Legea pentru care UE ne-a dat in judecata: Actiunile la purtator sunt interzise. Dispare si protectia pentru demnitari - urmeaza votul final la Camera Deputatilor

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 15:39
5064 citiri
Legea pentru care UE ne-a dat in judecata: Actiunile la purtator sunt interzise. Dispare si protectia pentru demnitari - urmeaza votul final la Camera Deputatilor
Foto: Facebook/ Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor Pagina Oficiala

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a admis, marti, amendamente care introduc in legea privind spalarea banilor o categorie intitulata "persoane expuse public", din care face parte presedintele Romaniei, membrii Guvernului, parlamentarii, conducerile partidelor si judecatorii CCR.

Asta dupa ce Senatul adoptase, la finalul lunii septembrie, aceasta lege eliminand un articol intreg care se referea la persoanele expuse politic. Proiectul legislativ implementeaza in tara noastra Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.

In plus, aceeasi comisie a Camerei Deputatilor a admis tot marti o serie de amendamente ale USR care prevad interzicerea emiterii de actiuni la purtator, iar actiunile la purtator emise anterior intrarii in vigoare a noii legi vor fi convertite in actiuni nominative in termen de cel mult 18 luni, potrivit Mediafax.

Ziare.com a relatat despre modul in care a decurs adoptarea din Parlament a acestui act normativ. Senatul a votat legea privind spalarea banilor fara articolul dedicat demnitarilor, mentionat expres in directiva europeana pentru care CE ne-a trimis in judecata

Amendamentele admise azi vor fi cuprinse in raportul pe care Comisia Juridica il va trimite plenului Camerei pentru vot final, aceasta fiind for decizional in acest caz.

Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului a fost emisa inca din iunie 2015 si trebuia adoptata pana in 2017. In acest context, Comisia Europeana (CE) a anuntat, in iulie 2018, ca a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca nu a implementat directiva.

Amendamentul pentru "persoanele expuse public"

Unul dintre amendamentele adoptate azi de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor prevede ca "persoane expuse publice sunt persoanele fizice care exercita sau au exercitat functii publice importante", scrie Mediafax.

"In sensul prezentei legi, prin functii publice importante se inteleg: sefi de stat, sefi de guvern, ministri si ministri adjuncti sau secretari de stat; membri ai Parlamentului sau ai unor organe legislative centrale similare; membri ai organelor de conducere ale partidelor politice; membri ai curtilor supreme, ai curtilor constitutionale, sau ai altor instante judecatoresti de nivel inalt ale caror hotarari nu pot fi atacate decat prin cai extraordinare de atac; membri ai organelor de conducere din cadrul curtilor de conturi sau membrii organelor de conducere din cadrul consiliilor bancilor centrale; ambasadori, insarcinati cu afaceri si ofiteri superiori in fortele armate; membrii consiliilor de administratie si ai consiliilor de supraveghere si persoanele care detin functii de conducere ale regiilor autonome, ale societatilor cu capital majoritar de stat si ale companiilor nationale; directori, directori adjuncti si membri ai consiliului de administratie sau membrii organelor de conducere din cadrul unei organizatii internationale", este amendamentul adoptat.

Dupa implinirea unui termen de un an de la data la care persoana a incetat sa mai ocupe o functie publica importanta, entitatile raportoare nu mai considera persoana respectiva ca fiind expusa public, au mai decis deputatii juristi.

Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Nicusor Halici (PSD), a sustinut ca legea nu are legatura cu politica. Discutiile din Comisie au fost relatate de Mediafax.

"Nu are nicio legatura cu politica aceasta transpunere a celor doua Directive, e vorba de punerea unor sume de bani, de deschiderea de conturi de persoanele strict enumerate in alin. 2 al articolului 3, doar acelea care trebuie sa bifeze, in cazul deschiderii unui cont sau a unei tranzactii, si o sa vedeti pragurile ulterior in cuprinsul legii, pe aceste chestiuni, ca este o persoana expusa public.

Nu are nicio legatura cu activitatea intrinseca, ba din contra, este un fel de protectie spun institutiile abilitate, deci nu are nicio legatura cu politica si nici cu activitatea in sine a persoanelor expuse public", sustine deputatul PSD.

"Vor deveni penali din start"

Deputatul UDMR Marton Arpad a spus, in cadrul dezbaterilor, ca se teme ca politicienii din lista sa nu ajunga "penali".

"Temerea mea izvoraste din sentimentul pe care il am ca avand in vedere textele propuse in preluarea Directivei, in cazul nostru interpretarea prezentei acestui art.3 cu prevederile legii va fi exact contrariul a ceea ce ne-ati spus, adica aceste persoane vor deveni penali din start cu ghilimelele de rigoare, din moment ce am adoptat legea", a declarat parlamentarul maghiar.

Seful Comisiei Juridice l-a contrazis pe deputatul UDMR.

"Nu sunt de acord cu aceasta idee si va spun de ce, pentru ca asa cum v-am citit la inceput, legea abroga o alta lege, 166/2002 care culmea contine aceleasi categorii de persoane si care pana azi nu au facut obiectul niciunui proces sau niciunui interes care sa duca in zona asta de politica si institutiile si-au facut treaba", a declarat Halici.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#spalarea banilor, #directiva europeana, #directiva splarea banilor , #judecatori
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5
Am incredere ca UE va stringe surubul pina Draqnea si alte lichele