in imposibilitatea de a decide", fiindca MAI a trimis date contradictorii, punand judecatorii CCR intr-o situatie imposibila.
"S-a intrat intr-o capcana intinsa de Ministerul de Interne, care a dat date contradictorii. (...) Este un lucru foarte grav si cred ca aici ar trebui sa existe un consens al clasei politice in privinta Curtii. (...) Asta s-a intamplat cu Ministerul de Interne. Pentru ca a trimite date contradictorii inseamna a-i pune pe judecatori intr-o situatie de indecidabilitate", a declarat Cristian Preda, pentru Ziare.com.
Ion Iliescu, vinovat pentru presiunile asupra judecatorilor CCR
Totodata, liderul PDL este de parere ca Ion Iliescu a pus o presiune "evidenta" pe judecatorii CCR, acesta fiind vinovat pentru aceste presiuni.
"Pe de alta parte, e evidenta o presiune pe care a pus-o fostul presedinte Ion Iliescu. Incepand de saptamana trecuta, fostul presedinte Ion Iliescu a spus si ca 46% trebuie considerata majoritate si ca toti cetatenii romani care lipsesc mai mult de sase luni din tara ar trebui sa isi piarda drepturile electorale.
Asta este o negare a fundamentelor Uniunii Europene, care includ libertatea de miscare a persoanelor.
Cred ca Ion Iliescu este vinovat pentru aceste presiuni si PSD ar trebui sa isi asume operatiunea de intimidare a judecatorilor Curtii Constitutionale. Declaratiile lui Ion Iliescu sunt un atac la adresa cetateniei ca atare, pentru ca nu poti sa soliciti deposedarea de drepturi a unor persoane care apartin comunitatii europene si care aleg ca pentru un timp sa invete sau sa munceasca in alta parte decat in locul in care s-au nascut.
Cerand ca in fata judecatorilor Curtii sa fie prezentate liste diminuate, din perspectiva numarului, cu persoane care muncesc sau studiaza in strainatate, nu faci decat sa le ceri judecatorilor Curtii sa incalce principiile de baza ale Uniunii Europene", a afirmat Cristian Preda.
Presiunea asupra CCR - o crima impotriva statului de drept in Romania
In schimb, vicepresedintele PDL Sever Voinescu a spus ca nu stie de unde vin presiunile acuzate de judecatorii Curtii Constitutionale, dar ca o asemenea actiune asupra acestora reprezinta "crima impotriva statului de drept in Romania".
"Nu stiu din partea cui vin presiuni si amenintari la adresa judecatorilor, nici nu am de unde sa culeg asemenea informatii, dar de vreme ce judecatorii Curtii s-au plans la Comisia de la Venetia de doua ori intr-un interval atat de scurt de timp, e limpede ca ceva nu este in regula acolo si o spun deschis fara sa stiu de ce parte sunt presiunile, cine le exercita si in ce scop.
O spun deschis ca a pune presiune pe Curtea Constitutionala acum este o actiune de crima impotriva statului de drept in Romania", a declarat Sever Voinescu, pentru Ziare.com.
Iulia Motoc, judecator CCR: Intimidarile sunt din ce in ce mai agresive (Video)
Judecatorii CCR au trimis o noua plangere Comisiei de la Venetia, in care denunta continuarea presiunilor si a amenintarilor. Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, precizeaza ca a primit, pe 6 august, "informatii suplimentare de la Curtea Constitutionala despre continuarea presiunilor si amenintarilor la adresa judecatorilor".
"Pe 4 iulie, am facut o declaratie in care imi exprimam ingrijorarile legate de tentativele de a exercita presiuni si de a submina independenta CCR. Ieri (luni, 6 august - n.red.) am primit informatii suplimentare de la Curtea Constitutionala despre continuarea presiunilor si amenintarilor la adresa judecatorilor", se arata in declaratia publica a lui Gianni Buquicchio.
Cristian Preda: Ion Iliescu nu a inteles nimic din intrarea Romaniei in UE
Magistratii CCR au sesizat, la inceputul lunii iulie, Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, precum si celelalte institutii europene in legatura cu "atacurile fara precedent la adresa Curtii Contitutionale si a judecatorilor sai, precum si amenintarile cu revocarea lor".
Atunci, presedintele Comisiei de la Venetia a reactionat la solicitarea Curtii Constitutionale din Romania si si-a exprimat sustinerea fata de magistratii romani, cerand autoritatilor de la Bucuresti sa respecte deplin Constitutia si standardele internationale legate de independenta sistemului judiciar si statul de drept.
Judecatoarea Iulia Motoc, de la Curtea Constitutionala, a declarat recent, pentru Romania Libera, ca atat asupra sa, cat si a Curtii se exercita in continuare presiuni. Ea exemplifica cu stirile lansate de mai multe trusturi de presa privind demisia sa, ceea ce ar reprezenta o forma de presiune.