Seful CCR confirma ca a cerut date la Parchet despre cazurile de abuz in serviciu

Joi, 02 Iunie 2016, ora 10:40
5951 citiri
Seful CCR confirma ca a cerut date la Parchet despre cazurile de abuz in serviciu
Foto: captura YouTube/TVR

Curtea Constitutionala a amanat, saptamana trecuta, luarea unei decizii privind abuzul in serviciu in asteptarea unor informatii cu privire la numarul persoanelor implicate si solutiile date in aceste dosare. Informatia a fost confirmata pentru Ziare.com de presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Asteptata cu mare interes de opinia publica pentru ca nume mari din politica sau justitie ar putea scapa in cazul in care CCR ar dezincrimina abuzul in serviciu, decizia Curtii a fost amanata, pana pe 15 iunie, iar presa a relatat, fara prea multe detalii, ca judecatorii constitutionali au luat aceasta hotarare pentru a obtine date despre dosarele respective.

Un lucru aparent neobisnuit, pentru ca o lege este sau nu constitutionala in raport cu Constitutia, nu cu ceea ce propun procurorii sau decid instantele.

Din acest motiv, Ziare.com a cerut oficial CCR sa precizeze in primul rand daca, intr-adevar, acesta a fost motivul amanarii, iar in caz afirmativ sa spuna ce s-a solicitat la parchete si instante si daca au mai existat asemenea cereri in cazul altor sesizari de neconstitutionalitate anterioare, pe alte teme.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, ne-a confirmat telefonic, miercuri, informatiile aparute in presa, fara a da insa prea multe detalii.

Augustin Zegrean a precizat ca statisticile au fost cerute Parchetului General, pentru a afla "cate astfel de dosare sunt" si daca este adevarat ce s-a scris in presa, ca ar "scapa zeci de mii de puscariasi". De asemenea, judecatorii constitutionali au vrut sa afle si care au fost solutiile date in dosarele in care au existat acuzatii de abuz in serviciu.

"Vrem sa stim care e amploarea fenomenului", ne-a mai declarat presedintele CCR, precizand si ca nu este pentru prima oara cand CCR face un asemenea demers.

Intrebat in ce fel poate influenta o asemenea statistica decizia Curtii, Augustin Zegrean ne-a raspuns ca "o poate influenta in bine", fara a da si alte detalii.

Presedintele CCR ne-a mai explicat ca in presa "circula tot felul de zvonuri". "E bine sa cunoastem (care e situatia reala - n.red.) ", a adaugat acesta.

CCR a avut marti, 24 mai, pe ordinea de zi 8 sesizari de neconstitutionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal si articolul 13 (2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

O parte dintre ele au fost facute de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, si de fostii presedinti de consilii judetene Nicusor Constantinescu si Gheorghe Bunea Stancu.

Articolul contestat din Codul Penal prevede ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Articolul din Legea nr.78/2000 prevede ca "in cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime".

Laura Codruta Kovesi, procurorul general al DNA, declarase cu doua saptamani inainte ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va declara neconstitutional articolul din Codul Penal care defineste abuzul in serviciu, vor fi inchise peste 800 de dosare privind achizitii publice cu fraude de milioane de euro.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Curtea Constitutionala statistici abuz serviciu, #decizie CCR abuz serviciu , #judecatori